Επενδύσεις και ανάπτυξη περιμένουν τα Σκόπια μετά την ένταξη στο NATO

Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην χώρα.

Πηγή: Bloomberg

Σε προσέλκυση επενδύσεων και τόνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών ελπίζει η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά την επίλυση του ονοματολογικού, την είσοδό της στο ΝΑΤΟ και το ξεκίνημα της ενταξιακής της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όπως δήλωσε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Ανίτα Αγκελόβσκα Μπέζοσκα, μετά από μια δεκαετία στασιμότητας, οι εξελίξεις συνοδεύονται από νέες επενδυτικές ευκαιρίες. 

Σημειώνεται ότι η χώρα, η οποία έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 2 εκατομμύρια άτομα, είναι μία από τις φτωχότερες στην Ευρώπη, με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να μένει στάσιμο στο 1/3 του κοινοτικού μέσου όρου για την τελευταία δεκαετία, με το 1/5 του πληθυσμού να μαστίζεται από την ανεργία. 

«Όταν κοιτάμε την εμπειρία άλλων οικονομιών, που έχουν περάσει από αυτή την διαδικασία, είναι ξεκάθαρο ότι μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά και ακόμη στα χρόνια πριν από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., οι εισροές κεφαλαίων αυξάνονται σημαντικά» δήλωσε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας. 

Επισήμανε δε ότι η πολιτική σταθερότητα αναμένεται να συμβάλλει στο να καταστεί η χώρα πιο ελκυστικός προορισμός σε πολλά επίπεδα, αλλά κυρίως στον τομέα των επενδύσεων. 

«Για αρκετά χρόνια είχαμε κολλήσει στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ κι αυτό δυστυχώς δεν ήταν για οικονομικούς λόγους» είπε κι εξήγησε. 
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην χώρα, με τις επιχειρήσεις της να ελέγχουν το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου και τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζά της. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ