ΕΕ: Γαλλία και Ιταλία φλερτάρουν με παραβίαση των κανόνων στις δαπάνες

Τι αναφέρει σε έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ιταλία και η Γαλλία είναι πολύ κοντά στην παραβίαση των κανόνων σχετικά με τις δαπάνες εντός της ΕΕ, και ως αποτέλεσμα θα είναι σχεδόν ανέφικτο να ασκήσουν επεκτατικές πολιτικές, καθότι έχασαν το πλεονέκτημα που είχαν κάποτε, κυρίως από δημοσιονομικής άποψης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οκτώ χώρες “κινδυνεύουν να μην συμμορφωθούν με το αρχικό πλάνο” που αφορά τα σχέδια δαπανών για το 2020.

Εκτός από την Ιταλία και τη Γαλλία, στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνεται  το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Φινλανδία. “Τα σχέδια για τον προϋπολογισμό που αφορούν τις χώρες αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από το πλάνο προσαρμογής που έχει ήδη εγκατασταθεί και αφορά τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους”, συμπληρώνει η Επιτροπή.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφεται  στις χώρες με “δημοσιονομική ευελιξία”, και τις καλεί να προχωρήσουν σε επενδύσεις, παρά τους αυξανόμενους οικονομικούς κινδύνους. Σημειώνεται επίσης, ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι Κάτω Χώρες, έχουν προβεί σε ανάλογες πρακτικές, ωστόσο επισημαίνεται ότι χρειάζεται να κάνουν “πολύ περισσότερα πράγματα”.

Επιπλέον, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι χώρες με υψηλό χρέος πρέπει να προβούν και στις ανάλογες κινήσεις, εκμεταλλευόμενοι τα χαμηλά επιτόκια για να μειώσουν το χρέος τους. Η ανακοίνωση αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Ιταλία, τη Γαλλία, και την Ισπανία. 

Όπως έχει διασαφηνιστεί, το κύριο πρόβλημα που εντοπίζεται έγκειται στο γεγονός ότι “ορισμένα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που δεν διαθέτουν δημοσιονομική ευελιξία, σχεδιάζουν είτε κάποιο είδος δημοσιονομικής προσαρμογής άνευ ουσίας, είτε κάποιο είδος επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής εντός του 2020”.

Τέλος, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν δύναται κανένα κράτος-μέλος να έχει έλλειμμα μεγαλύτερο από 3% του ΑΕΠ, η χρέος που να υπερβαίνει το 60% της εγχώριας παραγωγής, ενώ και οι κυβερνήσεις οφείλουν να θέσουν στόχους για να αποδείξουν ότι βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ