Γιατί κατρακυλάει η τιμή της ζάχαρης;

Βασική αιτία της κατρακύλας αποτελεί η εκτόξευση της παραγωγής.

Πηγή: Bloomberg

Πικρία επικρατεί σε όσους από τους επενδυτές «πόνταραν» στη ζάχαρη ως προϊόν το 2018, καθώς οι τιμές του γλυκού προϊόντος κατρακύλησαν, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και για το 2019. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, τα  συμβόλαια μελοντικής εκπλήρωσης (futures) της ζάχαρης έκαναν «βουτιά» της τάξεως του 16% για δεύτερη συνεχή χρονιά φέτος. 

Βασική αιτία της κατρακύλας αποτελεί η εκτόξευση της παραγωγής, κάτι που οδήγησε σε πλεονάζουσα προσφορά, με αποτέλεσμα τις σοβαρές πιέσεις στην τιμή ανά τον κόσμο. 

Η μόνη αντίσταση στον κατήφορο ήρθε από τη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης, όπου οι καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου έχουν τη δυνατότητα να στραφούν είτε σε ζάχαρη είτε σε βιοκαύσιμα για τις ανάγκες τους. 

Σημειώνεται ότι για τους περισσότερους μήνες του 2018, η αύξηση στις τιμές της βενζίνης έστρεψε τους Βραζιλιάνους καλλιεργητές στην αιθανόλη, γεγονός που πρόσφερε στήριξη στις τιμές της ζάχαρης.

Πάντως, οι Βραζιλιάνοι καταναλωτές δείχνουν εμφανώς την προτίμησή τους στην αιθανόλη καθώς η τιμή της είναι τουλάχιστον 70% φθηνότερη από τη βενζίνη. 

Ωστόσο, κατά την τρέχουσα περίοδο όπου η τιμή του αργού δέχεται πιέσεις, βελτιώνονται οι προοπτικές για τη ζήτηση της βενζίνης και οι τιμές της αιθανόλης υποχωρούν. Ως εκ τούτου, το 2019 αναμένεται οι καλλιεργητές να στραφούν στη ζάχαρη με την παραγωγή να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 13%. 

Σύμφωνα με τον Μάικλ Μάκντάουελ, αντιπρόεδρο της ED&F Man Capital Markets στη Νέα Υόρκη, αυξημένη είναι η πιθανότητα όπως υπάρξει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας ως σε αναμονή της έναρξης νέων καλλιεργητών στη Βραζιλία το 2019.