Γιατί το Ντουμπάι χάνει την αίγλη του και "αιμορραγεί";

Πρόκειται για μια αργή αιμορραγία. 

Πηγή: Bloomberg

Από τη στιγμή που η πρώτοι ουρανοξύστες ξεπήδησαν στο Ντουμπάι, το εμιράτο είχε συνηθίσει στην ταχεία ανάπτυξη, ωστόσο αυτό που έχει αρχίσει να συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό είναι εντελώς διαφορετικό κι έχει προκαλέσει προβληματισμό. 

Οι κατασκευαστικές εταιρίες εξακολουθούν να οργώνουν την έρημο, οι γερανοί τους βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το ποιες εταιρίες θα «γεμίσουν» τους νέους χώρους που δημιουργούνται. Ήδη, τα εμπορικά κέντρα του Ντουμπάι είναι αισθητά πιο άδεια από καταστήματα και εστιατόρια, σε σχέση με το παρελθόν. 

Οι ξένοι που κατοικούν στην πόλη και εν πολλοίς αποτελούν την ψυχή της οικονομίας, έχουν αρχίσει να μετακομίζουν πίσω στις πατρίδες τους και όσοι δεν το κάνουν, μιλούν όλο και περισσότερο γι’ αυτό το ενδεχόμενο, καθώς το κόστος ζωής και οι επιχειρηματικές δυναμικές και τάσεις που διαμορφώνονται, έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. 

Την ίδια ώρα, εταιρικοί κολοσσοί οι οποίοι διατηρούν τη βάση τους εκεί, έχουν ανακοινώσει απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα, την ώρα που η χρηματιστηριακή αγορά έχει καταγράψει τη χειρότερη χρονιά από το 2008. 

Η πτωτική πορεία που ακολούθησαν οι τιμές του πετρελαίου από το 2014 έπληξε τους μεγάλους καταναλωτές από τις γειτονικές χώρες του Κόλπου, οι οποίοι κατά κανόνα συρρέουν στο Ντουμπάι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρίστες από την Κίνα και την Ινδία εξακολουθούν να καλύπτουν ένα μέρος του κενού, ωστόσο όντας πιο συνειδητοποιημένοι στην αγοραστική τους συμπεριφορά, δεν καταναλώνουν το ίδιο. 

Παράλληλα, οι Σαουδάραβες νιώθουν ήδη την οικονομική πίεση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση της χώρας τους μέσω αυστηρών μέτρων λιτότητας, ενώ ο ρόλος του Ντουμπάι στην παγκόσμια εμπορική σκακιέρα έχει αρχίσει να υπονομεύεται λόγων του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει και ιδιαίτερα των προσπαθειών των ΗΠΑ να πιέσει τα Ιράν. 

Ωστόσο, υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα. 

«Το Ντουμπάι ευημερούσε έχοντας το ρόλο ενός είδους «Ελβετίας» στον Περσικό Κόλπο, δηλαδή ενός τόπου επιχειρηματικής δραστηριότητας που περιβάλλεται από τις συχνά βίαιες αντιπαλότητες της Μέσης Ανατολής», αναφέρει ο Jim Krane, συγγραφέας του βιβλίου «Η πόλη του χρυσού: το Ντουμπάι και το όνειρο του καπιταλισμού». 

Τώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει γίνει ενεργός παίκτης σε αυτές τις συγκρούσεις, πολεμώντας σε εμφύλιους πολέμους από τη Λιβύη μέχρι την Υεμένη, μοιραία εντασσόμενο στο μποϋκοτάζ του Κατάρ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

«Είναι μια κατάσταση στην οποία το Ντουμπάι έχει περιέλθει χωρίς να ευθύνεται», λέει ο Krane. «Μπορείς να κηρύξεις τον πόλεμο στους γείτονές σου ή μπορείς να κάνεις εμπόριο μαζί τους. Είναι πραγματικά δύσκολο να κάνεις και τα δύο ταυτόχρονα», τονίζει. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ