Σπάζει τα κοντέρ η τιμή του χρυσού

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκε πέραν του 30% το 2020.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανήλθε η τιμή του χρυσού, κλείνοντας για πρώτη φορά πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές για την υιοθέτηση νέων πακέτων στήριξης της οικονομίας για καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πολύτιμο μέταλλο αυξήθηκε πέραν του 30% το 2020, και θα μπορούσε να επεκτείνει τα κέρδη του καθώς οι Κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως ανταποκρίνονται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης με τεράστια πακέτα οικονομικής στήριξης.

 Η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly, δήλωσε την Τρίτη ότι η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται περισσότερη στήριξη από ό,τι πιστεύετο αρχικά.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η γοητεία του «ασφαλούς καταφυγίου» σε περιόδους κρίσης, όπως είναι ο χρυσός, ως μια «αποθήκη πλούτου» ενισχύεται περαιτέρω καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας μακράς διάρκειας παγκόσμια ανάκαμψη και την υποτίμηση των νομισμάτων, με τις τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc. να προβλέπουν ράλι της τιμής του χρυσού στα 2.300 δολάρια.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6%, στο ρεκόρ των 2.031,14 δολαρίων ανά ουγγιά προτού μειωθεί στη συνέχεια στα 2.014,96 δολάρια κατά τις συναλλαγές στη Σιγκαπούρη, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού διαπραγματεύτηκαν μέχρι και τα 2.048,60 δολάρια.
 
Η τιμή του ασημιού σημείωνε άνοδο μέχρι και 1,3% στα 26,3473 δολάρια την ουγγιά, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2013, προτού υποχωρήσει χαμηλότερα.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με το CNBC, η τιμή του χρυσού βρίσκεται ενώπιον της καλύτερης του χρονιάς από το 1979, ενώ η τιμή του ασημιού ενισχύεται πέραν του 30% εντός του 2020.

 Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις πιθανόν να συμβάλουν στο ράλι της τιμής του χρυσού, ενώ σε σημείωμα της η τράπεζα Mizuho Bank αναφέρει πως η έκρηξη στη Βηρυτό, όπου δεκάδες σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν, πιθανόν να συνέβαλε στην άνοδο του χρυσού πέραν των 2.020 δολαρίων.

Επιπλέον, το CNBC αναφέρει ότι το ασήμι αναμένεται να επισκιάσει τη λάμψη του χρυσού, έστω και αν οι τιμές και των δύο πολύτιμων μετάλλων αυξάνονται στη μέση μιας παρακμάζουσας παγκόσμιας οικονομίας και ενός εξασθενημένου αμερικανικού δολαρίου.
 
Προσθέτει ότι οι αναλυτές τονίζουν ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ανακάμψει, αυξάνοντας τη βιομηχανική κατανάλωση, εξέλιξη που θα ενισχύσει τη ζήτηση για ασήμι, το οποίο έχει πολλές βιομηχανικές χρήσεις.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ