Ήρθε η ώρα να αγοράσετε μετοχές της Σαουδικής Αραβίας; 

Αντ'αυτού κάποιοι επενδυτές κοιτάζουν το Ντουμπάι. 

Πηγή: Bloomberg 

Τα αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε βασικά σημεία αναφοράς των αναδυόμενων αγορών, κερδίζοντας την προσοχή πολλών διαχειριστών χρημάτων για πρώτη φορά. Αλλά ορισμένοι επενδυτές εξοικειωμένοι με τις αγορές στον Κόλπο λένε ότι το Ντουμπάι προσφέρει μεγαλύτερα δυναμικά κέρδη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μεγαλύτερα αποθέματα στο Ριάντ συσσωρεύονται εν αναμονή της ένταξής τους στα μετρητά, που καταρτίζονται από τους FTSE Russell και MSCI Inc., σε αρκετές δόσεις που ξεκινούν αυτό το μήνα. Η αγορά του Ντουμπάι, από την άλλη πλευρά, έχει κακοποιηθεί κατά το παρελθόν έτος από τις ανησυχίες που συνδέονται κυρίως με την αγορά ακινήτων της, έναν πυλώνα της οικονομίας της.

Οι μετοχές της Σαουδικής Αραβίας διαπραγματεύονται ιστορικά με ένα ασφάλιστρο στο Ντουμπάι, όσον αφορά τις εκτιμώμενες τιμές-κέρδος. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ τους έφτασε το μεγαλύτερο από το 2010 το Φεβρουάριο. Ο Γενικός Δείκτης Χρηματοπιστωτικής Αγοράς του Ντουμπάι ήταν ο χειρότερος επιτελεστικός σε παγκόσμιο επίπεδο πέρυσι μεταξύ σημαντικών μετρητών που παρακολουθήθηκαν από το Bloomberg, ενώ ο Σαουδάραβος ήταν μεταξύ των 10 καλύτερων. Ο κύριος δείκτης του Ντουμπάι υποχώρησε 0,1% στις 12:08 π.μ. τοπική ώρα, ενώ ο ομότιμος στη Σαουδική Αραβία ελάχιστα άλλαξε.

"Πιστεύουμε ότι η U.A.E. έχει φτάσει στο κάτω μέρος του κύκλου της ακίνητης περιουσίας της ", δήλωσε ο James Johnstone, συνιδιοκτήτης των αναδυόμενων και μεθοριακών αγορών της RWC Partners LLC, με έδρα το Λονδίνο, που επιβλέπει 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Χρησιμοποιούμε αυτή την ευκαιρία για να μειώσουμε κάποιες από τις σαουδαραβικές μας εκμεταλλεύσεις και να τις αναδιανομήσουμε στο U.A.E. τα αποθέματα ακίνητης περιουσίας που είναι πολύ φτηνά και ελκυστικά".

Thea Jamison, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Change Global Investment LLC:

"Η χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας είναι δαπανηρή", είπε, προσθέτοντας ότι τα βασικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και του λειτουργικού περιθωρίου, δεν είναι "ελκυστικά" έναντι του Ντουμπάι. Ο λόγος για την πριμοδότηση της Σαουδικής Αραβίας είναι η "αισιοδοξία των επενδυτών" για τις εισροές λόγω της ένταξης του MSCI. "Έχουμε μια πιο επιφυλακτική στάση." "Όταν επισκέφθηκα τη Σαουδική Αραβία πριν από αρκετούς μήνες, συγκέντρωσα ότι η οικονομία ήταν υπό πίεση. Τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι υποτονικά, περιορίζοντας τις κυβερνητικές δαπάνες. Ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει τα διαρθρωτικά προβλήματα εργασίας. "Προσθέτει ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα της οικονομίας θα φέρουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό και μεγαλύτερη κερδοφορία πίεσης για τις εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley Marina Zavolock, η Regiane Yamanari και η Katherine Carpenter:

Συνιστούσαν μια διπλή αναβάθμιση στο U.A.E. «Αναλυτές εκτιμούν ότι τα κεφάλαια των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών έχουν ουδέτερη θέση στα ΗΑΕ», αλλά πιστεύουμε ότι, όπως αναφέρθηκε από τον αναλυτή, Οι προσεγγίσεις ενσωμάτωσης MSCI EM της Σαουδικής Αραβίας, τα ΗΑΕ μπορεί να μετακινηθεί από μια πηγή χρηματοδότησης σε μια φθηνότερη εναλλακτική λύση για τους επενδυτές που επιθυμούν να καλύψουν τα σημαντικά υποκεφάλαια των μετοχών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. "Αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου της Emaar Properties" PJSC ήταν "σημαντικά καλύτερα από το αναμενόμενο, Emaar Development ", ένα πρώιμο σημάδι πιθανής θεμελιώδους βελτίωσης."