Έρχεται ολικό λίφτινγκ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Διατεθειμένη για ριζικές αλλαγές εμφανίζεται η Πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται έτοιμη να αφήσει το στίγμα της για τα καλά ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αφού οι μέχρι στιγμής ενδείξεις οδηγούν προς μια επαναπροσέγγιση της στρατηγικής της ίδιας της ΕΚΤ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, Την προηγούμενη Πέμπτη (16/1), η Λαγκάρντ ζήτησε από τους εργαζομένους της ΕΚΤ την συγκατάθεση τους σχετικά με το σχέδιο που προωθεί και αφορά την επαναπροσέγγιση της στρατηγικής της τραπέζης, ξεκινώντας με την αμφισβήτηση του γενικότερου στόχου και των διαδικασιών της πολιτικής για τον πληθωρισμό. Επίσης, αναμένεται να επανεξεταστούν θέματα που αφορούν τη νέα δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου της τεχνολογίας, της κλιματικής αλλαγής, καθώς και το θέμα των ανισοτήτων.  

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη στάση της Λαγκάρντ, καθώς πιστεύουν ότι δημιουργεί ψευδείς προσδοκίες σχετικά με τους στόχους που πρέπει τα τεθούν από την ίδια την ΕΚΤ. Παράλληλα, η ίδια η εταιρεία φαίνεται να μην έχει αποτιμήσει ακόμη ακριβώς τις συνέπειες του πληθωρισμού, ενώ υπάρχει έκδηλος ο φόβος ότι οι περισσότεροι στόχοι που έχουν θεσπιστεί, πιθανόν να εκτροχιαστούν, η ακόμη και να ανατραπούν.

Για την ίδια την Λαγκάρντ, που δείχνει να συμπεριφέρεται περισσότερο ως πολιτικός παρά ως οικονομολόγος,  η επαναπροσέγγιση έχει καθυστερήσει εδώ και αρκετό καιρό. Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να αγνοηθούν οι ριζοσπαστικές πολιτικές όπως τα αρνητικά επιτόκια και αγορές περιουσιακών στοιχείων, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε πολλές χώρες, όμως από την άλλη, πριν η ΕΚΤ κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, η Πρόεδρος της, εμφανίζεται διατεθειμένη να ακούσει πρώτα τους πολίτες έτσι ώστε «η ΕΚΤ να μην κηρύττει απλά το ευαγγέλιο που νομίζει ότι κατέχει καλύτερα απ’ τον καθένα».

Τέλος, αρκετοί οικονομολόγοι εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι έστω και την υστάτη, η ΕΚΤ θα αλλάξει στρατηγική, και θα δώσει περισσότερη έμφαση στον αποπληθωρισμό αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό, καθώς η στροφή προς αυτή την κατεύθυνση, δύναται να προσδώσει «μεγαλύτερη ευελιξία στις πολιτικές της εταιρείας». Εντός των τραπεζικών κύκλων, η εν λόγω τακτική είναι γνωστή ως «Συμμετρία», ενώ αξίζει να τονιστεί ότι και ο προκάτοχος της Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον προς την εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ