Η Ελλάδα "βλέπει" το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για τις δικές της τράπεζες

Το κυπριακό Σχέδιο τέθηκε επί τάπητος ως μια χρήσιμη επιλογή.

Πηγή: Bloomberg

Την ώρα που η Ελλάδα πασχίζει να επαναφέρει το τραπεζικό σύστημα στην κανονικότητα, λόγω του σοβαρού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανώτατες πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος βάζει στο τραπέζι λύση που προσομοιάζει με το κυπριακό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg, πηγή της ελληνικής εποπτικής Αρχής αναφέρει ότι ένα μοντέλο στα πρότυπα του ΕΣΤΙΑ ενδεχομένως να ήταν μια καλή λύση, στοχεύοντας σε δανειολήπτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, τόσο με το εισόδημά τους λόγω της οικονομικής κρίσης, όσο και με τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεία.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι «οι Κύπριοι δημιούργησαν μια κρατική οντότητα που πληρώνει το 1-/3 ενός αναδιαρθρωμένου δανείου, χρησιμοποιώντας κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από τον ίδιο τον δανειολήπτη. Παράλληλα, για να είναι πληροί τα κριτήρια, το ετήσιο εισόδημα του δανειολήπτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα €50.000, η αξία της κύριας κατοικίας του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα €350.000, ενώ το υπόλοιπο του ενεργητικού τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 125% της αγοραίας τιμής της κατοικίας.

«Αν τελικά αυτό γίνει και στην Ελλάδα, θα μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές ποια θα είναι τα κατώτατα όρια» σύμφωνα με την ίδια πηγή.  

Πρόσθεσε δε ότι, αν τελικά υπάρξει κατάληξη σε παρόμοιο μοντέλο, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει τις αρχές του επόμενου έτους όσον αφορά στην εφαρμογή, δηλαδή όταν πάψει να ισχύει ο λεγόμενος νόμος «Κατσέλη» ο οποίος παρέχει προστασία στους δανειολήπτες.

Ωστόσο, ακόμα δεν είναι σαφές πόσοι από τους δανειολήπτες στην Ελλάδα θα επωφεληθούν από ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο θα έχει ως βασικό στόχο την επιστροφή όσο το δυνατό περισσότερων κόκκινων δανείων στην κανονικότητα , βοηθώντας εν τέλει τις τράπεζες να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο, ώστε να «βάλουν πλάτη» στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Πάντως, άλλη πηγή αναφέρει ότι παράλληλα εξετάζονται λύσεις τύπου «κακής τράπεζας» η οποία θα επωμιστεί το βάρος του προβληματικού δανεισμού ή άλλου ειδικού φορέα που θα περιλαμβάνει κρατική στήριξη και θα χρησιμοποιεί μετρητά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ