Τελικά πόσο ασφαλές καταφύγιο είναι τα κρυπτονομίσματα;

Ποιος μπορεί στ' αλήθειαότι το σημερινό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει φτάσει στα όριά του;

Υπάρχει κανείς σήμερα που να μην ανησυχεί για το γεγονός ότι έχουμε για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία αρνητικά επιτόκια ή για το ότι το σημερινό ύψος των ομολόγων που έχουν αρνητική ονομαστική απόδοση είναι διπλάσιο από την αξία όλου του χρυσού που έχει εξορυχτεί ποτέ στον πλανήτη;

Ποιος μπορεί στ' αλήθεια να αποκλείσει την πιθανότητα πως το σημερινό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει φτάσει στα όριά του;

Σύμφωνα με άρθρο του Βασίλη Παζόπουλου στο euro2day.gr, αν τα αρνητικά επιτόκια τείνουν να μετατραπούν σε πάγια και όχι ευκαιριακή τακτική, τότε πολλοί θα θελήσουν να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε χαρτονομίσματα.

Για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, μόνο μια διέξοδος μένει για τις Κεντρικές Τράπεζες: Να τα καταργήσουν και το χρήμα να υπάρχει μόνο σε ψηφιακή μορφή. Εξάλλου, όπως υποστηρίζει, η τάση προς τα εκεί δείχνει. Από τα κοχύλια περάσαμε στον χρυσό, μετά στο χαρτί και κατόπιν στην πλαστική κάρτα. Το επόμενο βήμα δεν μπορεί παρά να είναι ψηφιακό.

Με αυτό τον τρόπο οι καταθέτες δεν θα μπορούν να τα αποσύρουν από το τραπεζικό σύστημα και έτσι θα μπορούν να βάλουν όσο αρνητικό επιτόκιο θέλουν. Σε αυτό το σενάριο, οι καταθέτες, είτε μικροί είτε μεγάλοι, δεν έχουν τρόπο να προφυλαχθούν. Αδύνατον;

Καθόλου αδύνατο, απλώς αδιανόητο.

Το απολύτως ψηφιακό χρήμα αποτελεί τον -όχι και τόσο κρυφό- πόθο της τραπεζικής ελίτ. Θεωρεί πως αποτελεί το ιδανικό σενάριο, καθώς έτσι θα αντιμετωπιστούν οριστικά οι τραπεζικές κρίσεις. Γιατί; Επειδή θα εκλείψει για πάντα ο κίνδυνος του bank run. Το ότι θα τους δώσει το απόλυτο πλεονέκτημα στο οικονομικό παιχνίδι είναι μια… παράπλευρη ωφέλεια.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, για την ώρα, τα αρνητικά επιτόκια πλήττουν το ήδη εύθραυστο τραπεζικό σύστημα και τιμωρούν τους συνετούς αποταμιευτές και τροφοδοτούν δυνητικές φούσκες ενεργητικού στην κτηματαγορά, τις μετοχές και τα ομόλογα. Η ατελείωτη δημιουργία χρήματος από τα απανωτά QE για την ώρα δεν δημιουργεί πληθωρισμό στο χρήμα αλλά στα assets. Ο S&P έχει φτάσει τα ιστορικά υψηλά του κυρίως χάρη στις ενέσεις ρευστότητας που ντοπάρουν το χρηματοοικονομικό σύστημα και λιγότερο εξαιτίας των οικονομικών επιδόσεων.

«Αν το ισχύον σύστημα έχει ημερομηνία λήξης, ποια είναι η εναλλακτική για όποιον αναζητεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά του; Η προφανής απάντηση είναι ο χρυσός. Αν χάνεις επενδύοντας σε μια επιλογή σταθερού εισοδήματος, γιατί να πάρεις ομόλογα και όχι χρυσό; Το ότι το έχουν σκεφτεί πολλοί, λύνει την απορία για την άνοδο του χρυσού. Μπορεί να μην έχει μέρισμα ή κουπόνι, αλλά τουλάχιστον δεν σε χρεώνει. Επιπλέον δεν μπορεί να πληθωριστεί. Ευρώ, δολάρια ή πέσος μπορούν να δημιουργήσουν κατά το δοκούν οι ΚΤ. Χρυσό όμως είναι αδύνατον. Ναι, αλλά ο χρυσός έχει και αυτός αρνητική απόδοση. Τα έξοδα φύλαξης. Επίσης υπάρχει δυσκολία όσον αφορά τις συναλλαγές ή τη μεταφορά του. Ποιος κυκλοφορεί με μια ράβδο χρυσού στην τσέπη;», διερωτάται.

Γιατί λοιπόν να μην αποτελέσει εναλλακτική το Bitcoin; Έναν εφικτό τρόπο άμυνας; Είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, συνεπώς δεν κινδυνεύεις από αυθαιρεσίες όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις. Γιατί κι αν ακόμα σήμερα δεν είναι ανίκανοι ή διεφθαρμένοι στην τραπεζική ή κυβερνητική εξουσία, ποιος μας λέει πως δεν θα είναι αύριο; Δεν έχει έξοδα φύλαξης ή αρνητικό επιτόκιο. Μεταφέρεται εύκολα, χωρίς τον παραμικρό περιορισμό σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, χωρίς να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Το μετατρέπεις άμεσα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, στο νόμισμα της επιλογής σου.

Γιατί να επιλέξουμε Bitcoin και όχι ευρώ ή δολάρια; Είναι το νέο επαναστατικό αποκεντρωμένο χρήμα.

Η λέξη-κλειδί είναι το χρήμα. Και ποια είναι η βάση του χρήματος; Οι κύριοι λόγοι, όχι οι μοναδικοί αλλά οι βασικότεροι, είναι η σπανιότητα και η εμπιστοσύνη. Για τη σπανιότητα έχουμε αναφερθεί πολλές φορές.

Το Bitcoin είναι το πρώτο σπάνιο ψηφιακό αντικείμενο που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

«Η εμπιστοσύνη πάνω στο Bitcoin συνεχώς διευρύνεται, όπως αντανακλάται στη μακροχρόνια τάση της τιμής του. Κάθε χρόνο που μένει ζωντανό το Bitcoin, τόσο μεγεθύνεται η πίστη σε αυτό, πως δεν αποτελεί κάτι περιστασιακό. Πιο παλιά δεν γνωρίζαμε αν έχει μέλλον. Τώρα είναι αλλιώς. Γνωρίζουμε. Όπως σήμερα δεν είμαστε σίγουροι για το Ethereum ή για άλλα crypto. Μπορεί να αποδειχθούν καταπληκτικά, αλλά ακόμα υπάρχει αμφιβολία», καταλήγει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ