Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήρισε τους ελέγχους των εξαγωγών ως «νέο στρατηγικό πλεονέκτημα» που θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να διατηρήσουν «το μεγαλύτερο δυνατό προβάδισμα» έναντι της Κίνας στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπει τώρα αυτή την προσέγγιση.
Σε μια ανατροπή της κατάστασης αυτή την εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε την εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών Nvidia Corp. ότι θα μπορεί σύντομα να ξαναρχίσει τις πωλήσεις του λιγότερο προηγμένου μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης H20, ο οποίος προορίζεται για την κινεζή αγορά. Η Advanced Micro Devices Inc. έλαβε παρόμοιες διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Εξηγώντας την απόφαση, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει οι Κινέζοι προγραμματιστές να «εθιστούν» στην αμερικανική τεχνολογία, επιμένοντας όμως ότι οι ΗΠΑ δε θα πουλήσουν στην Κίνα «τα καλύτερα προϊόντα μας». Αυτό, όπως είπε, απαιτεί μια πιο ισορροπημένη πολιτική που θα διατηρήσει τις ΗΠΑ «ένα βήμα μπροστά από αυτό που μπορούν να κατασκευάσουν, ώστε να συνεχίσουν να αγοράζουν τα τσιπ μας».
Η αλλαγή στρατηγικής, που εξόργισε ορισμένους στην Ουάσινγκτον, θέτει ένα βασικό ερώτημα, καθώς ο Τραμπ προετοιμάζει το έδαφος για μια συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ φέτος: Πόσο μακριά θα φτάσουν οι ΗΠΑ στην ανατροπή μιας σειράς μέτρων που περιορίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, τα οποία επιβλήθηκαν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας;
Αν και οι ΗΠΑ απέχουν πολύ από την άρση του μεγαλύτερου μέρους των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην Κίνα, οι πρόσφατες αποφάσεις του Τραμπ ανοίγουν το δρόμο για τον επαναπροσδιορισμό των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, λίγους μόλις μήνες μετά την επιβολή δασμών 145% που τις οδήγησαν στο χείλος της αποσύνδεσης.
Παρόλο που η πρώτη θητεία του Τραμπ άλλαξε το κλίμα στη Ουάσινγκτον, εστιάζοντας στην απειλή που αποτελεί η Κίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν πάντα συναλλακτικός και λιγότερο αυστηρός σε παραδοσιακά ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ο Τραμπ έχει υποβαθμίσει τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας σχετικά με το TikTok και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του έκανε δηλώσεις με τις οποίες καλωσόρισε τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να κατασκευάσουν εργοστάσια στις ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή ενισχύει την καλή θέληση που δημιουργήθηκε μετά από πρόσφατη διπλωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της εγκάρδιας συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο και του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι στη Μαλαισία. Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος ηγήθηκε των προηγούμενων εμπορικών συνομιλιών, αναμένει να συναντήσει τον ομόλογό του, τον αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ, εντός των «επόμενων δύο εβδομάδων» και έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα παρατείνουν την προθεσμία για την επαναφορά των υψηλών δασμών.
Οι δύο πλευρές προχωρούν τώρα προς μια σειρά συμφωνιών, αν όχι μια ενιαία μεγάλη συμφωνία, ενόψει μιας πιθανής συνάντησης των ηγετών, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού που θα ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου στη Νότια Κορέα.
Μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι μια τέτοια συνάντηση είναι πιθανή, χωρίς να υποδείξει χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να «δημιουργήσουν το σωστό κλίμα και τα σωστά αποτελέσματα». Προσέθεσε ότι «υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές να το κάνουν».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, για την κυβέρνηση Τραμπ, οι στόχοι μπορεί να μοιάζουν πολύ με το σχέδιο δράσης του προέδρου για την πρώτη θητεία του: εξασφάλιση μεγάλης κλίμακας αγορών αμερικανικών προϊόντων από την Κίνα για την αντιμετώπιση του επίμονου εμπορικού ελλείμματος. Μπορεί επίσης να απαιτήσει περισσότερες ενέργειες από την Κίνα για τον περιορισμό της ροής προδρόμων ουσιών φαιντανύλης — ένας τομέας στον οποίο ο Τραμπ επαίνεσε πρόσφατα το Πεκίνο για τα «μεγάλα βήματα» που έχει ήδη κάνει.
Η Ουάσιγκτον επιδιώκει επίσης μια λύση για το μέλλον των δραστηριοτήτων της εφαρμογής TikTok στις ΗΠΑ και διαβεβαιώσεις ότι το Πεκίνο δε θα χρησιμοποιήσει ως όπλο τον έλεγχό του επί των σπάνιων γαιών και άλλων κρίσιμων ορυκτών. Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει μια φιλόδοξη λίστα επιθυμιών. Μεταξύ αυτών είναι και η πλήρης κατάργηση των αμερικανικών δασμών.
Το Πεκίνο ενδέχεται επίσης να πιέσει για χαλάρωση των επενδυτικών περιορισμών και, κυρίως, για περαιτέρω παραχωρήσεις στους ελέγχους των εξαγωγών των ΗΠΑ, τους οποίους θεωρεί ως άμεση προσπάθεια να εμποδιστεί η τεχνολογική του πρόοδος.
Ο Κερτ Τονγκ, πρώην πρόξενος των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ και συνεργάτης του The Asia Group, δήλωσε ότι ενώ ο Μπάιντεν υιοθέτησε μια μη διαπραγματεύσιμη προσέγγιση στην τεχνολογία, ο Τραμπ έχει διαφορετικό στόχο και επιδιώκει να δείξει ότι η συναλλακτική του τακτική μπορεί να φέρει αποτελέσματα για τον αμερικανικό λαό.
«Τον ενδιαφέρει το εμπόριο, τα ελλείμματα, οι επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι καλές σχέσεις με την Κίνα», δήλωσε ο ίδιος.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει την υποδοχή των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ — που θα συνέβαλαν επίσης στην εξισορρόπηση του διμερούς εμπορίου — μια ελκυστική ιδέα για τον Τραμπ, όπως υπαινίχθηκε στις δηλώσεις του κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
«Γενικά, σε αυτή την πόλη, αυτό είναι απαγορευμένο», δήλωσε ο Τζέραρντ ΝτιΠίπο, αναπληρωτής διευθυντής του RAND China Research Center με έδρα την Ουάσινγκτον. «Ωστόσο, αν υπάρχει ένας πρόεδρος που θα μπορούσε να το κάνει, αυτός είναι ο Τραμπ».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις ισορροπίας στην ΕΚΤ - Το «μενού» της Πέμπτης