Μπορεί το Bitcoin να αντικαταστήσει τον χρυσό;

Οι επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στα κρυπτονομίσματα.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Ερώτημα παραμένει κατά πόσο τα κρυπτονομίσματα δύνανται να αντικαταστήσουν τον χρυσό ως «ασφαλές λιμάνι» των επενδυτών σε περιόδους αναταραχής και κρίσεων, μετά τις σαφείς τάσεις που παρατηρούνται για μετακίνηση κεφαλαίων προς αυτή την κατεύθυνση και την συνεπαγόμενη άνοδο των τιμών μετά από γεγονότα που διαταράσσουν τις ισορροπίες. 

Την ίδια ώρα, οι εξαιρετικά χαμηλές (μέχρι και αρνητικές) αποδόσεις στην έτερη εναλλακτική, πέραν του χρυσού, που μέχρι σήμερα είναι τα κρατικά ομόλογα, γεννούν φυγόκεντρες τάσεις από τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα, διοχετεύοντας τις εναλλακτικές επενδύσεις με όλο και μεγαλύτερα ποσά.

Μιλώντας στην «Πρώτη εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου για το Μέλλον του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Γιώργος Γιαγλής, ανέφερε ότι η τάση δείχνει πως τα κρυπτονομίσματα ναι μεν θα μπορούσαν να παίξουν τον συγκεκριμένο ρόλο στο μέλλον, ωστόσο προσώρας δεν είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

«Αν με την έννοια της ασφάλειας αναφερόμαστε σε ένα χρηματοπιστωτικό μέσο το οποίο θα διατηρήσει την αξία του, τα κρυπτονομίσματα μπορεί και να μην είναι καθόλου ασφαλή, με την έννοια ότι οι τιμές τους μεταβάλλονται συνεχώς και ίσως πιο έντονα από τις τιμές των παραδοσιακών νομισμάτων. Αν όμως εννοούμε την πρόσβαση σε ένα νόμισμα το οποίο δεν μπορεί εύκολα ούτε να κατασχεθεί, ούτε να κλαπεί, ούτε δημιουργεί προβλήματα στο να μετακινηθεί εκτός χώρας αν ο κάτοχός του θέλει να εγκαταλείψει για λόγους ασφάλειας την χώρα στην οποία βρίσκεται, τότε τα κρυπτονομίσματα είναι ένα πιθανώς εξαιρετικό μέσο. Υπάρχουν μόνο σε ψηφιακή μορφή, άρα σε αντίθεση με τον χρυσό, κανείς δεν μπορεί να του τα αποσπάσει με την βία. Στην πραγματικότητα, ο κάτοχος κρυπτονομισμάτων έχει μέσα στο μυαλό του έναν κωδικό ασφαλείας κι έτσι ούτε το κράτος, ούτε οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να του τα αποσπάσει», ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που βλέπουμε σε περιόδους αναταραχών τον κόσμο να στρέφεται προς τα κρυπτονομίσματα προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία του από τέτοιους κινδύνους, με τα εναλλακτικά μέσα να διάγουν καλύτερες ημέρες σε περιόδους που τα παραδοσιακά δεν είναι τόσο ελκυστικά, όπως ο χρυσός.

Στην παρατήρηση ότι ο χρυσός έχει μια ιστορία αιώνων, ενώ τα κρυπτονομίσματα μετρούν μόλις 10 χρόνια ύπαρξης κι ερωτηθείς αν ήρθαν για να μείνουν και να αποτελέσουν μια σοβαρή επιλογή επένδυσης ή αποταμίευσης, ο κος Γιαγλής εκτίμησε ότι η παρουσία τους σταδιακά εδραιώνεται.

«Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που το Bitcoin άρχισε να λειτουργεί. Σε αυτά τα χρόνια έχει αποδειχτεί ότι, αν και ξεκίνησε ως ένα πείραμα στις παρυφές του οικονομικού συστήματος και κανείς δεν του έδινε αρκετή σημασία, ούτε  καν οι θεσμικοί επενδυτές, τελικά ενισχύθηκε κατά πολύ. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ένα αγαπημένο τμήμα εναλλακτικών επενδύσεων για πολλούς θεσμικούς επενδυτές και υπό αυτή την έννοια θα το έχουμε μπροστά μας. Ακόμα, ασφαλώς, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον χρυσό, καθώς ακόμα δεν έχει περάσει το τεστ του χρόνου. Μπορεί να συμβούν πάρα πολλά, από τεχνικά προβλήματα στο δίκτυο, μέχρι κανονιστικές παρεμβάσεις που μπορεί να το καταστήσουν ακόμα και παράνομο, όπως με το παράδειγμα της Κίνας, η οποία κήρυξε όλες τις συναλλαγές με Bitcoin στην επικράτειά της ως παράνομες», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι τα κρυπτονομίσματα ακόμα δεν συστήνονται ως κύρια επένδυση, αλλά ως ένα εναλλακτικό μέσο αποθήκευσης περιουσιακών στοιχείων το οποίο αρχίζει να προτιμά ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και των θεσμικών επενδυτών, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην τιμή του Bitcoin η οποία μετά τις αυξομειώσεις του 2017 δείχνει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα.

Κληθείς να σχολιάσει την σχεδόν εχθρική στάση που έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις απέναντι στα κρυπτονομίσματα και την ανησυχία για υποκατάσταση των Κεντρικών Τραπεζών από ιδιωτικές εταιρίες για την άσκηση νομισματικής πολιτικής, ο κος Γιαγλής ανέφερε ότι παραμένει ερώτημα τι θα συμβεί αν τα κρυπτονομίσματα υπερισχύσουν στις προτιμήσεις του κόσμου ως μέσο συναλλαγής.

«Τα πρώτα χρόνια οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες δεν πολυασχολήθηκαν, καθώς δεν υπήρχε κάποιου είδους συστημικός κίνδυνος. Όσο όμως γίνονται πιο δημοφιλή, τόσο περισσότερο τα κράτη ασχολούνται μαζί τους. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι, ενώ στην αρχή πολύς κόσμος ανέμενε ότι αυτό που θα έκαναν τα κράτη και οι Κεντρικές Τράπεζες ήταν να πολεμήσουν τα κρυπτονομίσματα, κι αυτό συμβαίνει σε κάποιο βαθμό, όσον αφορά νομίσματα που έχουν κάποιον ιδιώτη ως εκδότη, όπως το Libra του Facebook. Το άλλο ενδιαφέρον που συμβαίνει είναι ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, πειραματίζονται με την έκδοση δικών τους ψηφιακών νομισμάτων. Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η οποία είναι μια τεράστια οικονομία, έχει ανακοινώσει ότι εντός του 2020 θα εκδώσει μια ψηφιακή εκδοχή του γουάν. Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σε μια τέτοια διαδικασία με την έναρξη πιλοτικών προγραμμάτων, ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα ψηφιακής έκδοσης του ευρώ Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει σε μερικά χρόνια και ποιος θα είναι ο τρόπος άσκησης νομισματικής και φορολογικής πολικής, σε έναν κόσμο στον οποίο τα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα θα ανταγωνίζονται τα εθνικά», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ