Η ΕΕ σκέφτεται να μπλοκάρει τη χρήση των crypto-assets

Με στόχο να μην υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα crypto από τους Ρώσους για να παρακάμψουν τις οικονομικές κυρώσεις

Με τη δυτική κοινότητα να έχει αντιληφθεί πως ο αχανής και… ελεύθερος χώρος των κρυπτονομισμάτων προσφέρει διέξοδο στους Ρώσους, ώστε να συνεχίσουν να κινούν κονδύλια και να παρακάμπτουν τις κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως έχει βάλει στο τραπέζι την δρομολόγηση μέτρων που θα μπλοκάρουν τη χρήση crypto-assets, ακριβώς για να βεβαιωθεί πως οι κυρώσεις κατά της Μόσχας θα εξυπηρετήσουν το σκοπό τους.

Την πληροφορία αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Ecofin, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον πόλεμο της Ουκρανίας, στην εφαρμογή των κυρώσεων της Ε.Ε., αλλά και τις επιπτώσεις της σύρραξης στις οικονομίες της περιοχής.

Θυμίζουμε πως η Γαλλία ασκεί το διάστημα αυτό την προεδρία της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: Τα crypto ως κερκόπορτα για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Λεμέρ στη συνάντηση τέθηκε υπόψη και η ανάγκη λήψης μέτρων «για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων και της αποτροπής της δυνατότητας παράκαμψης τους», με τη συζήτηση να πηγαίνει και στα κρυπτονομίσματα και σε ένα ευρωπαϊκό μπλόκο στα crypto-assets, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει για την ώρα περισσότερα στοιχεία.

Οι συναλλαγές μεταξύ ρωσικού ρουβλίου και assets ψηφιακών νομισμάτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τις τελευταίες ημέρες, κυρίως δε, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια των Ρώσων να κινήσουν και να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό μέσα από τον κάδο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ερευνητική του κλάδου Chainalysis, o τζίρος «έπιασε» τα 60 εκατ. δολάρια ημερησίως την Δευτέρα.

Για το λόγο αυτό τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις να μπλοκάρουν τους ρωσικούς λογαριασμούς, κάτι ωστόσο στο οποίο αντιστέκονται. Τη στάση αυτή επανέλαβε σε συνέντευξη του σήμερα στο βρετανικό BBC, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Binance, Τσανγκπένγκ Ζάο, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό πως ο πόλεμος μετατρέπεται και σε μια «crypto διαμάχη». «Πολλοί απλοί Ρώσοι (χρήστες των crypto) δεν συμφωνούν με τον πόλεμο» ήταν ένα από τα επιχειρήματα του.

 

ΠΗΓΗ:Οικονομικός Ταχυδρόμος 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ