Ελληνική Τράπεζα: Πωλεί πακέτο κόκκινων δανείων

Ακολουθεί το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου.

Ένα χρόνο μετά την μεγάλη πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €2,7 δισ. από την Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα ετοιμάζεται κι αυτή να ξεφορτώσει εκτός τραπεζικού συστήματος το μεγαλύτερο μέρος του προβληματικού της δανειακού χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg ενδιαφέρον για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ένας εκ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας.

Πρόκειται για την Pimco η οποία φέρεται να:   

- Έχει υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για αγορά ΜΕΔ ύψους €1,5 δισ. 

- Η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών θα "ανοίξει" τον Σεπτέμβριο.

- Η Pimco επιδιώκει να ενισχύσει τις επενδύσεις του στη νότια Ευρώπη.

- Είναι εκ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας με ποσοστό 17,3%.

Η Ελληνική είχε προχωρήσει σε μικρή πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στις αρχές του 2018 και έκτοτε δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για μια νέα πώληση.

Ομοίως και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία επιζητεί και αυτή άλλη μια μεγάλη πώληση προβληματικών δανείων. 

Πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να ετοιμάζει και η Alpha Bank. 
 
Στο μεταξύ η Ελληνική Τράπεζα απέστειλε επιστολές σε πελάτες της, οι οποίοι διατηρούν καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ και τους ενημερώνει ότι το καταθετικό τους επιτόκιο μετατρέπεται σε αρνητικό.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι καταθέτες αυτοί δεν θα αποκομίζουν έσοδα από τις καταθέσεις τους αλλά αντίθετα θα πληρώνουν την Τράπεζα.
Πηγές από την Ελληνική ανέφεραν στο Σίγμα ότι «πρόκειται κυρίως για ημικρατικούς Οργανισμούς και μεγάλα ταμεία προνοίας. 

Το μέτρο δεν ισχύει για τις καταθέσεις νοικοκυριών και μίκρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αφορά αποκλειστικά ένα αριθμό μεγάλων πελατών της Τράπεζας με καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ». 

Το αρνητικό επιτόκιο φαίνεται να έχει καθοριστεί στο -0,4%, ποσοστό με το οποίο χρεώνονται οι τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κατάθεση της ρευστότητάς τους. 

Η Τράπεζα επιχειρεί και με αυτό τον τρόπο να μειώσει το κόστος, που επωμίζεται από την αυξημένη ρευστότητα την οποία διατηρεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ