Μπορεί το ευρώ ως νόμισμα να «εμβολίζει» την παντοκρατορία του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές θέλουν να το κρατήσουν για πολύ στους λογαριασμούς τους.
«Κανείς δεν θέλει πλέον να διατηρήσει το ρευστό του σε ευρώ ως στοιχείο του ενεργητικού, αλλά όλοι το θέλουν ως υποχρέωση», γράφει σε σημείωμα ο Γιώργος Σαραβέλος, παγκόσμιος επικεφαλής της νομισματικής έρευνας της Deutsche Bank.
Ως αποτέλεσμα, προσθέτει, η ζώνη του ευρώ αναδύεται ως ο νέος παγκόσμιος προμηθευτής ρευστότητας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, αντικαθιστώντας αργά το δολάριο.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για δανεισμό σε διεθνές επίπεδο, διατραπεζικές πράξεις και διασυνοριακές συναλλαγές.
Οι χρηματοδοτήσεις που έγιναν σε ευρώ έφεραν θετικές αποδόσεις για όλα (πλην τριών) από τα 23 νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθούσε το Bloomberg, έναντι 10 χρηματοδοτήσεων σε δολάριο.
Το ευρώ υποχώρησε πάνω από 3% εντός του 2019 και η αστάθεια στην ισοτιμία με το δολάριο έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα. Η έλλειψη διακυμάνσεων στις τιμές οφείλεται στις σταθερές προοπτικές της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Fed των ΗΠΑ, καθώς και στους ελάχιστους πλέον φόβους για ύφεση.