Χειραγωγείται ή όχι το Bitcoin;

Ποιες είναι οι ενδείξεις και τα μηνύματα από αναλυτές.

Προς τα πού θα κατευθυνθεί η αγορά δεν είναι ξεκάθαρο, ειδικά ενώ βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, όπως αυτή που διανύουμε σε αυτή την περίοδο. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που μας υποδεικνύουν την πιθανότερη πορεία.

Το πρώτο σημάδι είναι ο κινητός μέσος των 200 ημερών (λευκή καμπύλη). Η τιμή του Bitcoin εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά να βρεθεί από κάτω. Το δεύτερο είναι η συσσώρευση σε αυτό το επίπεδο τιμών. Μπορεί να βρίσκεται κάτω από την κορυφή της 26ης Οκτωβρίου, τότε που σημειώθηκε η άνοδος κατά 41%, αλλά σίγουρα αποτελεί θετική ένδειξη πως η διόρθωση είναι μικρή, συγκρινόμενη με το ποσοστό της ανόδου.

Γιατί είναι θετική; Επειδή αν η ψυχολογία ήταν επιβαρυμένη ή οι προσδοκίες αρνητικές, οι πωλητές θα είχαν πάνω από μία εβδομάδα καιρό να πουλήσουν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο τιμών από αυτό που υπήρξε πριν από λίγες μόνο ημέρες.

Συνεπώς, πιθανολογούμε πως η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από έλλειψη πωλητών και από διστακτικότητα αγοραστών. Το τρίτο στοιχείο που ενισχύει αυτή την υπόθεση είναι πως το Bitcoin παραμένει έξω και πάνω από το κανάλι συσσώρευσης που σχηματίζουν τα κίτρινα ευθύγραμμα τμήματα.

Όσο παραμένουν αυτά τα δεδομένα, υπάρχει βάσιμος λόγος αισιοδοξίας για τη βραχυχρόνια κατεύθυνση της τιμής. Φυσικά τον πρώτο λόγο έχουν οι επόμενες εξελίξεις. Κάθε τελευταίο γεγονός είναι ισχυρότερο από το προηγούμενο, γι' αυτό η μελλοντική πορεία συχνά προκύπτει από έκτακτα γεγονότα που είναι εξ ορισμού απρόβλεπτα.

Ενώ λοιπόν για την ώρα η τιμή του Bitcoin βρίσκεται σε σχετική ακινησία, σε φάση συσσώρευσης, ένα περιστατικό στο ανταλλακτήριο Coinbase τάραξε τα νερά. Περί τίνος πρόκειται; Για μια ανωμαλία που συνέβη την Πέμπτη, όπως μας δείχνει το κίτρινο βελάκι στο ωριαίο διάγραμμα.

Πού είναι το παράξενο; Στο ότι κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει χάσμα (gap). Τα κρυπτονομίσματα διαπραγματεύονται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Δεν κλείνουν ποτέ. Ποτέ! Ούτε δευτερόλεπτο. Συνεπώς δεν είναι λογικό να υπάρχει χάσμα παρά μόνο αν εκείνη την ώρα δεν σημειωθεί καμία πράξη, κάτι εξαιρετικά απίθανο.

Χάσματα έχουμε συχνά σε μετοχές ακόμα και τεράστιας εμπορευσιμότητας, όπως οι μεγάλες αμερικανικές. Όμως στη δική τους περίπτωση είναι λογικό να συμβαίνουν γιατί κλείνουν για κάποιες ώρες ή ακόμα και ημέρες, σε Σαββατοκύριακο ή αργίες. Οπότε δεν είναι καθόλου αφύσικο να συμβεί κάποιο νέο που να οδηγήσει την τιμή τους απότομα πάνω ή κάτω, με το ξεκίνημα της νέας συνεδρίασης.

Μήπως μεγαλοποιούμε τα πράγματα; Εξάλλου υπάρχει εξήγηση. Το χάσμα οφειλόταν σε συντήρηση που έκανε για μία ώρα η Coinbase. Πράγματι, για όσους είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές ή χωρίς μόχλευση, δεν υπήρξε ενόχληση. Το πιθανότερο είναι να μην έγινε καν αντιληπτό. Εκεί που δημιουργήθηκε σύγχυση ήταν στους intraday ή εκείνους που χρησιμοποιούν μόχλευση και ήταν κοντά στην τιμή ρευστοποίησης.

Θα πρέπει να φοβούνται τέτοια περιστατικά όσοι κάνουν trading με μόχλευση; Όχι άμεσα, γιατί η ρευστοποίηση της θέσης τους δεν εξαρτάται από την τιμή των συμβολαίων αλλά από τη spot τιμή. Ποια σποτ τιμή όμως; Αφού τα crypto δεν είναι σαν τις μετοχές που διαπραγματεύονται μόνο από ένα χρηματιστήριο. Η τιμή του Bitcoin, του Ethereum και των άλλων κρυπτονομισμάτων μπορούν να διαφέρουν από ανταλλακτήριο σε ανταλλακτήριο. Γι' αυτό οι πλατφόρμες που σου δίνουν δυνατότητα μόχλευσης παρακολουθούν τρία μεγάλα ανταλλακτήρια, ένα από τα οποία είναι η Coinbase. Και στα υπόλοιπα μεγάλα ανταλλακτήρια δεν υπήρξε πτώση.

Όμως από σύμπτωση (;) οι τιμές εκείνη την ώρα στα futures έπεσαν αρκετά απότομα. Διαπραγματεύονταν με discount. Ποια είναι η εξήγηση; Ίσως ο κόσμος που εκείνη την στιγμή ήταν on-line και διαπίστωσε ανωμαλία στην Coinbase, φοβούμενος άρχισε να πουλάει. Ίσως να υπήρξε απόπειρα εσκεμμένης χειραγώγησης. Μειωμένης ισχύος και κυρίως αποτελεσματικότητας, αλλά δεν παύει να μας υπενθυμίζει πως πρέπει πάντοτε να είμαστε σε επιφυλακή. Κερδισμένος δεν είναι ο αισιόδοξος επενδυτής, αλλά ο υποψιασμένος και ο ενημερωμένος.

Άλλες ειδήσεις

Μια σημαντική εξέλιξη είχαμε όσον αφορά τη μέτρηση της αξίας του Bitcoin. Ο συνηθισμένος τρόπος είναι να υπολογίζουμε την κεφαλαιοποίησή του. Δηλαδή την ποσότητα των νομισμάτων πολλαπλασιασμένα με την τρέχουσα τιμή της αγοράς. Ένας άλλος τρόπος είναι το realized value. Αντί να μετράμε όλα τα νομίσματα στην τρέχουσα τιμή, υπολογίζουμε την τιμή τη στιγμή που έγινε η τελευταία συναλλαγή του καθενός. Ο υπολογισμός αυτός έχει το πλεονέκτημα ότι συνυπολογίζει τα χαμένα νομίσματα και αποτελεί δείκτη για το ποσό που έχουν καταβάλει οι μακροχρόνιοι επενδυτές. Όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα, έφτασε στο υψηλότερο σημείο στην ιστορία του Bitcoin.

 

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ