Ανασκόπηση Ολομέλειας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 18-21 Ιανουαρίου 2021

Αυτή την εβδομάδα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε μία σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

της Θέας Πιερίδου *

  • Eμβόλια COVID-19: η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη

Τα μέλη του ΕΚ, κατά ευρεία πλειοψηφία, εξέφρασαν τη στήριξή τους προς την ενιαία προσέγγιση της ΕΕ, η οποία εξασφάλισε την ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων και την πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτά. Ταυτόχρονα, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον «εθνικισμό στον τομέα της υγείας», συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για τη σύναψη παράλληλων συμβάσεων από τα κράτη μέλη και των ανταγωνιστικών προσπαθειών μεταξύ τους. Προκειμένου να διαφυλαχθεί η επιτυχία της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η ΕΕ πρέπει να αντιτάξει την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης απόλυτη διαφάνεια για τους όρους των συμβάσεων μεταξύ της ΕΕ και των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες συνάπτονται με δημόσιους πόρους.

  • Οι ευρωβουλευτές ελπίζουν σε αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την ορκωμοσία του Joe Biden ως του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ως ευκαιρία για την ΕΕ να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και απειλές για τη δημοκρατία. Ζήτησαν την ανανέωση των δεσμών ΕΕ-ΗΠΑ και βελτιωμένη συνεργασία σε θέματα όπως η ειρήνη, η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός κόσμος. Τόνισαν επίσης ότι χρειαζόμαστε σαφείς κανόνες για τους τεχνολογικούς γίγαντες και καταπολέμηση του λαϊκισμού.

  • Την θέσπιση του «δικαιώματος στην αποσύνδεση» ως θεμελιώδες δικαίωμα ζητά το ΕΚ

Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η εργασία από το σπίτι έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 30%. Το ποσοστό της τηλεργασίας αναμένεται να παραμείνει υψηλό ή ακόμη και να ενισχυθεί. Με νομοθετική πρωτοβουλία οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση που θα επιτρέπει σε όσους εργάζονται ψηφιακά να αποσυνδέονται από την εργασία τους μετά το πέρας του ωραρίου τους. Στη νομοθεσία αυτή θα πρέπει επίσης να ορίζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την εξ αποστάσεως εργασία και να αποσαφηνίζονται οι όροι και τα ωράρια εργασίας, καθώς και οι χρόνοι ανάπαυσης των εργαζομένων. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει καμία αρνητική συνέπεια στους εργαζόμενους που ασκούν το «δικαίωμά τους στην αποσύνδεση».

  • Η πρόσβαση σε επαρκή στέγαση θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες ευρωπαϊκό δικαίωμα

Σε πολλές χώρες της ΕΕ, ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία λόγω της αύξησης του κόστους στέγασης και της μείωσης ή αναστολής των κοινωνικών προγραμμάτων και παροχών. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διακηρύσσει ότι η επαρκής στέγαση περιλαμβάνει την πρόσβαση σε καθαρό και υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό, κατάλληλες υποδομές αποχέτευσης και υγιεινής και σύνδεση με δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. Το δικαίωμα στη στέγαση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και θα πρέπει ως τέτοιο να κατοχυρώνεται στην εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το ψήφισμα επαναλαμβάνει την προηγούμενη έκκληση του Κοινοβουλίου για έναν πανευρωπαϊκό στόχο για την εξάλειψη του φαινομένου της αστεγίας έως το 2030.

*Υπεύθυνης Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ