Τα τελευταία 24ωρα ο Sam Bankman-Fried κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της FTX, αποκάλυψε πως το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του πλανήτη χρωστάει χρήματα ίσως σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο πελάτες και πιστωτές και έδωσε κατάθεση στις τοπικές ανακριτικές αρχές στις Μπαχάμες. Ήταν μία θεαματική πτώση, που συνοδεύθηκε από ισχυρό κρότο. Αλλά δεν πτοείται. Πιστεύει πως έχει ακόμη τη δυνατότητα να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια και να σώσει τις εταιρείες του. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές από το περιβάλλον του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας ο SBF μαζί με λίγους ακόμη υπαλλήλους που δεν εγκατέλειψαν το «καράβι» αφιέρωσαν τις δύο προηγούμενες ημέρες στην αναζήτηση επενδυτών, που ήταν πρόθυμοι να δεσμευθούν για κεφαλαιακές ενέσεις προκειμένου να κλείσει η τρύπα των 8 δισ. δολαρίων. Στόχος να αποπληρωθούν όλοι οι πελάτες της crypto αυτοκρατορίας που κατέρρευσε εν μία νυκτί (ή για να είμαστε πιο ακριβείς μέσα σε μία εβδομάδα). Οι προσπάθειες δεν έχουν μέχρι στιγμής ευοδοθεί και η WSJ δεν μπορούσε να εξακριβώσει τι προσφέρει ως αντάλλαγμα ο SBF σε όσους δεχθούν να προχωρήσουν στην «ένεση» ρευστότητας.
Επτά ημέρες χρειάστηκαν για να φτάσει η FTX από τα 32 δισ. δολάρια (αυτή ήταν η αποτίμησή της πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο) κοντά στο μηδέν, σε μία εξέλιξη που πυροδότησε ισχυρές αναταράξεις στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων. Πώς όμως μπήκε στον χάρτη των crypto ο 30χρονος Bankman Fried;
Το Kimchi Swap και η Alameda
Σύμφωνα με το CNBC όλα ξεκίνησαν το 2017 με το Kimchi Swap. Ο πρώην trader της Jane Street Capital πρόσεξε κάτι περίεργο, κοιτάζοντας στη σελίδα της CoinMarketCap.com, που αναφέρει την τιμή του Bitcoin σε ανταλλακτήρια ανά τον κόσμο. Σήμερα η τιμή αυτή είναι λίγο – πολύ η ίδια, όπου και εάν κοιτάξεις. Τότε, όμως, όπως είχε ο ίδιος εξηγήσει στο CNBC έβλεπε διαφορά έως και 60% στην αξία του ψηφιακού νομίσματος. Ήταν η μεγάλη του ευκαιρία για αρμπιτράζ. Αγόραζε το κρυπτονόμισμα σε ένα ανταλλακτήριο και το μεταπωλούσε σε άλλο, βγάζοντας κέρδος ίσως με το spread (τη διαφορά της τιμής τους).
Η ευκαιρία για αρμπιτράζ ήταν ιδιαιτέρως ελκυστική στη Νότια Κορέα, όπου η τιμή του Bitcoin ήταν αισθητά υψηλότερη από ό,τι σε άλλες χώρες. Στους κύκλους των crypto η τακτική αυτή ονομάστηκε Kimchi Premium- μία αφορά σε ένα παραδοσιακό κορεατικό πιάτο με λάχανο.
Ύστερα από «παιχνίδι» ενός μόλις μήνα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ο SBF άνοιξε την δική του επενδυτική εταιρεία, Alameda Research, που έλαβε το όνομά της από τη γεννέτειρά του, την Αλαμέντα της Καλιφόρνια, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο αμερικανικό δίκτυο τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πει πως άνοιξε την εταιρεία προκειμένου να μπορεί να εργάζεται full time και να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό τις ευκαιρίες που ανοίγονταν μπροστά τους. Κάποιες φορές έβγαζε κέρδος έως και 1 εκατ. δολάρια την ημέρα.
Ένα αστέρι γεννιέται
Η επιτυχία της Alameda έφερε το επόμενο μεγάλο βήμα την άνοιξη του 2019, την ίδρυση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX. Το εγχείρημα συγκέντρωσε άμεσα ενδιαφέρον και πλούσια κεφάλαια και η περιουσία του Sam Bankman – Fried εκείνη τη χρονιά εκτοξεύθηκε στα 16 δισ. δολάρια. Έβλεπε το πρόσωπό του να φιγουράρει παντού και το logo FTX να τυπώνεται στα πάντα: από μονοθέσια της Formula 1 έως το τεράστιο γήπεδο μπάσκετ του Μαϊάμι.
Ως άλλος ροκ σταρ ο Sam Bankman- Fried ξεκίνησε μία μεγάλη «περιοδεία», κατά την οποία έδινε συνεχώς συνεντεύξεις. Σε αυτές υπερηφανευόταν μάλιστα – μεταξύ σοβαρού και αστείου- πως έχει έναν τόσο ισχυρό ισολογισμό, που θα μπορούσε μία ημέρα να αγοράσει την Goldman Sachs. Ήταν επίσης ένας από τους πλέον προβεβλημένους υπερμάχους της vegan διατροφής, μιλούσε για αλτρουισμό, για το όραμά του να σώσει τα crypto και τον πλανήτη. Εκ των κορυφαίων δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος, είχε υποσχεθεί να «ρίξει» 1 δισ. δολάρια σε εκστρατείες για τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου – κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Και αρνείται να δεχθεί πως αργοσβήνει
Όταν οι τιμές των κρυπτονομισμάτων βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση φέτος, ο Bankman-Fried συνέχισε να υπερηφανεύεται πως ο ίδιος και η αυτοκρατορία του ήταν αλώβητοι. Είχαν «ανοσία» στις αναταράξεις, υποστήριζε, σε μία περίοδο κατά την οποία – όπως τώρα αποκαλύπτεται- είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Η Alameda δανείστηκε χρήματα για να επενδύσει σε crypto ενεργητικό προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση της αξίας του. Όταν πια δεν είχε αρκετά για να κρατήσει ζωντανό το «όνειρο», φέρεται να κατέφυγε στις καταθέσεις των πελατών της FTX προκει΄μενου να αποφύφει margin calls και να ανταποκριθεί σε άμεσες υποχρεώσεις. Μία «μάχη» στο Twitter με τον Τσανπεγνκ Ζάο, διευθύνοντα σύμβουλο της μεγάλης ανταγωνίστριας, Binance, ήταν η αφορμή για να έρθουν τα πάντα στο φως. Ο Ζάο από αντίπαλος έγινε για λίγες ώρες «λευκός ιππότης», καταθέτοντας προσφορά για την εξαγορά της FTX, αλλά τελικά απέσυρε το ενδιαφέρον του όταν κοίταξε προσεχτικά τα οικονομικά της (ή γιατί αυτό σκόπευε να κάνει εξαρχής, προκειμένου να εκθέσει τον αντίπαλό του, όπως λένε οι κακές γλώσσες).
Έως και λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Ζάο ότι αποσύρει την προσφορά, ο SBF διέψευδε κατηγορηματικά τις σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει. Ήταν η άρνηση να δεχθεί την αποτυχία. Η Alameda, η FTX και μία σειρά από θυγατρικές που είχε ιδρύσει τελικά κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ. Και ο ίδιος αποφάσιζε να μείνει για λίγο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – χωρίς να μπορεί πάντως να μείνει μακριά από το μικροσκόπιο των αρχών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται το «καλάθι του νοικοκυριού» - Τι θα προνοεί