Υπαίθριο Αμφιθέατρο Αγίας Νάπας: Η βάση διεκδίκησης του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το έτος 2030

Η έκδοση πολεοδομικής άδειας για το υπαίθριο αμφιθέατρο – κέντρο πολιτισμού της Αγίας Νάπας είναι πλέον γεγονός. 

Του Γιάννη Καρούσου – Δημάρχου Αγίας Νάπας

Τα τελευταία χρόνια η Αγία Νάπα κάνει μια σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης των ποιοτικών της χαρακτηριστικών, όπως και επίσης μια προσπάθεια βελτίωσης της καλοφημίας της (brandname).

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής συμπεριλαμβάνεται και η προσέλκυση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός. 
Ως εκ τούτου, αξιοποιούμε ένα εργαλείο, το οποίο ονομάζουμε ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, που έχει ως στόχο τη δημιουργία εμπειριών και θετικών αναμνήσεων στους επισκέπτες μας, ούτως ώστε με την επιστροφή στο σπίτι τους να «έχουν πάρει» και λίγη Aγία Νάπα μαζί τους. Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε και να δημιουργούμε σημεία αναφοράς, πάρκα και μνημεία: Ένα από αυτά είναι και το υπαίθριο αμφιθέατρο. 

Είναι γεγονός ότι για να προσελκύσεις εκδηλώσεις ποιότητας, πρέπει να έχεις και χώρο να τις φιλοξενήσεις. Η Αγία Νάπα, δυστυχώς μέχρι και σήμερα, δεν κατάφερε να έχει τον δικό της χώρο για να δημιουργεί πολιτισμό. 

Αν και το θέμα συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, δεν υπήρχε δυστυχώς κανένας σχεδιασμός, γι’ αυτό και προχωρήσαμε στον σχεδιασμό ενός μοναδικού υπαίθριου αμφιθεάτρου, το οποίο χωροθετείται στον λόφο βόρεια της Αγίας Νάπας, σε μία μοναδική τοποθεσία με θέα την Αγία Νάπα και φυσικά τη θάλασσα. Το αμφιθέατρο θα έχει χωρητικότητα 2500 θέσεων, όπως και δωμάτια πολιτισμού και θα μπορεί να φιλοξενήσει όλων των τύπων εκδηλώσεις, από όπερες, μέχρι διεθνείς συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Ταυτόχρονα, το αμφιθέατρο θα είναι επισκέψιμο κάθε μέρα για τους τουρίστες ως αξιοθέατο, για να μπορούν να απολαμβάνουν την μοναδική θέα που θα προσφέρει. 

Γνωρίζουμε όλοι ότι η Αγία Νάπα στηρίζει τον τουρισμό με πολιτισμό και το υπαίθριο αμφιθέατρο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την ποιοτική αναβάθμιση της Αγίας Νάπας, αλλά θα αποτελέσει μαζί με άλλα σημεία και δράσεις του πολιτισμού - όπως το πάρκο Γλυπτικής, τα συμπόσια Σεφέρη, το μουσείο Θάλασσα και πολλά άλλα - τη βάση για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030, όπου τότε και θα είναι η σειρά της Κύπρου για τον σχετικό τίτλο. 

Η Αγία Νάπα αποτέλεσε την ατμομηχανή της αποκατάστασης της οικονομίας το 1974, όπως και το 2013 μέσω του τουρισμού, με μία ετήσια συνεισφορά στα έσοδα από τον τουρισμό που ξεπερνά τα 700εκατ. Ευρώ. 

Δυστυχώς, με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια, δεν λάμβανε το δίκαιο μερίδιο της από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει απουσία σημαντικών έργων υποδομής, όπως και το αμφιθέατρο. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση πρέπει να εξεύρει τρόπο να εντάξει το αμφιθέατρο στους προϋπολογισμούς της,καθώς είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι το κάθε ευρώ κυβερνητικής επένδυσης στην Αγία Νάπα έχει ανταποδοτικό όφελος για την οικονομία μας. 

Υπολογίζουμε την προσέλκυση τουλάχιστον 30.000 επιπλέον τουριστών ετησίως, με πρόσθετο όφελος για την οικονομία περί τα 20εκατ. Ευρώ το χρόνο. 

Πρακτικά αυτό συνεπάγεται μία επένδυση, την οποία η κυβέρνηση θα αποσβέσει από τα πρώτα 2 χρόνια, μόνο από το ΦΠΑ που θα εισπράξει από τους επιπλέον τουρίστες. 

Ας στηρίξουμε λοιπόν όλοι τη δημιουργία αυτού του μοναδικού σημείου πολιτισμού, όχι μόνο για το καλό της Αγίας Νάπας, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ