Brexit χωρίς συμφωνία σημαίνει "σκληρό σύνορο" για 6.000 μετοχές

Η ESMA σιωπηρά προσδιόρισε τις παραμέτρους για τον αντίκτυπο ενός σκληρού Brexit, δηλαδή εξόδου χωρίς συμφωνία, στις αγορές μετοχών. Θεωρητικά ο κίνδυνος να βγει η χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου υπάρχει ακόμη. 

Πηγή: Bloomberg

Σε ανακωχή στην αγορά παραγώγων κατέληξαν ευρωπαϊκές και βρετανικές εποπτικές αρχές του χρηματοοικονομικού τομέα, με την αξία τους να υπερβαίνει τα $400 τρισ.

Παρόλα αυτά, το τοξικό πολιτικό κλίμα αρχίζει πια να επηρεάζει και τις ρυθμιστικές αρχές.

Όπως αναφέρει αυτή την εβδομάδα η ESMA σιωπηρά προσδιόρισε τις παραμέτρους για τον αντίκτυπο ενός σκληρού Brexit, δηλαδή εξόδου χωρίς συμφωνία, στις αγορές μετοχών. Θεωρητικά ο κίνδυνος να βγει η χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου υπάρχει ακόμη. 

Σε κάθε περίπτωση, για να είναι «καλυμμένη», η ESMA έδωσε στη δημοσιότητα μία λίστα με 6.000 ρευστοποιήσιμες μετοχές, η συναλλαγή των οποίων θα πρέπει να γίνεται σε έδαφος Ε.Ε. προκειμένου να υπάρχει συμμόρφωση με τους εποπτικούς κανόνες της. 
Από αυτές, μόνο οι 14 είναι εισηγμένες στο βρετανικό χρηματιστήριο, αλλά αυτές περιλαμβάνουν κολοσσούς όπως η Vodafone και η GlaxoSmithKline. 

Ως εκ τούτου, όποια επενδυτική εταιρεία στην Ε.Ε. θελήσει προχωρήσει σε αγορά μετοχών, αυτών των εταιρειών, που σε περίπτωση no deal θα έχουν την έδρα τους εκτός Ε.Ε.- θα πρέπει να διασφαλίσει με κάποιο τρόπο ότι η συναλλαγή θα λάβει χώρα στους κόλπους της Ένωσης. Εν ολίγοις αυτό που λέει η ESMA είναι ότι θα υπάρξει ένα σκληρό σύνορο στην αγορά μετοχών, σαν αυτό, που προσπαθούν να αποφύγουν μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. 

Πάντως, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η αναταραχή θα μπορούσε να είναι τεράστια, εάν λάβει κανείς υπόψη και το ενδεχόμενο αντιποίνων, επισημαίνει το Βloomberg. Οι βρετανικές αρχές θα μπορούσαν να απαιτήσουν κάτι ανάλογο με αποτέλεσμα επενδυτικές εταιρείες στη Βρετανία να πρέπει να κάνουν συναλλαγές μετοχών μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως η Total ή Siemens, σε βρετανικό έδαφος. Κάτι τέτοιο θα έπληττε εν μία νυκτί τη ρευστότητα των συγκεκριμένων μετοχών. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ