Χάρης Λοϊζίδης: Ο τουρισμός θα παραμείνει ατμομηχανή της οικονομίας

Με τη νέα χρονιά, ο Ξενοδοχειακός Τομέας καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις, που εντείνουν το αίσθημα της αβεβαιότητας, όπως οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές τάσεις, τα αυξημένα επιτόκια, το αυξημένο κόστος της ενέργειας κ.ά.

ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΛΟΪΖΙΔΗ*

Με τα βλέμματα στραμμένα στο 2023, βαδίζουμε τις τελευταίες ημέρες του 2022 το οποίο τουριστικά άφησε στην Κύπρο μία θετική νότα, αφού η εισροή τουριστών στο νησί μας ήταν της τάξης του 80% και τα έσοδα της τάξης του 88% του 2019.

Ως ΠΑΣΥΞΕ χαρακτηρίσαμε το 2022 ως χρονιά-γέφυρα που θα μας οδηγούσε στην ανάκαμψη του τουρισμού, μετά τα δύο χρόνια πανδημίας, χωρίς να υπολογίζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία στις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα να απολέσουμε τη ρωσική και ουκρανική αγορά. Ο πόλεμος πυροδότησε έντονες πληθωριστικές τάσεις, αύξηση τιμών και μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Κατά γενική ομολογία, τόσο η πανδημική κρίση, όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία περιόρισαν τη δυνατότητα των πολιτών να ταξιδεύουν, στην πρώτη περίπτωση για υγειονομικούς λόγους και στη δεύτερη λόγω της αύξησης των τιμών, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Εντούτοις, με τις σωστές δράσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η χρονιά ολοκληρώθηκε με μηνύματα αισιοδοξίας για ραγδαία ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου το 2023. Κατά γενική ομολογία, η τουριστική μας βιομηχανία προσαρμόστηκε αμέσως στα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση και προς τούτο κρίνουμε ότι η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι η μοναδική συνταγή για αντιμετώπιση κρίσεων. Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς τεκμηριώνονται από τους αριθμούς ότι είμαστε στον σωστό δρόμο, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκπλήρωσης του στρατηγικού μας στόχου για αύξηση των εσόδων πέραν των αφίξεων.

Με τη νέα χρονιά, ο Ξενοδοχειακός Τομέας καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις, που εντείνουν το αίσθημα της αβεβαιότητας, όπως οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές τάσεις, τα αυξημένα επιτόκια, το αυξημένο κόστος της ενέργειας, με όλες τις παρεμφερείς αυξήσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις λειτουργικές δαπάνες των ξενοδοχειακών μονάδων, όπως το αυξημένο κόστος ενέργειας και το αυξημένο κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πρώτων υλών.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Εξίσου σημαντική παραμένει η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κλάδο, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πλείστοι κλάδοι της κυπριακής οικονομίας αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπισή του. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ενταθούν έγκαιρα εκείνες οι ενέργειες για να αμβλυνθεί το πρόβλημα, με ταχεία διαδικασία παραχώρησης αδειών για εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες, διευρύνοντας παράλληλα τον κατάλογο με τις ειδικότητες για απασχόληση και όχι μόνο για εξειδικευμένες θέσεις, που θα επιτρέψει στις ξενοδοχειακές μονάδες να στελεχωθούν και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και προσδοκίες των πελατών τους, ώστε να συνεχίσουμε ως τουριστική Κύπρος να προσφέρουμε το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών μας. 

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται, θα πρέπει να συνεχιστεί και εντός του 2023 η προσπάθεια που ξεκίνησε φέτος με τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές αγορές, αποφεύγοντας την υπερβολική εξάρτηση από συγκεκριμένες αγορές και διευρύνοντας συνεχώς τον κύκλο των αγορών από τις οποίες αντλούμε τουρίστες. Σημαντικό εργαλείο για τη στρατηγική μας αποτελεί το νέο Σχέδιο Κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρείες με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου, μέσα από τη δημιουργία νέων δρομολογίων και τη διατήρηση και εμβάθυνση των υφιστάμενων, ενώ αναμένεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

Επίσης έχει επιτευχθεί η επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 που επιτρέπει στους ξενοδόχους να επικεντρωθούν σε συνθήκες εργατικής ειρήνης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά.

Ο ΠΑΣΥΞΕ παραμένει συγκεντρωμένος στους στόχους του για την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα, εστιάζοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση των υπηρεσιών και των προϊόντων μας τόσο προς τους διεθνείς μας πελάτες όσο και προς τους ντόπιους. Ο τουρισμός λειτούργησε επί σειρά ετών ως η ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τις δύσκολες συγκυρίες, αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, έχοντας πάντοτε ως ασφαλή οδηγό την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030.

Διαβάστε επίσης: Ποιοτικός Τουρισμός και Βιωσιμότητα ως απάντηση στο κλίμα αβεβαιότητας

*ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ (ΠΑΣΥΞΕ)

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ