Δυναμική επαναφορά μετά τη βουτιά 1000 μονάδων στη Wall Street

O Dow Jones κέρδισε 0,29% στις 34.364 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,28% στις 4.410 μονάδες, ενώ o Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 13.855 μονάδες

Ένα εντυπωσιακό τέλος στο παγκόσμιο sell off έβαλε σήμερα η Wall Street, με τη χθεσινή συνεδρίαση να αποτελεί ένα επικό comeback μετά από ενδοσυνεδριακή πτώση ακόμη και 1.000 μονάδων στο δείκτη Dow Jones.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,29% στις 34.364 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,28% στις 4.410 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 13.855 μονάδες. Μάλιστα ενδοσυνεδριακά ο Nasdaq βρέθηκε να χάνει έως και 4,9%.

Τρία στοιχεία συνθέτουν μια άκρως διφορούμενη εικόνα για τη Wall Street: ο Dow Jones έσπασε ένα επταήμερο πτωτικό σερί. Ο S&P 500 έχει βάλει πλώρη προς τον χειρότερο μήνα του από τον Μάρτιο του 2020. Ο Nasdaq Composite πλέον απέχει πάνω από 16% από το ενδοημερήσιο ιστορικό υψηλό του. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές κάνουν ντάμπινγκ περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο φέτος καθώς προετοιμάζονται η Fed να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική.

Η προοπτική μιας πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve έχει φέρει τον S&P 500 σε επίπεδα χαμηλότερα του κινητού μέσου των 200 ημερών, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020. Και το κλίμα δεν αναμένεται να βελτιωθεί, τουλάχιστον εωσότου υπάρξει καλύτερη ορατότητα για τις προθέσεις της Federal Reserve όταν θα ολοκληρωθεί η διήμερη συνεδρίαση την Τετάρτη. Οι επενδυτές αγωνιούν να μάθουν τυχόν μηνύματα για το πόσο θα αυξήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια φέτος και πότε θα ξεκινήσει.

Πάντως, σε επίπεδο τίτλων ο τόνος θα δοθεί από τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2021. Ενώ περισσότερο από το 74% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν αναφέρει αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις της Wall Street, μερικές βασικές εταιρείες απογοήτευσαν τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και Netflix.

Επίσης, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE (VIX), γνωστός στη Wall Street ως ο «μετρητής φόβου» της αγοράς, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, ξεπερνώντας το επίπεδο των 38 μονάδων στα ενδοημερήσια υψηλά του. «Ο μεγαλύτερος φόβος είναι πώς θα αντιδράσει η Fed στις τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις», ανέφερε η Ann Miletti, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην Allspring Global Investments.
 

Fed και Ουκρανία οδήγησαν τις ευρωαγορές σε πρωτοφανές sell off

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα και οι ευρωπαϊκές αγορές, με την κρίση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα να επιβαρύνουν το κλίμα, το οποίο ήταν ήδη επιβαρυμένο ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 3,6%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 5,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 2,63% στις 7.297 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 3,80% στις 15.011 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 3,97% στις 6.787 μονάδες.

Από την προηγούμενη εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζονται από τις αυξημένες εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς δεν αποκλείετα να υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Οι Ουκρανοί προετοιμάζονται με στρατιωτικές ασκήσεις και λαμβάνουν εξοπλιστική βοήθεια από τη Δύση, ενώ και το ΝΑΤΟ ξεκινά σήμερα ναυτική άσκηση στη Μεσόγειο

ΠΗΓΗ: Οικονομικός Ταχυδρόμος 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ