Οι τεχνολογικοί κολοσσοί "απειλούν" τις τράπεζες της Δανίας

Πλέον γίνεται αρκετά εύκολη η πρόσβαση τους σε χρηματοπιτωτικές υπηρεσίες.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Jasper Berg, Επικεφαλής της Αρχής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της Δανίας, ότι δηλαδή η επόμενη μεγάλη απειλή για τις τράπεζες είναι η ταχεία εξάπλωση των «μεγάλων» τεχνολογιών εντός των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τους. «Τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν πλέον ανταγωνιστικό υποχείριο, ενώ υπάρχει περιορισμός στις τράπεζες ως προς το πως μπορούν να αξιοποιήσουν δεδομένα » συμπλήρωσε ο κ. Berg.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, υπάρχει μια γενική ανησυχία σχετικά με το κατά πόσο συμμορφώνονται οι τράπεζες εντός των αυστηρών ρυθμιστικών πλαισίων, με σκοπό τη προστασία των πελατειακών τους δεδομένων.

Τα ευρήματα μέχρι στιγμής καταδεικνύουν ότι ο τραπεζικός τομέας αποτελεί πεδίο διείσδυσης διάφορων ανταγωνιστών, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπόκεινται όλοι στο ίδιο πλαίσιο κανόνων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ίση μεταχείριση. Σύμφωνα με τον κ. Berg, λύση στο πρόβλημα μπορούν να δώσουν οι πολιτικοί και ο πολιτικός χώρος γενικότερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Berg, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Δανίας «ταλαιπωρήθηκε» αρκετά από τα αρνητικά επιτόκια και σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η πτωτική πορεία της Δανέζικης Κεντρικής Τράπεζας. Ως αποτέλεσμα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο, σε σημείο που να μην μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους  «ξένους» ανταγωνιστές. Ο Lars Rohde, Επικεφαλής της Δανεζικής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο οι τράπεζες να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο ούτως ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στην νέα τάξη πραγμάτων.

«Ξένοι ανταγωνιστές για τις τράπεζες μπορούν να θεωρηθούν και οι τεχνολογικοί κροισοί όπως η Google, το Amazon, και το Alibaba, όπου λόγω των τεράστιων πηγών πληροφόρησης που συλλέγουν και κατέχουν, βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι των τραπεζών», τόνισε ο κ. Berg.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), τα ιδιόκτητα καταναλωτικά δεδομένα που αποσπούν οι τεχνολογικές εταιρείες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με την ευκολία πρόσβασης τους σε ‘φθηνή’ χρηματοδότηση, τις καθιστά αυτοδύναμες σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μια ενδεχόμενη φραγή εισόδου των τεχνολογικών κολοσσών σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, είναι πολύ πιθανό να ‘βλάψει’ τον ανταγωνισμό και να επιδεινώσει το πρόβλημα. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, όπου μόλις δύο μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% της αγοράς κινητών πληρωμών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ