Η ΕΚΤ «εξυψώνει» τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Με θετικό πρόσημο αξιολογούνται από την ΕΚΤ οι πολιτικές του Κ. Μητσοτάκη για την οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιθανόν να «ανεβάσει» και άλλο το ανώτατο όριο των κρατικών ομολόγων στις ελληνικές τράπεζες, λένε οι αναλυτές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο ανώτερες πηγές, το ανώτατο όριο εποπτείας των κρατικών ομολόγων που είχε καθοριστεί το 2015 αναμένεται να αρθεί το Φεβρουάριο του 2020.

Οι Ευρωπαϊκές και οι Εθνικές Αρχές προειδοποίησαν από τον Μάρτιο του 2015 τους Έλληνες δανειστές να μην εκθέσουν και άλλο το χρέος της χώρας, δεδομένης της κρίσης των σχέσεων που επικρατούσαν μεταξύ της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και των πιστωτών, που απειλούσε να θέσει ακόμα και την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών στην έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους την προηγούμενη Τρίτη.

Μετά από την είδηση που προέκυψε, ότι δηλαδή οι δανειστές θα είναι σε θέση να κάνουν απεριόριστες αγορές κρατικών τραπεζογραμματίων, παρατηρήθηκε μια σχετική πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενώ και οι αποδόσεις που προέρχονται από το 10ετές  χρέος μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο, σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθέτησε μια πιο φιλική προσέγγιση προς την Αγορά με ευνοϊκότερους όρους για τις επιχειρήσεις, σε σχέση με τη προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ συμφώνησε να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2020, προωθώντας περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και εφαρμόζοντας πολιτικές που να «ανοίγουν» το δρόμο σε επενδυτές.

Τέλος, στόχος της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις, αφού πρώτα «εκφορτώσουν» από τα ταμεία τους περίπου 33 δις. Ευρώ που προέρχονται από «κακά» δάνεια.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ