«Ράλι» πραγματοποιούν οι μετοχές στην Τουρκία

Στον απόηχο των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή.

Οι τουρκικές μετοχές αυξήθηκαν σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη παγκοσμίως, καθώς εξανεμίζονται οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στην Μέση Ανατολή, προκαλώντας έτσι ένα γενικότερο αίσθημα ανακούφισης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Δείκτης της Borsa Istanbul κατέγραψε άνοδο έως και 3.7%, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο που σημειώθηκε ανάμεσα στους 94 μεγαλύτερους Δείκτες καταγραφής μετοχών του κόσμου. Το άλμα της Πέμπτης, αποτελεί επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση για τον Δείκτη αναφοράς της Κωνσταντινούπολης , εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Άνοδο κατέγραψε επίσης και ο Δείκτης Tadawul All Share της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος «σκαρφάλωσε» στο 2.6% (το μεγαλύτερο ποσοστό για αυτό το μήνα), ενώ η Saudi Aramco ανέβηκε στο 2.5% για πρώτη φορά εδώ και πέντε μέρες. Θετικοί ήταν και οι δείκτες σε Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ και Αίγυπτο, αφού κατέγραψαν ποσοστά που κυμαίνονται από 0.8% μέχρι 1.9%.

Η προοπτική μιας πολεμικής σύρραξης στην περιοχή του Κόλπου φαίνεται να υποχωρεί, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να υποβαθμίζει τις επιπτώσεις των ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων εις βάρος των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ. Επιπλέον, αντί να προχωρήσει με νέες στρατιωτικές απειλές εις βάρος του Ιράν, ο Τραμπ επέλεξε να απαντήσει με (οικονομικές) κυρώσεις, με αποτέλεσμα να καθησυχαστούν οι έμποροι, και γενικά να επέλθει ηρεμία και ομαλότητα στην πορεία των μετοχών.

«Τέλος, ένα ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, θα έφερνε επιζήμιες συνέπειες για την Τουρκία» δήλωσε ο Mohammed Ali Yasin, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Al Dhabi Capital Ltd, για να προσθέσει ότι η τουρκική αγορά επωφελείται και από την απότομη πτώση των τιμών του αργού. «Για μια βιομηχανική χώρα σαν την Τουρκία που είναι σε θέση να χρησιμοποιεί το δικό της πετρέλαιο, είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρξει μείωση των πληθωριστικών πιέσεων» κατέληξε ο κ. Ali Yasin.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ