"Τραμπολίνο" στις αποδόσεις του Bitcoin

Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επάνοδοα της τιμής του Bitcoin πάνω από τα 10.000 δολάρια στις 21 Ιουνίου έστειλε ένα ισχυρό σήμα στις αγορές ότι το κρυπτονόμισμα επέστρεψε.

Η τιμή του Bitcoin παρουσιάζει απίστευτες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα, ουσιαστικά τις τελευταίες εβδομάδες. Η τιμή του διαμορφώθηκε στα 14.000 δολάρια στις 26 Ιουνίου πριν βουλιάξει ξανά στα 9.600 στις 2 Ιουλίου, ενώ την εβδομάδα αυτή ανακάμπτει λίγο πάνω από τα 12.000 δολάρια. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: τι προκαλεί αυτές τις τόσο έντονες διακυμάνσεις.

Ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επάνοδος της τιμής του Bitcoin πάνω από τα 10.000 δολάρια στις 21 Ιουνίου έστειλε ένα ισχυρό σήμα στις αγορές ότι το κρυπτονόμισμα επέστρεψε. Εξ άλλου, ήταν η πρώτη φορά που έσπασε το φράγμα των 10.000 δολαρίων από το Μάρτιο του 2018. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι τιμές και άλλων κρυπτονομισμάτων, όπως το ethereum, το XRP, το litecoin και το EOS.

Από την άλλη μεριά, βέβαια, η πρόσφατη κατακόρυφη άνοδος οδήγησε και στη μεγάλη πτώση στη συνέχεια, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν πάντα ευκαιρίες να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους ρευστοποιώντας. Μάλιστα, πολλοί φοβούνται νέο κύμα ρευστοποιήσεων το επόμενο διάστημα, που αν γίνουν θα πιέσουν σημαντικά την τιμή.

Γεγονός είναι ότι στην άνοδο του Bitcoin συνέβαλαν και κάποιες σημαντικές ειδήσεις, όπως για παράδειγμα η ανακοίνωση του Facebook ότι θα δημιουργήσει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Libra. Αυτό «νομιμοποίησε» την ύπαρξη του Bitcoin που πολλοί αμφισβητούν, ενώ στις επίσημες ανακοινώσεις των στελεχών της Facebook τονίστηκε ότι δε θα εκπλαγούν αν και η Amazon προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση δημιουργίας κρυπτονομίσματος ώστε να διευκολύνει τις συναλλαγές στην πλατφόρμα της. Τη δήλωση αυτή δε σχολίασε ο Τζεφ Μπέζος.

Ωστόσο, η πρόταση του Facebook για τη Libra είναι αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά ερωτήματα σχετικά με την επιρροή που είχε σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά και την ταχύτατη και ευρεία διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω της πλατφόρμας της.

Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί, όπως η Γερουσιαστής και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, έχουν ζητήσει τη διάσπαση του Facebook, το οποίο έχει επίσης το Instagram και το WhatsApp, λόγω του τεράστιου μεγέθους του.

Όλα αυτά έχουν στρέψει την προσοχή των Αμερικανών νομοθετών και στη Libra. Ήδη έχιε οριστεί ακρόαση στο Κογκρέσο για τις 16 Ιουλίου για το θέμα και θα ακολουθήσει ακρόαση στην Επιτροπή του Κογκρέσου για τις τράπεζες την επόμενη μέρα.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να «ποντάρουν» στο Bitcoin και μάλιστα θεωρούν ότι θα φτάσει σύντομα τα 20.000 δολάρια, ενώ εκτιμούν ότι θα πλησιάσει ακόμα και τα 50.000 δολάρια τα επόμενα χρόνια…

Πηγή: economistas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ