Κατάρ: Εντολή στις τράπεζες να επενδύσουν σε ομόλογα

Με στόχο την πώληση τους.

Η κυβέρνηση του Κατάρ έδωσε εντολή σε τράπεζες για να αντλήσουν περισσότερα από $5 δισ. σε ομόλογα μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε συγκεκριμένες τράπεζες που θεωρεί ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν όπως τη Standard Chartered Plc, τη JPMorgan Chase & Co., την Barclays Plc και την Deutsche Bank AG.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, το Κατάρ επιδιώκει την πώληση των εν λόγω ομολόγων για αν ενισχύσει τα οικονομικά του κράτους, που δείχνουν να κλονίζονται αφενός λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου (πτώση άνω του 50% το περασμένο μήνα), και αφετέρου λόγω των επιπτώσεων από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα κρατικά ομόλογα των ισχυρών περιοχών του Κόλπου (σε θέματα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου), δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να «απελευθερώσει» μια τεράστια ποσότητα ακατέργαστου πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την ένταση με την Ρωσία.

Παρόμοιες φιλοδοξίες φαίνεται πως έχουν και άλλα κράτη της περιοχής όπως το Ισραήλ, το οποίο προχώρησε την Τρίτη στην πώληση ομολόγου στις διεθνείς αγορές ως μέρος ενός σχεδίου της χώρας αξίας $5 δις. που έχει στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Η συγκεκριμένη κίνηση της Ισραηλινής κυβέρνησης στέφθηκε με επιτυχία καθώς η ζήτηση για το ομόλογο ξεπέρασε τα 25 δισ. δολάρια.

Τέλος, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από την κυβέρνηση του Κατάρ ως προς το χρονοδιάγραμμα της πώλησης του ομολόγου, ενώ έχει αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν τελικά σε πώληση, αν το «απαιτήσουν» οι συνθήκες στην διεθνή αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ