Η πίεση στη λίρα της Τουρκίας παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια υποχώρησης, καθώς η Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη, ενισχύοντας την άμυνα απέναντι σε πολιτικούς και παγκόσμιους εμπορικούς κινδύνους. Το μέσο σταθμισμένο κόστος χρηματοδότησης από την Κεντρική Τράπεζα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο του έτους — 48,8% τη Δευτέρα — υπερβαίνοντας ακόμη και το βασικό επιτόκιο του 46%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Bloomberg. Αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει την πρόθεση των νομισματικών αρχών να διατηρήσουν σφιχτή πολιτική ώστε να αποθαρρύνουν τη ζήτηση για δολάρια.
Τακτική αύξησης του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών
Η Κεντρική Τράπεζα ανέβασε το μέσο κόστος χρηματοδότησης πάνω από το βασικό επιτόκιο, περιορίζοντας την παροχή ρευστότητας στο εβδομαδιαίο repos και αναγκάζοντας τις τράπεζες να στραφούν σε πιο ακριβές χρηματοδοτήσεις μέσω του overnight επιτοκίου. Αυτή η αλλαγή στα κανάλια χρηματοδότησης αντανακλά τη συνεχιζόμενη επιφυλακή απέναντι στη ζήτηση για δολάρια, ιδιαίτερα μετά την αναταραχή του Μαρτίου, όταν η σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου προκάλεσε μαζική έξοδο από περιουσιακά στοιχεία σε λίρα. Η άνοδος του κόστους χρηματοδότησης ενθαρρύνει τις τοπικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, συγκρατώντας έτσι τους αποταμιευτές στο τοπικό νόμισμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε στο Bloomberg Haberturk ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν στην Κεντρική Τράπεζα να διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό την ισοτιμία, επισημαίνοντας πως η απορρόφηση της ρευστότητας σε λίρες και η αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών ήταν ορθά μέτρα για την ενίσχυση της αποπληθωριστικής στρατηγικής. Την Τρίτη, η τουρκική λίρα ήταν σταθερή στα 38,42 ανά δολάριο, έπειτα από απώλειες 1,1% την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, οι πωλήσεις ξένου συναλλάγματος από την Κεντρική Τράπεζα μειώθηκαν στα 3,4 δισ. δολάρια από 4,3 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της QNB Τουρκίας, Ερκίν Ισίκ. Αν και η πίεση υποχωρεί σε σχέση με το αποκορύφωμα της αγοράς, η ζήτηση για δολάρια παραμένει. Από την άλλη, το ισχυρό κόστος παρεμβάσεων — περίπου 53 δισ. δολάρια μέχρι τις 25 Απριλίου — επιβαρύνθηκε περαιτέρω από τα σχέδια επιβολής δασμών του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.
Αυστηρή πολιτική και προσεκτική επιστροφή επενδυτών
Η πτώση των ακαθάριστων συναλλαγματικών αποθεμάτων κατά 3,7 δισ. δολάρια στην εβδομάδα έως τις 18 Απριλίου, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαφάνειας ως προς τα έσοδα από πωλήσεις συναλλάγματος εξαγωγέων, δείχνουν τη συνεχιζόμενη πίεση στις εφεδρείες. Ωστόσο, μία νέα αύξηση των επιτοκίων και η δέσμευση για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής αναπτερώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι επανέρχεται «με επιφύλαξη» σε συναλλαγές carry trade με την τουρκική λίρα.
Ο Ονούρ Ιλγκέν, επικεφαλής του τμήματος θησαυροφυλακίου της MUFG Bank στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι η ζήτηση για ξένο νόμισμα παρουσιάζει επιβράδυνση, ενώ το αυξανόμενο κόστος αντιστάθμισης (hedging) περιορίζει και τη ζήτηση των επιχειρήσεων για δολάρια. Οι αποδόσεις των forward συμβολαίων της λίρας σε ένα και τρεις μήνες αυξήθηκαν κοντά στο 48%, υπερβαίνοντας τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ιλγκέν, παραμένει η έλλειψη ισχυρής ζήτησης για λίρες από ξένους επενδυτές, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει διαρκή σταθερότητα.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Reuters: Πώς μπορείτε να επενδύσετε σε χρυσό