Μειώνονται δραματικά οι θέσεις εργασίας στην Βρετανία

Η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το Brexit φαίρετα να είναι η κυριότερη αιτία.

Οι αγγελίες αναζήτησης εργασίας μειώθηκαν δραματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το Brexit επιφέρει αρνητικές συνέπειες στον ευρύ επιχειρηματικό σχεδιασμό της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση της BDO.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 59,000 για το 2019, κάτι που αποτελεί (αρνητικό) ρεκόρ δεκαετίας, αφού το προηγούμενο υψηλό ποσοστό καταγράφηκε το 2009, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά, «τα συνολικό επίπεδο απασχόλησης στη χώρα παραμένει ισχυρό», σύμφωνα με εκθέσεις λογιστικών και συμβουλευτικών επιχειρήσεων, που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα (13/1).

Σταθεροποιητικές ωστόσο, κυμαίνονται οι τάσεις των δεικτών επιχειρηματικής δραστηριότητας, μεταξύ Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, ενώ οι Βρετανοί εργοδότες απαιτούν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το συντηρητικό κόμμα του Μπόρις Τζόνσον, εξασφάλισε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που σημειώθηκε ποτέ εδώ και τρεις δεκαετίες. Το γεγονός αυτό έδωσε στον Τζόνσον την κατάλληλη «ώθηση», να οδηγήσει τη χώρα έξω από την ΕΕ, έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια αδράνειας και αδιεξόδου που είχε περιέλθει η χώρα, καθώς η βουλή απέτυχε να δεσμευτεί σε μια «βιώσιμη» συμφωνία απόσυρσης.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση της BDO, «όλα τα στοιχεία οδηγούν σε ένα θολό οικονομικό τοπίο που κρύβει παγίδες και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την Κυβέρνηση. Επιπλέον «βασική πρόκληση και προτεραιότητα για το 2020, πρέπει να δοθεί στις προσπάθειες επανεκκίνησης της ανάπτυξης, και γενικότερα να δοθεί έμφαση στην καλλιέργεια ενός πιο εποικοδομητικού και αισιόδοξου κλίματος».

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ