Η Κίνα επενδύει σοβαρά στο φυσικό αέριο

Αναβαθμίζεται διαρκώς ο ενεργειακός τομέας της χώρας.

Η Κίνα θα ανακοινώσει τη δημιουργία εθνικής εταιρείας πετρελαιαγωγού και φυσικού αερίου το αργότερο μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Ο σχεδιασμός αυτός αποτελούσε εδώ και αρκετό καιρό διακαή επιθυμία της κινεζικής κυβέρνησης, και αναμένεται να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει κινεζική κυβέρνηση στον τομέα της Ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγχώνευση των τριών κολοσσιαίων κρατικών δικτύων σε ένα ενιαίο σύστημα-δίκτυο. Η κίνηση αυτή αναμένεται να άρει πολλά εμπόδια στον τομέα της εγχώριας παραγωγής, ενώ ταυτίζεται και με τη βούληση της κυβέρνησης για σταδιακή αντικατάσταση του άνθρακα με το αέριο. Μάλιστα, θα τελεστεί επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων της νεοσύστατης εταιρείας στο Πεκίνο, και είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί τη Δευτέρα (9/12).

Η δημιουργία της νέας εταιρείας τέθηκε στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης από το 2014 και αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Προέδρου Xi Jinping να «γεφυρώσει» το βιομηχανικό τομέα με τα κρατικά συμφέροντα, και να τον κάνει πιο εύκολα προσβάσιμο για τις κρατικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει την ευρύτερη κατανομή του φυσικού αερίου, ενώ την ίδια ώρα στριμώχνει  τον ελεύθερο ανταγωνισμό αφού θα παρέχει τη δυνατότητα σε ένα και μόνο φορέα εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, ο οποίος θα έχει αποκλειστικά την ευθύνη να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις εθνικές ενεργειακές ανάγκες του συνόλου.

Από το εν λόγω νομοσχέδιο, αναμένεται επίσης να επωφεληθούν μικρότερες, ξένες η εγχώριες ιδιωτικές εταιρείες, η οποίες μέχρι στιγμής δεν είχαν πρόσβαση σε ενεργειακά αποθέματα. Πλέον, με τη παύση της λειτουργίας των υφιστάμενων τριών ενεργειακών κολοσσών, θα μείνουν εκτεθειμένα κεφαλαιοκρατικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο εύκολη η πρόσβαση για τις εν λόγω εταιρείες σε ενεργειακά αποθέματα.

 Με βάση το πρόγραμμα, θα παρέχονται κίνητρα τόσο σε ιδιωτικές όσο και σε κρατικές επιχειρήσεις. Τέλος, έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχής εφαρμογή του σχεδίου, αφού ο ενεργειακός τομέας της χώρας έχει ήδη αναβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου της αλλαγής στην πολιτική τιμολόγησης του φυσικού αερίου.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ