Κρύβει «σκιές» η συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Απειλεί να τα "τινάξει" όλα στον αέρα το Μεξικό.

Ο ΟΠΕΚ και άλλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο συμφώνησαν στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Μάιο και τον Ιούνιο, ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο των διεθνών τιμών, που έχει δεχθεί πλήγμα από την εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου κατά την περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι στα 8 εκατομμύρια βαρέλια (bpd), ενώ αμέσως μετά η παραγωγή θα μειωθεί στα 6 εκατομμύρια βαρέλια (bpd) για την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες  μία τρίτη χώρα, το Μεξικό, ήρθε να ανάψει νέες φωτιές. 

Το Μεξικό αποχώρησε αιφνιδίως αργά το βράδυ της Πέμπτης από τις διαπραγματεύσεις αρνούμενο να συμμετάσχει στις μειώσεις και να δώσει την έγκρισή του σε μία συμφωνία. Το αδιέξοδο ήρθε ύστερα από συνομιλίες 9 ωρών μέσω τηλεδιάσκεψης και ρίχνει βαριά σκιά στην προσπάθεια επαναφοράς της ισορροπίας στην αγορά πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, για την αξιολόγηση των συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί στην αγορά πετρελαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ