Τουρκία: Ποιες ξένες τράπεζες επιτρέπεται να πραγματοποιούν συναλλαγές στην αγορά

Σε ποιες έδωσε το "πράσινο φως" η τουρκική εποπτική Αρχή.

H τουρκική εποπτική τραπεζική Αρχή (BDDK) απέσυρε την απαγόρευση πραγματοποίησης συναλλαγών που είχε επιβάλει την περασμένη εβδομάδα στις τράπεζες UBS, Citigroup και BNP Paribas, καθώς αυτές εκπλήρωσαν κανονικά τις συναλλαγματικές υποχρεώσεις τους, όπως αναφέρει σε σημερινή επιστολή της προς τις τράπεζες.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τρεις ξένες τράπεζες - στις οποίες επιβλήθηκε η απαγόρευση την περασμένη Πέμπτη που η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο - έχουν τώρα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους σε ένα εύλογο χρονικό πλαίσιο», αναφέρεται στη επιστολή και η οποία επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο της BDDK.

Η έρευνα στην UBS, τη Citigroup και τη BNP Paribas συνεχίζεται, σημειωνόταν στην επιστολή, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες.

Το μέτρο της απαγόρευσης πραγματοποίησης συναλλαγών στις παραπάνω τράπεζες ήταν ένα από μερικά προστατευτικά μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση την Πέμπτη, όταν η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος βυθίστηκε στη διάρκεια της ημέρας στις 7,269 λίρες ανά δολάριο, το χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο.

Τέλος, ξεκίνησαν, επίσης, νομικές δράσεις κατά χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους στο Λονδίνο και δόθηκαν αυξημένες αρμοδιότητες στην εποπτική Αρχή να ασκεί διώξεις για χειραγώγηση της αγοράς.

Η BDDK είχε δηλώσει τότε ότι οι τρεις τράπεζες δεν εκπλήρωναν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους σε λίρες και η απαγόρευση αφορούσε μονάδες των τριών τραπεζών σε άλλες χώρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ