Αυτό το μέταλλο είναι πιο πολύτιμο και από τον χρυσό

Μια ουγγιά του κοστίζει περίπου 2.500 δολάρια.

Αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζει η τιμή του παλλαδίου τις τελευταίες μέρες στις παγκόσμιες αγορές, με το, άγνωστο στους περισσότερους, πολύτιμο αυτό μέταλλο να παίρνει θέση στη ζωή μας.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η τιμή του αυξήθηκε κατά 25% ενώ σχεδόν διπλασιάστηκε το 2019, όπως αναφέρει το BBC. Με περίπου 2.500 δολάρια, μια ουγγιά (28 γραμμάρια) παλλαδίου είναι πιο ακριβή από τον χρυσό και οι πιέσεις που ωθούν την τιμή προς τα πάνω θεωρείται απίθανο να μειωθούν στο άμεσο μέλλον.

Το παλλάδιο είναι ένα αστραφτερό, λευκό μέταλλο που ανήκει στην ίδια ομάδα με την πλατίνα, το ρουθένιο, το ρόδιο, το όσμιο και το ιρίδιο. Η πλειονότητά του συναντάται στη Ρωσία και τη Νότια Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος εξάγεται ως δευτερεύων προϊόν από την εξόρυξη άλλων μετάλλων, συνήθως της πλατίνας και του νικελίου.

Πού χρησιμοποιείται 

Η βασική εμπορική χρήση του είναι στους καταλυτικούς μετατροπείς, που υπάρχουν κυρίως σε βενζινοκίνητα και υβριδικά οχήματα. Η συντριπτική πλειονότητα, πάνω από 80%, χρησιμοποιείται σε αυτές τις συσκευές, οι οποίες μετατρέπουν τα τοξικά αέρια, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το διοξείδιο του αζώτου στα λιγότερα βλαβερά άζωτο, διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς.

Χρησιμοποιείται, επίσης, σε πολύ μικρότερο βαθμό, στα ηλεκτρονικά, την οδοντιατρική και τα κοσμήματα.

Η άνοδος της τιμής του τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε αύξηση των κλοπών των καταλυτικών μετατροπέων σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων κλοπών τους πρώτους έξι μήνες του 2019 ήταν 70% πιο μεγάλος σε σχέση με το σύνολο του προηγούμενου έτους.

Γιατί η τιμή του αυξάνεται 

Η σημαντική αύξηση της τιμής του παλλαδίου οφείλεται, εν ολίγοις, στο γεγονός ότι η ζήτησή του ξεπερνά την προσφορά εδώ και πολύ καιρό. Η ποσότητα του μετάλλου που παράχθηκε το 2019 ήταν μικρότερη από την παγκόσμια ζήτηση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά.

Ως δευτερογενές προϊόν της εξόρυξης πλατίνας και νικελίου, οι ανθρακωρύχοι δεν έχουν την ευελιξία να αυξήσουν την παραγωγή του ως απάντηση στις αυξανόμενες τιμές.

Αυτό το έλλειμμα φαίνεται ότι θα συνεχίσει να υφίσταται, με την Νότια Αφρική, η οποία παράγει περίπου το 40% της παγκόσμιας προσφοράς, να δηλώνει πριν λίγες μέρες ότι η εξόρυξη μιας ομάδας μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του παλλαδίου, μειώθηκε κατά 13,5% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια ώρα, η ζήτηση από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων έχει αυξηθεί ραγδαία για διάφορους λόγους. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η Κίνα, εφαρμόζουν αυστηρότερους κανόνες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα βενζινοκίνητα οχήματα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και το σκάνδαλο με τις εκπομπές των ντιζελοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη. Οι καταναλωτές έχουν απομακρυνθεί από το πετρελαιοκίνητα οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον πλατίνα στους καταλυτικούς μετατροπείς και αγοράζουν βενζινοκίνητα που έχουν παλλάδιο.

Η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, η οποία υπεγράφη πριν λίγες μέρες, επίσης αύξησε τις τιμές. Οι έμποροι εκτιμούν ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην μείωση της πίεσης στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και θα επιβραδύνει την πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην ασιατική χώρα.

Πηγή: news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ