Πώς ανακαλύφθηκε η...κερκόπορτα του FTX μήνες πριν την κατάρρευση

Ο ρόλος της Alameda και η «κλοπή» των κεφαλαίων

Μήνες πριν από την κατάρρευση της FTX, ορισμένοι από τους εργαζόμενους της με έδρα τις ΗΠΑ ανακάλυψαν τη λεγόμενη κερκόπορτα που φέρεται να χρησιμοποίησε η Alameda Research για να αποσύρει δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων πελατών από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Οι υπάλληλοι που έκαναν την ανακάλυψη την ανέφεραν στο αφεντικό του τμήματός τους, ο οποίος τη συζήτησε με έναν από τους συνεργάτες του ιδρυτή της FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, δήλωσαν ορισμένοι από τους ανθρώπους που γνώριζαν, σύμφωνα με τη WSJ.

Αλλά το πρόβλημα δεν διορθώθηκε ποτέ. Το καλοκαίρι του 2022, ο επικεφαλής της ομάδας που εξέφρασε ανησυχίες για τα ειδικά προνόμια της Alameda απολύθηκε.

Η κερκόπορτα
Η κερκόπορτα κατέχει εξέχουσα θέση στην υπόθεση εναντίον του Σαμ Μπάνκμαν-Φρίντ , η δίκη του οποίου -με ποινικές κατηγορίες για απάτη- άρχισε αυτή την εβδομάδα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Ο πρώην επικεφαλής της FTX έχει δηλώσει αθώος σε όλες τις κατηγορίες.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Σαμ Μπάνκμαν-Φρίντ έκλεψε -εν μέρει- κεφάλαια από τους πελάτες της FTX, διατάσσοντας κρυφά τον προγραμματισμό “ειδικών χαρακτηριστικών” που έδιναν στην Alameda -την εταιρεία συναλλαγών κρυπτονομισμάτων – τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει την FTX ως ένα γιγαντιαίο ταμείο μαύρου χρήματος. Οι καταθέσεις στο δικαστήριο αποκάλυψαν μια γραμμή θαμμένη βαθιά στον κώδικα του FTX που επέτρεψε στην Alameda να έχει αρνητικό ισοζύγιο έως και 65 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο. 

Οι κανονικοί χρήστες δεν μπορούσαν να έχουν αρνητικό ισοζύγιο στο FTX. Υπόκεινταν σε μια αυτόματη διαδικασία εκκαθάρισης, κατά την οποία η FTX πωλούσε τα περιουσιακά τους στοιχεία εάν τα υπόλοιπά τους έπεφταν κάτω από το μηδέν. Αλλά αυτό δεν ίσχυε για την Alameda.

Την άνοιξη του 2022, μια μικρή ομάδα εργαζομένων που έψαχνε στον κώδικα του υπολογιστή του FTX βρήκε μερικά από αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά. Εργάζονταν για την LedgerX, ένα μικρό αμερικανικό χρηματιστήριο κρυπτο-παραγώγων που είχε εξαγοράσει η FTX το προηγούμενο έτος. Εξέταζαν αν ο κώδικας για το κύριο διεθνές ανταλλακτήριο της FTX, που εδρεύει στις Μπαχάμες, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ, όπου οι κανονισμοί ήταν πολύ αυστηρότεροι.

“Απλώς ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχουν επί του παρόντος μερικά σημεία στη… βάση του κώδικα όπου (σ.σ. επέτρεπαν) στην Alameda λαμβάνει ειδική μεταχείριση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο”, έγραψε ο Jim Outen, υπάλληλος της LedgerX, σε ένα μήνυμα της 5ης Μαΐου 2022, το οποίο είδε η Wall Street Journal.

Προβληματικές πρακτικές
Η προϊσταμένη του, η διευθύντρια κινδύνου της LedgerX Julie Schoening, απάντησε ότι “υπάρχουν λιγότερο αυστηροί κανόνες” στο χρηματιστήριο στο εξωτερικό, προσθέτοντας: “αλλά ναι, θα πρέπει να καθαρίσουμε τέτοιου είδους πράγματα”.

Η ομάδα της LedgerX ανακάλυψε αρκετές προβληματικές πρακτικές για τον τρόπο με τον οποίο η FTX διαχειριζόταν τον κίνδυνο και χειριζόταν τις ρευστοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας της Alameda να έχει αρνητικό ισοζύγιο και της εξαίρεσής της από τις συνήθεις διαδικασίες αυτόματης ρευστοποίησης. Επικεφαλής της ομάδας ήταν η Schoening, διδάκτωρ φυσικής, η οποία είχε προηγουμένως εργαστεί στην Commodity Futures Trading Commission, όπου ανέλυε τις συναλλαγές και τη χειραγώγηση της αγοράς. 

Η σημασία της ανακάλυψης
Εκείνη τη στιγμή, η σημασία της ανακάλυψης δεν ήταν πλήρως ξεκάθαρη στους υπαλλήλους της LedgerX. Το FTX ήταν ακόμα ένα αναγνωρισμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και θα περνούσε ακόμα μισός χρόνος μέχρι να καταρρεύσει, αποκαλύπτοντας την κατάχρηση κεφαλαίων πελατών.

Παρόλα αυτά, η επικεφαλής της ομάδας τους ανησυχούσε αρκετά για τη μεταχείριση της Alameda, ώστε να το αναφέρει στην κορυφή της ιεραρχίας. Η Schoening εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τις ανακαλύψεις της ομάδας της στο αφεντικό της, τον επικεφαλής της LedgerX Zach Dexter, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Dexter συζήτησε αργότερα το πρόβλημα της αυτόματης εκκαθάρισης με τον Nishad Singh, διευθυντή μηχανικής της FTX και μέλος του στενού κύκλου του Σαμ Μπάνκμαν-Φρίντ, πρόσθεσαν οι ίδιοι άνθρωποι. Ο Dexter πίστευε ότι το πρόβλημα διορθώθηκε αφού ο Singh αφαίρεσε ένα τμήμα του κώδικα, δήλωσε ένας από αυτούς. 

Ένας εκπρόσωπος της Miami International Holdings, της εταιρείας που αγόρασε τη LedgerX νωρίτερα φέτος, δήλωσε σε γραπτή δήλωση: “Μετά από ενδελεχή εσωτερική έρευνα, η LedgerX δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οποιοσδήποτε από τους υπαλλήλους της γνώριζε οποιονδήποτε αναφερόμενο κώδικα που επέτρεπε στην Alameda να πάρει περιουσιακά στοιχεία πελατών της FTX και αρνείται κατηγορηματικά κάθε αντίθετο ισχυρισμό”.

Ο Singh έχει δηλώσει ένοχος για απάτη και αναμένεται να καταθέσει εναντίον του Σαμ Μπάνκμαν-Φρίντ στη δίκη του. Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Singh γνώριζε για την ειδική μεταχείριση της Alameda από την FTX και βοήθησε στον προγραμματισμό της.

Η απόλυση της Schoening
Στις αρχές Αυγούστου του 2022, η Schoening απολύθηκε. Η απόλυση ήρθε αφού ορισμένα στελέχη της FTX κυκλοφόρησαν ένα έγγραφο που περιείχε στιγμιότυπα οθόνης που υποτίθεται ότι ήταν ανάρμοστα μηνύματα που είχε στείλει σε άλλους υπαλλήλους, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα στη WSJ. Ορισμένοι από αυτούς είπαν ότι τα μηνύματα ήταν παραποιημένα ή αποσπασματικά και αντέτειναν ότι η Schoening ενόχλησε τα αφεντικά της εντοπίζοντας προβλήματα στη διαχείριση κινδύνων της FTX.

Η Lisa Banks, δικηγόρος της Schoening, δήλωσε: “Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω αυτό το θέμα”.

Η FTX μερικές φορές πλήρωνε “πληροφοριοδότες που απειλούσαν να αποκαλύψουν την πραγματικά απατηλή φύση της επιχείρησης FTX Group”, σύμφωνα με μια κατάθεση στο δικαστήριο τον Ιούνιο από τη διοικητική ομάδα που οδήγησε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στην πτώχευση.

Η Schoening προσέλαβε την δικηγόρο Banks, η οποία απείλησε να υποβάλει μήνυση για την απόλυσή της ανέφεραν άνθρωποι με γνώση του θέματος. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε διακανονισμό ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν είχαν ολοκληρώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη συμφωνία όταν η FTX κατέρρευσε τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος της Miami International αρνήθηκε να σχολιάσει τους λόγους για την απόλυση της Schoening. Επιβεβαίωσε ότι υπόκειται σε συμφωνία εμπιστευτικότητας.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λουίς ντε Γκίντος: Δεν είναι ώρα ακόμη να εξετάσουμε μειώσεις επιτοκίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ