Οι παγκόσμιοι κίνδυνοι θα στηρίξουν τη ζήτηση χρυσού το 2025

Τι προβλέπει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού

Η γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα θα στηρίξει την ζήτηση για χρυσό το 2025, αλλά οι αγορές κοσμημάτων θα παραμείνουν αδύναμες λόγω των τιμών ρεκόρ που καταγράφουν, προβλέπει την Τετάρτη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Αναφέρει πως η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας σχεδόν τους 5.000 τόνους, καθώς το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε τιμές ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και συνέχισε και στις αρχές του 2025.

Ωστόσο, «οι υψηλές τιμές μείωσαν τη ζήτηση στον τομέα των κοσμημάτων», με την κατανάλωση να μειώνεται κατά 11%, σε 1.877 τόνους, αναφέρει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού στην τελευταία ετήσια έκθεσή του.

«Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία της Κίνας, η ζήτηση της οποίας μειώθηκε κατά 24%, σε ετήσια βάση, αν και η ζήτηση από την Ινδία παρέμεινε σταθερή, σημειώνοντας πτώση μόλις 2% το 2024», προσθέτει το Συμβούλιο.

Η οικονομία της Κίνας δέχθηκε σοβαρές πιέσεις πέρυσι, παραχωρώντας τη θέση της ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσών κοσμημάτων στον κόσμο στην Ινδία, η ζήτηση της οποίας υποστηρίχθηκε από τη μείωση του φόρου εισαγωγής του εμπορεύματος.

Ο χρυσός διαπραγματευόταν σε νέα ιστορικά υψηλά στα 2.877 δολάρια ανά ουγγιά την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν στο μέταλλο που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αναταραχής.

«Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκει στήριξη, εν μέσω της αδυναμίας του δολαρίου και της αυξανόμενης ανησυχίας για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και για τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπό στις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας», σημείωσε ο Ricardo Evangelista, αναλυτής της ActivTrades.

Αυτό συμβαίνει την στιγμή που ο χρυσός σημείωσε 40 ιστορικά υψηλά το 2024, καθώς η παγκόσμια ζήτηση έφτασε στο ρεκόρ των 4.974 τόνων, λόγω των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες, αναφέρει στην έκθεση του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Η ανώτερη αναλύτρια αγορών Louise Street προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ηγηθούν και πάλι της ζήτησης το 2025.

«Η γεωπολιτική και η μακροοικονομική αβεβαιότητα θα είναι κυρίαρχα θέματα φέτος, υποστηρίζοντας τη ζήτηση για χρυσό ως μέσο αποθήκευσης πλούτου και αντιστάθμισης κινδύνου», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ανέφερε ότι «η αδυναμία των κοσμημάτων πιθανότατα θα συνεχιστεί, καθώς οι υψηλές τιμές του χρυσού και η ήπια οικονομική ανάπτυξη συμπιέζουν την καταναλωτική αγοραστική δύναμη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Χρυσός: Νέο ρεκόρ στην παγκόσμια ζήτηση - Ακόρεστη η όρεξη από τις κεντρικές τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ