Γιατί τα κρυπτονομίσματα και ο χρυσός δεν αποτελούν ασφαλή καταφύγια

Ασφαλώς, ακόμη και παράλογες αγορές μπορούν να αξιοποιηθούν από έξυπνους επενδυτές.

Mε τις ανησυχίες για έναν συναλλαγματικό πόλεμο να διογκώνονται και τις αποδόσεις των ομολόγων να καταρρέουν, οι επενδυτές συρρέουν στο καθιερωμένο επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού. Μόνο που αυτή τη φορά το πολύτιμο μέταλλο έχει έναν φίλο: το bitcoin. 

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο ka-business.gr, ο ειδικός σε θέματα κρυπτονομισμάτων Mark Gongloff, αυτή η προφανής προτίμηση για τα δύο commodities ως απάνεμα λιμάνια στην καταιγίδα, θα ακούγεται σαν γλυκιά μελωδία στα αυτιά των οπαδών του κρυπτονομίσματος, όπως ο Mike Novogratz, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το "Bitcoin θα γίνει ο ψηφιακός χρυσός".

Οι λόγοι που επικαλούνται οι "κυνηγοί" χρυσού και οι φανς του bitcoin έχουν αρχίσει να μοιάζουν πολύ: και τα δύο προσφέρουν την προοπτική ενός υγιούς και σταθερού αποθετηρίου των μετρητών σας σε μια εποχή που οι κεντρικοί τραπεζίτες τυπώνουν χρήματα σαν να βγαίνει από τη μόδα.

Στην περίπτωση του Bitcoin, είναι, φυσικά, εύκολο να χλευάσει κανείς τον ισχυρισμό για σταθερότητα, αφού πρόκειται για μια "Άγρια Δύση" με φρενήρη μεταβλητότητα τιμής τα τελευταία χρόνια. Αλλά ο χρυσός, το "βάρβαρο κειμήλιο", μετά βίας αποτελεί εγγύηση βαρετής αξιοπιστίας.

To δόγμα του "υγιούς χρήματος" ως ασφαλούς καταφυγίου αποδέχεται τα εμπορεύματα που έχουν σταθερή προσφορά και απορρίπτει τα  κυρίαρχα νομίσματα με δυνητικά απεριόριστη προσφορά. Τα πειράματα της προηγούμενης δεκαετίας με την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια έχουν κινητοποιήσει τους οπαδούς που έχουν εμμονή με τον πληθωρισμό.

"Ο χρυσός δεν είναι παθητικό κανενός και δεν μπορεί να τυπωθεί", δήλωσε ο Robert Mundell, επιφανής οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια το 2011. Οι Ευαγγελιστές των κρυπτονομισμάτων ψέλνουν την ίδια μελωδία. Το Bitcoin δεν έχει κεντρική τράπεζα, επισημαίνουν, ενώ η προσφορά του καλύπτεται από αλγόριθμους.

Ωστόσο, η ιδέα ότι αυτά είναι σταθερά μέσα διαφύλαξης αξίας δεν ευσταθεί.

Το 2018, η Bitcoin έχασε σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας του μετά από 15πλασιασμό της τιμής του το προηγούμενο έτος. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αύξηση των τιμών κατά 220% το 2019 δεν θα αντιστραφείί. Η ζήτηση για το ψηφιακό νόμισμα φουσκώνει και ξεφουσκώνει, καθοδηγούμενη σε μεγάλο βαθμό από συναισθηματικούς παράγοντες όπως η απληστία και ο φόβος, ενώ η αξία του είναι καθαρά υποκειμενική καθώς εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αχρησιμοποίητο ως τρόπος ανταλλαγής αγαθών.

Η συγκέντρωση πλούτου από bitcoin από επενδυτές που ψάχνουν να βρουν μοτίβα στην αγορά -περίπου 1.000 διευθύνσεις ελέγχουν το 85% της προσφοράς του - σημαίνει ότι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την τιμή είτε με την απόσυρσή τους από την κυκλοφορία είτε με την προσφορά περισσότερων μέσω του trading.

Ο χρυσός δεν είναι πολύ πιο ορθολογικός. Οι οπαδοί του πιστεύουν ότι τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας του ως μέσο συναλλαγών δείχνουν ότι θα είναι πάντοτε σε ζήτηση και θα διατηρεί την αξία του. Αλλά οι τιμές του χρυσού εξαρτώνται επίσης από την ανθρώπινη ψυχολογία και την επενδυτική συμπεριφορά που θυμίζει αγέλη.

Οι τιμές του κίτρινου μετάλλου εκτοξεύτηκαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.900 δολαρίων το 2011, αλλά μειώθηκαν σύντομα, παρά τις προσδοκίες της αγοράς για μια μεγαλύτερη έκρηξη που οδήγησε στα πρώτα κύματα νομισματικής χαλάρωσης. Εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 20% κάτω από αυτό το επίπεδο σήμερα. Ο Δείκτης Bloomberg Barclays Global Treasures, ο οποίος μετρά την απόδοση κρατικών ομολόγων, έχει αυξηθεί κατά περίπου 11% κατά την ίδια περίοδο σε βάση συνολικής απόδοσης.

Φυσικά, ακόμη και παράλογες αγορές μπορούν να αξιοποιηθούν από έξυπνους επενδυτές. Η προσθήκη χρυσού ή Bitcoin μπορεί κατά κάποιον τρόπο να έχει νόημα στο χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή ως τρόπος για ενίσχυση ρίσκου ή διαφοροποίηση ή για αξιοποίηση της φρενίτιδας του πλήθους. Αλλά μην ξεγελαστείτε ότι οι πρόσφατες κινήσεις της αγοράς είναι κάποιο είδος απόδειξης του στάτους του χρυσού ή του bitcoin ως "ασφαλές χρήμα". Όλα είναι θέμα πιστεύω. Όχι γεγονός.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ