Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να σταματήσει το Brexit

Αυτό μπορεί να γίνει μονομερώς σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Bloomberg 

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αναστρέψει μονομερώς τη διαδικασία για το Brexit, σύμφωνα με δήλωση από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση είναι ορόσημο που θα τροφοδοτήσει την εκστρατεία για την ανατροπή του διαζυγίου και την παραμονή μιας πιθανής λήψης ή διακοπής της ψηφοφορίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο δήλωσε ότι η Βρετανία είναι ελεύθερη να ανακαλέσει τη λεγόμενη ανακοίνωση βάσει του Άρθρου 50 οποιαδήποτε στιγμή πριν από την αναχώρησή της από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου. Η απόφαση έρχεται ως η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, πρέπει να αποφασήσει εαν θα θέσει σε ψηφοφορία το brexit και να διακινδυνεύσει μια ταπεινωτική ήττα που θα μπορούσε να βυθίσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε πρωτοφανές πολιτικό χάος.

Διαβάστε επίσης: Η Κομισιόν δηλώνει ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία

"Όταν ένα κράτος μέλος έχει κοινοποιήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ΕΕ, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό το κράτος μέλος είναι ελεύθερο να ανακαλέσει μονομερώς την κοινοποίηση αυτή", σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής των 25 δικαστών. Η απόφαση δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Διαβάστε επίσης: «Δεν θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ», απαντά το Λονδίνο στην απόφαση του ΔΕΕ

Η απόφαση του Δικαστηρίου ότι το άρθρο 50 μπορεί να ανακληθεί θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την Remainers, η οποία πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα προωθήσει μια τροποποίηση για το σκοπό αυτό. Τουλάχιστον, μπορούν τώρα να υποστηρίξουν ότι η διαμονή τους στην ΕΕ θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να τερματιστεί η αποτυχία, αν η συμφωνία του Μαΐου ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο.

Η άλλη πλευρά

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν σαφείς επιπτώσεις και για τους Brexiteers. Από τη στιγμή που οι βουλευτές κατέλαβαν τον έλεγχο της διαδικασίας Brexit σε ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα, αυξάνεται η ανησυχία μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών ότι το Κοινοβούλιο θα επιδιώξει μια πιο ήπια απόσυρση ή ακόμη και να προσπαθήσει να σταματήσει εντελώς το Brexit. Σε αυτή τη βάση, θα μπορούσε να έχει νόημα η ψήφος για τη συμφωνία του Μαΐου - η οποία δεν τους αρέσει, επειδή διατηρεί στενότερους δεσμούς με το μπλοκ από ό, τι θέλουν - αντί να μην διακινδυνεύσει κανένα Brexit.

Καθώς η συνταγματική κρίση της Βρετανίας εκδηλώθηκε στο σπίτι, οι δικαστές της ΕΕ ρωτήθηκαν από δικαστήριο της Σκωτίας να σταθμίσουν ένα βασικό νομικό ερώτημα: Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακαλέσει μονομερώς την επιστολή του "Άρθρου 50" που ξεκίνησε το ρολόι του Brexit;

Το ζήτημα ήταν νομικά δύσκολο γιατί, ενώ το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ λέει στα κράτη μέλη πώς να ξεκινήσουν τη διαδικασία εγκατάλειψης του μπλοκ, δεν προσφέρει καμία βοήθεια για το τι πρέπει να κάνουν, αλλάζουν γνώμη.

Η υπόθεση ήταν η αιχμή του δόρατος από τον δικηγόρο pro-Remain Jolyon Maugham, μαζί με μια ομάδα σκωτσέζων και αγγλικών νομοθέτων.

Η απόφαση είναι σύμφωνη με την συμβουλευτική γνώμη ενός γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου στις 4 Δεκεμβρίου, ο οποίος πρότεινε να αναστραφεί ολόκληρη η διαδικασία, χωρίς όρους.

Η νομική ομάδα της Μέι προσπάθησε να σκοτώσει την υπόθεση. Αλλά ο Maugham ελπίζει ότι θα δώσει στους βουλευτές της Βρετανίας μια πρόσθετη επιλογή, πέρα ​​από την έγκριση της συμφωνίας ή τη συντριβή της από την ΕΕ το βράδυ της 29ης Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ