Αγορές: Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία τους το 2024 (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Οι αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της βασικής εμπορικής διαδρομής, αυξάνοντας τις προοπτικές για ακριβότερα εμπορεύματα

Καλώς ήρθατε στο 2024! Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η οικονομική αβεβαιότητα και οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από την Ουκρανία και τη Ρωσία μέχρι το Ισραήλ και την ευρύτερη Μέση Ανατολή ήταν κυρίαρχα θέματα πέρυσι και είναι έτοιμα να παραμείνουν μέρος της ιστορίας των αγορών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σύμφωνα με το financialpost.com.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της βασικής εμπορικής διαδρομής, αυξάνοντας τις προοπτικές για ακριβότερα εμπορεύματα, καθώς τα πλοία αναγκάζονται να ξεκινήσουν μεγαλύτερες ταξιδιωτικές διαδρομές. Ενώ οι έμποροι πετρελαίου κοίταξαν σε μεγάλο βαθμό πέρα από τη σύγκρουση τις δύσκολες ημέρες του 2023, η μεταβλητότητα κυριαρχεί στις πρώτες συνεδριάσεις συναλλαγών του Ιανουαρίου.

Ενέργεια

Οι αμερικανικές ενεργειακές μετοχές άντεξαν σε ένα ασταθές 2023 εν μέσω μιας αβέβαιης εικόνας προσφοράς που έστειλε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη μέχρι τον Σεπτέμβριο πριν υποχωρήσουν στο τέλος του έτους, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα διογκώθηκαν. Ο ενεργειακός δείκτης S&P 500 υποχώρησε 4,8% και κατέλαβε τη δεύτερη χειρότερη θέση μεταξύ των 11 βιομηχανικών ομίλων του S&P 500. Αυτή είναι μια έντονη αντιστροφή της τύχης μετά από μια εκρηκτική απόδοση το προηγούμενο έτος χάρη στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τα κέρδη ρεκόρ.

Στο μέλλον, το Bloomberg Intelligence βλέπει τη δυνατότητα για ένα συνεχιζόμενο selloff για τον κλάδο. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – οι οποίες περιλαμβάνουν τις Constellation Energy Corp., Duke Energy Corp., Dominion Energy Inc. και NextEra Energy Inc. – είχαν τη χειρότερη απόδοση, υποχωρώντας κατά 10%.

Αργό πετρέλαιο

Το πετρέλαιο μπαίνει στο 2024 με την πρώτη ετήσια πτώση του από το 2020. Και ενώ δεν υπάρχει κρυστάλλινη σφαίρα για να καθοριστεί τι επιφυλάσσεται για το 2024, ένα πράγμα είναι σαφές: Η προσφορά θα παραμείνει κινητήριος παράγοντας. Η παραγωγή ρεκόρ στις ΗΠΑ και η αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ συνέβαλαν σε παγκόσμιο πλεόνασμα, παρά τις δεσμεύσεις του Οργανισμού Πετρελαιοοπαραγωγών Χωρών να περιορίσει τις προμήθειες.

Οι επενδυτές το σημειώνουν, με το άμεσο spread του Brent να φλερτάρει για άλλη μια φορά με το contango, μια πτωτική δομή της αγοράς που σηματοδοτεί υπερπροσφορά όπου τα βαρέλια για άμεση παράδοση είναι φθηνότερα από τα μελλοντικά συμβόλαια. Η UBS Group AG είναι η τελευταία μεγάλη τράπεζα που μείωσε τις προβλέψεις της για τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς πετρελαίου, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του καρτέλ διογκώνεται, με το Brent να αναμένεται να διατηρήσει ένα εύρος συναλλαγών 80 έως 90 δολαρίων το βαρέλι φέτος, αναφέρει το financialpost.com.

Ενεργειακές συμφωνίες

Οι επιτυχημένες εξαγορές από τις Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. και Occidental Petroleum Corp. έκαναν το 2023 μια χρονιά που θα θυμόμαστε στην παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία. Αυτές οι συμφωνίες ώθησαν τη συνολική αξία των ανακοινωθεισών συγχωνεύσεων και εξαγορών στα 346,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό είναι 80% περισσότερο από το προηγούμενο έτος και ξεπεράστηκε μόνο από την αξία των συναλλαγών που ανακοινώθηκαν το 2014 και το 2018. Η συμφωνία του περασμένου έτους καθοδηγήθηκε από εξαγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με 229,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανακοινωθείσες συναλλαγές που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ετήσιο ρεκόρ για τον υποτομέα της ενέργειας σε τουλάχιστον ένα τέταρτο του αιώνα. Τα αφεντικά σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ προετοιμάζονται για περισσότερα megadeals φέτος, σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα της Federal Reserve Bank of Dallas.

Ναυτιλία

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούτι έχουν διακόψει τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους δύο μήνες σε μια προσπάθεια να τερματίσουν τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου αποφεύγουν τον ζωτικό εμπορικό διάδρομο, περιπλέκοντας τις ροές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναγκάζοντας ορισμένα πλοία να ακολουθήσουν την πιο δαπανηρή διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Μέχρι την Τρίτη, τα πλοία που ταξιδεύουν μέσω του στενού Bab el-Mandeb – το οποίο παρέχει στρατηγική σύνδεση μεταξύ της Μεσογείου και του Ινδικού Ωκεανού μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της διώρυγας του Σουέζ – έχουν πέσει απότομα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, αναφέρει το financialpost.com.

Μέταλλα

Το μέλλον του χρυσού βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα ήταν έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο βοήθησαν να ωθήσει το πολύτιμο μέταλλο σε ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Αλλά αυτή η ευφορία έχει μετριαστεί από τότε, με τις αγορές swaps να βλέπουν τώρα σχεδόν 70% πιθανότητα μείωσης μέχρι τον Μάρτιο – χαμηλότερη από τις πιθανότητες 85% που παρατηρήθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου. Οι επενδυτές των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που υποστηρίζονται από ράβδους χρυσού βρίσκονται σε εγρήγορση, με τον Δεκέμβριο να σηματοδοτεί τον έβδομο συνεχόμενο μήνα εκροών. Η τάση μπορεί να μην αντιστραφεί έως ότου η αγορά πειστεί ότι η Fed βρίσκεται σταθερά σε μια πορεία πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής, η οποία τείνει να βοηθήσει το μη τοκοφόρο μέταλλο.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Αγορές: Το χειρότερο ποδαρικό σε πάνω από 20 χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ