«Διορθώνει» ο χρυσός μετά την ένταση στην Μ. Ανατολή

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εξελίξεις στην περιοχή.

Ο χρυσός κατέγραψε την πρώτη «back to back» πτώση του από τον Νοέμβριο, καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν οδεύουν προς αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες, ενώ και οι παγκόσμιες μετοχές δείχνουν να κερδίζουν έδαφος λόγω των εξελίξεων στη περιοχή.

Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε περαιτέρω πτώση μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους  κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, χωρίς όμως να προκαλέσει απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Η ιρανική επίθεση, δεν έδειξε όμως να επηρεάζει ιδιαίτερα τις ασιατικές μετοχές, αφού συνέχισαν ακάθεκτες το «Ράλι» τους.

Παρά την πτώση, ο χρυσός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, βασιζόμενος στο κέρδος του 18% που σημείωσε το 2019. Οι επενδυτές από την πλευρά τους, «ζυγίζουν» τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους ευκαιρίας για την απόκτηση του χρυσού, ενώ είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι από μια εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, καθώς η πρόοδος που έχει σημειωθεί μεταξύ τους τίθεται υπό αμφισβήτηση.

«Παρά την γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί, οι έμποροι έχουν στο μυαλό τους μια αίσθηση επιφυλακτικότητας, και αυτό έχει αντίκτυπο και στον χρυσό αφού το φέρνει σε ευνοϊκή θέση σε περίπτωση ενός απροσδόκητου γεγονότος» δήλωσε το CMC Σιγκαπούρης.

Οι ράβδοι του χρυσού  υποχώρησαν έως και 1%, στα $1,540.33 ανά ουγγιά, ενώ διαπραγματεύτηκαν εκ νέου στα $1,545.07 στις 7:00 π.μ ώρα Λονδίνου. Σε ότι αφορά τις τιμές, είχαν ανέλθει στα $1,611.42 μετά την είδηση της Ιρανικής επίθεσης στις αμερικανικές βάσεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ εξαετίας, αφού το προηγούμενο υψηλό είχε σημειωθεί για τελευταία φορά το 2013.

Τέλος, ενώ οι τιμές δείχνουν να μειώνονται, οι επενδυτές χρυσού λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τις επιπτώσεις από την υιοθέτηση νέων νομισματικών πολιτικών. Ήδη η Federal Reserve, προχώρησε σε νέες μειώσεις των επιτοκίων.(η τρίτη για το 2019).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ