50 τράπεζες εγκαταλείπουν το Λονδίνο εξαιτίας Brexit - Που πάνε

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις θέλουν να αλλάξουν έδρα για να διατηρήσουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή: Bloomberg

Με τις ολλανδικές Αρχές φαίνεται ότι συζητούν ή έχουν συζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν τουλάχιστον 50 μεγάλες τράπεζες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους λόγω Brexit.

Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg  ένας εκ των εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Tobias Oudejans.

Όπως διευκρίνισε αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί μόνο πέντε άδειες, ωστόσο οι συζητήσεις είναι εκτενείς την ώρα που η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διεξάγει μεγάλη καμπάνια ώστε να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία που πέτυχε για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή παραμένει αμφίβολο.

Ο Oudejans σημείωσε ότι ορισμένοι οργανισμοί όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις επενδύσεων και εταιρείες παροχής υπηρεσιών πληρωμών μπορούν, αν θέλουν, να μεταφερθούν σε μια άλλη χώρα (εν προκειμένω την Ολλανδία) ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στο ευρωπαϊκό πελατολόγιο.

Πάντως το Άμστερνταμ βλέπει με εξαιρετικά θετικό μάτι την διαδικασία, καθώς λόγω του Brexit αναμένεται να έχει μεγάλα κέρδη, λόγω του ότι πολλές από τις μεγάλες εταιρίες, κυρίως ταχυμεταφορών, ψάχνουν διέξοδο προς το ολλανδικό λιμάνι θεωρώντας ότι εκεί θα διαμορφωθεί το νέο κέντρο διακίνησης εμπορευμάτων μετά την ολοκλήρωση της εξόδου

Σημειώνεται ότι κάθε εταιρία η οποία θέλει να διατηρήσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της μέχρι τις 29 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο αποχαιρετά την Ευρωπαϊκή Ένωση.