Ο κορωνοϊός έβαλε φρένο στις εξαγωγές της Κίνας

Για τον Μάρτιο

Η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε φρένο στις εξαγωγές και εισαγωγές της Κίνας τον Μάρτιο, ωστόσο τα στοιχεία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, ενισχύοντας παράλληλα τις προσδοκίες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως θα καταφέρει να ανακάμψει τουλάχιστον στο δεύτερο τετράμηνο του 2021.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι εξαγωγές υποχώρησαν 6,6% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά 0,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών αρχών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν βουτιά έως και 14% στις εξαγωγές και πτώση 9,5% στις εισαγωγές, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο συρρικνώθηκε σε $19,9 δισ. για τον τρέχον μήνα.

Σε ότι αφορά το εμπορικό πλεόνασμα, ανήλθε στα 19,9 δισ. δολάρια πάντα για τον Μάρτιο, ενώ το πλεόνασμα της Κίνας σε σχέση με τις ΗΠΑ συρρικνώθηκε στα 15,32 δισ. δολάρια , από 25,37 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Προηγουμένος, στη διμηνία  Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, οι εξαγωγές είχαν σημειώσει πτώση 17,2% ενώ οι εισαγωγές 4%.

Τέλος,οι διάφοροι αναλυτές και οικονομολόγοι προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας στο πρώτο τρίμηνο, σε χαμηλά επίπεδα τριακονταετίας, για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 1992.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ