Ηροδότου: Οι αγορές και οι επενδυτές βλέπουν την πρόοδο της Κύπρου

Η πρώτη συνέντευξη του νέου Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρο στο πρακτορείο Bloomberg.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Την θέση ότι οι αγορές και οι διεθνείς επενδυτές αντιλαμβάνονται την εικόνα προόδου της κυπριακής οικονομίας εξέφρασε ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, και μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κος Ηροδότου παρέπεμψε στους μακροοικονομικούς δείκτες της κυπριακής οικονομίας, λέγοντας ότι εκεί διαφαίνεται η καλή πορεία που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.

«Αν κοιτάξουμε τους μακροοικονομικούς δείκτες της οικονομίας θα δούμε ότι πηγαίνουν πολύ καλά. Η οικονομία έχει ευρεία βάση και οι τράπεζες ανακάμπτουν σταθερά. Υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμα να γίνει, δεν το αρνούμαι, αλλά έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον εξορθολογισμό των ισολογισμών κι αυτό δείχνει να συνεχίζεται», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τα ΜΕΔ, τα οποία παραμένουν βασική ανησυχία για την τρέχουσα περίοδο. Δηλώνει δε σίγουρος ότι αυτές το επόμενο διάστημα θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στην κερδοφορία τους.

«Έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος τα τελευταία χρόνια και θεωρώ ότι, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν περισσότερα προϊόντα στην αγορά για να πετύχουν καλύτερα κέρδη», είπε.

Αναμένεται μείωση των ΜΕΔ τα επόμενα χρόνια

Κατά την άποψή του, σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε σχέση με το υψηλό επίπεδο των €28 δισ. όπου έφτασαν, διευκρινίζοντας ότι αναλόγως του μεγέθους της οικονομίας πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό.

«Σήμερα τα ΜΕΔ είναι στα €11 δισ., δείχνοντας μεγάλη μείωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ακόμα είναι πιο ψηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, διότι μετά την πώληση (σε επενδυτές) ο δείκτης παραμένει για κάποιο διάστημα στο ίδιο σημείο. Ωστόσο, δεδομένων των αλλαγών που έχουν γίνει στη νομοθεσία και τις πρόσφατες μεγάλες συναλλαγές -οι οποίες θα οδηγήσουν σε επόμενες- είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μεγαλύτερη μείωση», επισήμανε.

Συγχωνεύσεις Τραπεζών

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος θα ενθάρρυνε τυχόν συγχωνεύσεις τραπεζών, ο νέος Διοικητής απάντησε ότι από εποπτικής πλευράς, αυτό που μπορεί να κάνει η Κεντρική Τράπεζα είναι να διασφαλίσει την διαφάνεια.

«Αν η αγορά οδηγήσει τις τράπεζες σε συγχωνεύσεις, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν μια καθαρή εικόνα (για την επένδυσή τους). Αυτό για εμένα είναι αποτελεί τον βασικό σκοπό του ρυθμιστή, ώστε να διευκολύνει τις συγχωνεύσεις», τόνισε.

Τι γίνεται με το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»;

Σημαντική αναφορά έγινε και στο ζήτημα του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», με τον κο Ηροδότου να υποστηρίζει τόσο η Κεντρική Τράπεζα Κύπρο, όσο και οι άλλες κυπριακές Αρχές και οι ίδιες οι τράπεζες, έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο συγκεκριμένο ζήτημα μετά το 2014.

«Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος κι αυτό είναι κάτι το οποίο το επικοινωνούμε στους εταίρους μας, με τους οποίους συνεργαζόμαστε επί του θέματος. Η 4η οδηγία για το “ξέπλυμα” εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2018. Έχουμε επίσης εκδώσει οδηγίες για τις εταιρίες “κέλυφος” ώστε να αποσαφηνιστεί ο ορισμός τέτοιων εταιριών και να γίνει κατανοητό πότε οι σχέσεις με αυτές θα πρέπει να τερματίζονται. Σύμφωνα με τους αριθμούς, η εκτέλεση της οδηγίας προχωράει πολύ καλά, όσον αφορά στην μείωση του αριθμού των λογαριασμών και των πελατών που δεν περνούν τα τεστ», είπε.

Στροφή προς την εγχώρια αγορά;

Όσον αφορά στο όραμά του για τις τράπεζες και κατά πόσο αυτές θα πρέπει να στραφούν στην εγχώρια αγορά, εν αντιθέσει με το εξωτερικό, ο κος Ηροδότου υπέδειξε ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει από την οικονομική κρίση που χτύπησε την Κύπρο το 2013.

«Στόχος είναι να μειωθούν τα ΜΕΔ, κάτι που θα απελευθερώσει πόρους και χρόνο για την επιχειρηματική δραστηριότητα των τραπεζών και την αύξηση της κερδοφορίας. Θα πρέπει να διασφαλιστεί επίσης ότι το ύψος του ιδιωτικού χρέους θα μειωθεί, κάτι που επίσης θα βοηθήσεις τις τράπεζες στο ίδιο θέμα», ανέφερε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ