Πηγή: Bloomberg
Τα smartphones, τα tablet και τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν και αλλάζουν τον εγκέφαλο των εφήβων, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξάγεται σήμερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι επιστήμονες του ινστιτούτου πρόκειται να παρακολουθήσουν πάνω από 11.000 παιδιά από 9 έως 10 ετών για μια ολόκληρη δεκαετία, προκειμένου να διαπιστώσουν πώς οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν τον εγκέφαλο, τη συναισθηματική ανάπτυξη αλλά και την ψυχική υγεία.
Σύμφωνα πάντως με τις ενδείξεις, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι η «επίθεση» την οποία πραγματοποιούν εδώ και λίγα χρόνια οι οθόνες των κινητών και των tablet έχει μεταμορφώσει τους νέους, όχι απαραιτήτως προς το καλύτερο.
Οι εξετάσεις στους εγκεφάλους 4.500 παιδιών δείχνουν ότι η καθημερινή χρήση οθόνης άνω των επτά ωρών συμβάλουν στην πρόωρη λέπτυνση του εγκεφαλικού φλοιού, το εξώτερο στρώμα που επεξεργάζεται πληροφορίες από τον έξω κόσμο.
Αν και η διαφορά ήταν σημαντική σε σχέση με τους συμμετέχοντες που πέρασαν λιγότερο χρόνο έκθεσης στην οθόνη, ο διευθυντής μελέτης NIH Gaya Dowling προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εξαχθούν πρόωρα συμπεράσματα.
«Δεν ξέρουμε αν προκαλείται από την ώρα έκθεσης στην οθόνη και δεν γνωρίζουμε ακόμα αν είναι κάτι κακό» δήλωσε υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η μελέτη θα πρέπει να γίνει για μεγάλο διάστημα ώστε να γίνει σαφές ότι τα δύο αυτά συνδέονται όντως.
Σε κάθε περίπτωση, τα πρώιμα αποτελέσματα της μελέτης που φέρει την ονομασία «Εφηβική Διανοητική Ανάπτυξη Εγκεφάλου (ABCD)», δείχνει ότι τα παιδιά που περνούν πάνω από δύο ώρες ημερήσιας έκθεσης σε οθόνη, φέρνουν χαμηλότερη βαθμολογία στις εξετάσεις σκέψης και γλώσσας.
Πάντως, κάποιες ενδείξεις σε σχέση με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στα μέσα του 2019.