Οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Μόσχας ευνοούν τις τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να καταγράφει άνοδο κατά 13% την Τρίτη.
Αυτό το ράλι έρχεται μετά τη βουτιά των τιμών των κρυπτονομισμάτων την περασμένη εβδομάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία . Το Ether αυξήθηκε σχεδόν κατά 11% στα 2.922,86 δολάρια.
Με τα χρόνια, οι υποστηρικτές του bitcoin έχουν διαφημίσει το κρυπτονόμισμα ως «ψηφιακό χρυσό», ένα περιουσιακό στοιχείο που παρέχει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αναταραχής ή ακόμη και ως πιθανό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.
Το ράλι του Bitcoin έρχεται καθώς οι ΗΠΑ επέβαλαν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. Η Ουάσιγκτον έβαλε στο στόχαστρο την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας , απαγορεύοντας ουσιαστικά στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται με την τράπεζα καθώς και παγώνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία εντός των ΗΠΑ
Η συζήτηση μαίνεται για το εάν το bitcoin, το οποίο δεν ανήκει ή δεν εκδίδεται από μία μόνο αρχή όπως μια κεντρική τράπεζα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις. Ωστόσο, το χρηματικό ποσό που θα χρειαστεί να μετατρέψει η Ρωσία από και προς το bitcoin μπορεί να είναι υπερβολικό, σύμφωνα με τον Ari Redbord, επικεφαλής νομικών και κυβερνητικών υποθέσεων της TRM Labs.
«Θα δείτε τη Ρωσία να προσπαθεί να παρακάμψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ στρεφόμενη στην κρυπτογράφηση. Νομίζω ότι το θέμα είναι ότι απλά … η ρευστότητα δεν υπάρχει», είπε ο Redbord στο «Squawk Box Asia» του CNBC.
Την Κυριακή, ο Mykhailo Fedorov, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, ζήτησε από τα μεγάλα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων να μπλοκάρουν τις διευθύνσεις των Ρώσων χρηστών.
Η Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο, δήλωσε ότι θα παγώσει τους λογαριασμούς για όλους τους Ρώσους που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων, αλλά δεν θα μπλοκάρει «μονομερώς» λογαριασμούς όλων των Ρώσων χρηστών .
Άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων τήρησαν παρόμοια στάση.