Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ;

Πολλά θα κριθούν στη σημερινή συνεδρία.

Συνεδριάζει εκτάκτως στις 22 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης η ΕΚΤ με βασικό θέμα εάν θα λαμβάνει ως εγγύηση - collaterals - και ομόλογα που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας δηλαδή ομόλογα σκουπίδια, junk bond.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το βασικό θέμα θα είναι εάν στο κλασικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορούν να ενταχθούν και ομόλογα σκουπίδια και όχι μόνο επενδυτικής βαθμίδας δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα όπως ισχύει μέχρι και σήμερα.

Κίνητρο για την ΕΚΤ είναι η πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας στις 24 Απριλίου σε ΒΒ+ από την Standard and Poor's εξέλιξη αρνητική εάν επιβεβαιωθεί που θα πλήξει την αξιοπιστία της Ιταλίας και θα θέσει εν αμφιβόλω την παρουσία της στο κλασικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και ως γνωστό μετράει η υψηλότερη βαθμολογία μιας χώρας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και άλλες νομισματικές πράξεις, όχι η χαμηλότερη. Πάντως η Ιταλία όπως και όλα τα ομόλογα, μαζί με τα ελληνικά που είναι ομόλογα σκουπίδια αγοράζονται από την ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Εάν παραβιάσει τους βασικούς κανόνες που τηρούσε η ΕΚΤ επί δεκαετίες θα είναι απόδειξη πανικού φοβούμενη κατάρρευση της Ιταλίας και εκδήλωση ακραίων κερδοσκοπικών φαινομένων εκτινάσσοντας τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων. Μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει και τα ελληνικά ομόλογα καθώς θα μπορούν να ενταχθούν στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ μελλοντικά θα μπορούσαν να ενταχθούν και εταιρικά ομόλογα σκουπίδια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Πανδημίας και η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει ελληνικό χρέος 12-13 δισεκ. στο πλαίσιο της παράλληλης ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.

Η ΕΚΤ ωστόσο δεν έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν το σημαντικότερο κριτήριο δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας.

Τα ελληνικά ομόλογα εσχάτως εμφανίζουν εκ νέου μεγάλη επιδείνωση με το 10ετές να έχει αναρριχηθεί στο 2,42% απόδειξη ότι δεν φθάνουν μόνο παρεμβάσεις νομισματικού τύπου ή χειραγώγηση για να ωραιοποιηθούν τιμές και αποδόσεις. Tα ελληνικά ομόλογα και τα ομόλογα της Ιταλίας εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις και αποδόσεις στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.

Η ΕΚΤ θα εξετάσει την αποδοχή ομολόγων σκουπιδιών ως εγγύηση

Τώρα που η Fed έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και της επικινδυνότητας, αγοράζοντας επιλεγμένα ομόλογα, όλες σχεδόν οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν ανάλογες στρατηγικές.

;Oπως αναφέρει το Bloomberg, ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη όπου θα εξεταστεί εάν θα αποδέχονται ως εγγύηση και ομόλογα σκουπίδια, που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα.

Η ΕΚΤ προτίθεται να ανακοινώσει ότι θα αποδεχτεί τα ομόλογα σκουπίδια ως αποδεκτή ασφάλεια, και γιατί όχι ήδη η Fed το πράττει...

Σύμφωνα με το Bloomberg, σε ένα βήμα παρόμοιο με το Fed's η κίνηση της ΕΚΤ θα μπορούσε «να αποσκοπεί στην εξάλειψη των ανησυχιών ότι ορισμένα κρατικά και εταιρικά ομόλογα σύντομα θα υποβαθμιστούν σε μη επενδυτικό βαθμό λόγω του κόστους καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοιού"

Στις 24 Απριλίου ο οίκος S&P θα επανεξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, την οποία κατατάσσει σήμερα δύο βαθμούς πάνω από τον επενδυτικό βαθμό ΒΒΒ+ με αρνητικές προοπτικές. Η υποβάθμιση θα ήταν ένα βήμα προς τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ζώνης του ευρώ από τα προγράμματα αναχρηματοδότησης και αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, προκαλώντας κρίση.

Η Moody's, η οποία θα επανεξετάσει την Ιταλία τον Μάιο, βαθμολογεί την Ιταλία στον χαμηλότερο επενδυτικό βαθμό ΒΒΒ-.
Ωστόσο οι ισχύοντες κανόνες της ΕΚΤ σημαίνουν ότι η Ιταλία θα έπρεπε να υποβαθμνιστεί από κάθε οίκο αξιολόγησης S&P, Moody's Investors Service, Fitch Ratings και DBRS για να αποκλειστεί από την ΕΚΤ.

Τέλος η Moodys ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι κίνδυνοι για το κρατικό και εταιρικό χρέος έχουν αυξηθεί με πιθανότητα να υπάρξει μπαράζ υποβαθμίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ