Ποιο το μέλλον του Ιππόδρομου Αγίου Δομετίου;

Το σχέδιο της λέσχης ιπποδρομιών Λευκωσίας για επιστροφή των περικοπών που έγιναν τα τελευταία χρόνια. 

ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΙΩΑΚΕΙΜ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ∆ΗΣ

Οι ιπποδρομίες θεωρούνται πέραν πάσης αμφιβολίας από τις σημαντικότερες διοργανώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο ιππόδρομος αποτελεί μέρος της ζωής μιας πόλης και επηρεάζει αισθητά την οικονομική, αθλητική, κοινωνική και τουριστική ζωή του τόπου. Στην Κύπρο, η παράδοση του αθλήματος, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν στο Κυπριακό Μουσείο, χάνεται στα βάθη των αιώνων, αφού συναντούμε περιγραφές ιπποδρομιών στον Όμηρο και σε άλλους αρχαίους συγγραφείς. Τότε οι ιπποδρομίες ήταν πραγματικά «άθλημα των βασιλιάδων».

Μάλιστα, όταν πέθαιναν οι βασιλιάδες της αρχαίας Σαλαμίνας της Κύπρου, τα άλογά τους θάβονταν μαζί τους. Οι ιπποδρομίες εισάγονται για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον 7ο αιώνα π.Χ. Στην Κύπρο, οι ιπποδρομίες αναβίωσαν στα τέλη του 19ου αιώνα, και συγκεκριμένα το 1885, και διεξάγονταν συστηματικά στη Λευκωσία και μόνο σε μεγάλες εορτές και πανηγύρεις στις άλλες πόλεις. Ο ιππόδρομος αρχικά βρισκόταν στην περιοχή Νεαπόλεως - Τράχωνα, αλλά το 1936 μεταφέρθηκε στον Άγιο Δομέτιο, όπου φιλοξενείται μέχρι σήμερα.

Ποια είναι όμως σήμερα η κατάσταση στη Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας; Τι προβλήματα αντιμετωπίζει και ποιο είναι το μέλλον του Ιπποδρόμου στη χώρα μας, μετά και τις περικοπές που βίωσε έντονα στο πετσί του τα τελευταία χρόνια; Υπάρχουν στημένες ιπποδρομιακές συναντήσεις που πλήττουν το κύρος του θεσμού; Πού κυμαίνεται σήμερα ο τζίρος σε κάθε ιπποδρομιακή συνάντηση; Για όλα αυτά και όχι μόνο τοποθετήθηκε, μιλώντας στο Economy Today, ο γενικός διευθυντής της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας, Γιώργος Χατζημηνάς.

Πώς έκλεισε το 2018 για τη Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας και τι αναμένετε για τη φετινή χρονιά;
Η οικονομική ανάκαμψη του κυπριακού Ιπποδρόμου διαφάνηκε δειλά περί τα τέλη του 2016. Το 2017 ήταν ο χρόνος σταθεροποίησης και ανάκαμψης του κυπριακού Ιπποδρόμου και η Λέσχη πραγματοποίησε κέρδη ύψους €666.000.

Το 2018 τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν βελτιωμένα και έχει πραγματοποιηθεί κέρδος ύψους €913.000. Λαμβάνοντας όμως υπόψη τις περικοπές που έχουν υποστεί όλες οι τάξεις του Ιπποδρόμου, τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να λογίζονται ως κέρδος αλλά ως ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί στην ιππική βιομηχανία µε τη σταδιακή επιστροφή των περικοπών καθώς και με τη δημιουργία χρηματικού αποθεματικού για τη Λέσχη για την αντιμετώπιση δύσκολων καιρών.

Η βελτιωμένη οικονομικά εικόνα της Λέσχης έχει προέλθει από τα πιο κάτω μέτρα που λήφθηκαν:

(α) Περικοπές ύψους €6.500.000 περίπου από όλες τις τάξεις του Ιπποδρόμου.
(β) Εξασφάλιση του αποκλειστικού δικαιώματος διενέργειας στοιχήματος σε ιπποδρομίες του εξωτερικού.
(γ) Αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των ιπποδρομιών.
(δ) Μείωση του αριθμού των ιπποδρομιών ανά ιπποδρομιακή συνάντηση με την επακόλουθη αύξηση στην κερδοφορία τους. 
(ε) Σταθεροποίηση και βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Κύπρο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι σκοποί της Λέσχης Ιπποδρομιών Λευκωσίας είναι η οργάνωση και διεξαγωγή των ιπποδρομιακών συναντήσεων, η ανάπτυξη και προαγωγή του αθλήματος των ιπποδρομιών και η ενθάρρυνση της παραγωγής δρομώνων ίππων στην Κύπρο. Η Λέσχη είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και εάν υπάρχουν πλεονάσματα, αυτά επανεπενδύονται στο άθλημα. Επιπλέον, όταν τα οικονομικά της βιομηχανίας το επιτρέπουν, παραχωρούνται και δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. 

ΟΙ ΒΑΘΙΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Έχετε πρόβλημα βιωσιμότητας δηλαδή;

Ο δρόμος προς την οικονομική και λειτουργική ανάπτυξη του Ιπποδρόμου είναι μακρύς και δύσκολος λόγω των βαθιών πληγών που άφησε η οικονομική κρίση και που βίωσε ο τόπος, επηρεάζοντας σοβαρά και την ιππική βιομηχανία. Όμως η Λέσχη, λόγω της σωστής και χρηστής διοίκησης, στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας στο φίλιππο κοινό ότι η ιππική βιομηχανία έχει παρόν και μέλλον και ότι με σκληρή δουλειά και τη στήριξη από όλα τα ιπποδρομιακά σώματα, και ασφαλώς από το κράτος, η βιομηχανία αυτή, που συντηρεί χιλιάδες οικογένειες, θα ανθήσει και θα ανακτήσει την παλιά της αίγλη, όταν δηλαδή ο Ιππόδρομος σε κάθε ιπποδρομιακή συνάντηση κατακλυζόταν από χιλιάδες κόσμου. 

ΜΕΣΟΣ ΤΖΙΡΟΣ ΑΝΑ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Πόσες ιπποδρομιακές συναντήσεις διεξάγονται ετησίως και πού κυμαίνεται ο στοιχηματικός τζίρος;

Διεξάγονται περίπου 102 ιπποδρομιακές συναντήσεις τον χρόνο. Ο αριθμός των ιπποδρομιών ανά συνάντηση κυμαίνεται περί τις 8-9 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις διεξάγονται 7 ιπποδρομίες. Ο αριθμός των ιπποδρομιών είναι μειωμένος από τα προηγούμενα χρόνια λόγω της μείωσης του αριθμού των αλόγων.

Αυτό έχει ως επακόλουθο να υπάρχει δυσκολία στον προγραμματισμό 10 ιπποδρομιών σε κάθε ιπποδρομιακή συνάντηση έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός εγγραφών σε κάθε ιπποδρομία. Το σημερινό μέγεθος της ιππικής βιομηχανίας δεν μπορεί να συντηρεί 10 ιπποδρομίες σε κάθε ιπποδρομιακή συνάντηση και ως εκ τούτου μειώθηκε ο αριθμός των ιπποδρομιών, πράγμα που συνέβαλε στη βελτίωση της κερδοφορίας της Λέσχης. Ο μέσος όρος του τζίρου ανά ιπποδρομιακή συνάντηση κυμαίνεται σε €335.000 περίπου.

ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΙΣ
Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σήμερα και τι εισηγείστε για την επίλυσή τους;

Το σημαντικότερο πρόβληµα που αντιµετώπισε η Λέσχη Ιπποδροµιών ήταν η οικονοµική κρίση που έπληξε τον τόπο και κατ’ επέκταση το άθληµα. Ο τζίρος ανά ιπποδροµιακή συνάντηση µειώθηκε από €973.430 το 2009 σε €336.765 το 2016. Λόγω της οικονοµικής κρίσης, µεγάλος αριθµός ιδιοκτητών αλόγων και ιπποπαραγωγών εγκατέλειψαν το άθληµα και ο αριθµός των αλόγων που γεννιόντουσαν ετησίως µειώθηκε από 691 το 2006 σε 299 το 2017. Η Λέσχη, για να µη χρεοκοπήσει και να συνεχίσει τη λειτουργία της, χρησιµοποίησε το µεγαλύτερο µέρος των χρηµάτων του αποθεµατικού της, όσο δηλαδή απέµεινε µετά το κούρεµα.

Επίσης, προέβη σε «αιµατηρές» περικοπές από όλους τους συντελεστές της ιππικής βιοµηχανίας. ∆ηλαδή, απέκοψε σηµαντικά ποσά από τα χρηµατικά έπαθλα και επιδόµατα. Οι αποκοπές έφεραν µείωση στα εισοδήµατα των ιδιοκτητών, ιπποπαραγωγών, προπονητών, αναβατών. Μειώθηκε επίσης και η προµήθεια που λαµβάνουν οι αντιπρόσωποι ιπποδροµιακών στοιχηµάτων. Μειώθηκε το προσωπικό των ιπποδροµιακών συναντήσεων, ενώ επίσης υπήρξε και σηµαντική µείωση στις απολαβές του προσωπικού. Περιορίστηκαν σηµαντικά και τα λειτουργικά έξοδα. Όλες οι ετήσιες εξοικονοµήσεις που έγιναν συµποσούνται περίπου σε €6.500.000.

Τι άλλα µέτρα λάβατε;

Η Λέσχη έχει προχωρήσει στην εισαγωγή και άλλων µέτρων για αντιµετώπιση των δυσκολιών που έφερε η οικονοµική κρίση, αλλά, όπως σας έχω αναφέρει, ο δρόµος εξακολουθεί να είναι µακρύς και δύσκολος. Έχουµε πολλά να κάνουµε, αλλά µε τη σταθεροποίηση της οικονοµίας, µας προσφέρεται η ευκαιρία να εφαρµόσουµε προγράµµατα αναβάθµισης του Ιπποδρόµου και περαιτέρω βελτίωσης της εικόνας του ούτως ώστε να επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες και οι ιπποπαραγωγοί καθώς και να προσελκύσουµε περισσότερους φιλίππους. Αυτός πιστεύουµε ότι είναι ο δρόµος που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάπτυξη της ιππικής βιοµηχανίας. Το άλλο πρόβληµα που έχει να αντιµετωπίσει η Λέσχη είναι οι επαίσχυντες εγκληµατικές ενέργειες εναντίον των αξιωµατούχων της Λέσχης και της περιουσίας της. Με τη βοήθεια του κράτους και κατ’ επέκταση της Αστυνοµίας, αυτές οι πράξεις έχουν µεν µειωθεί στο ελάχιστο, αλλά αναµένουµε ενεργότερη εµπλοκή του κράτους και της Αστυνοµίας στο θέµα αυτό. 

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ  ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόσες οικογένειες ζουν σήµερα αποκλειστικά από τον Ιππόδροµο και ποια είναι η συνεισφορά του στην κυπριακή οικονοµία;

Στην ιππική βιοµηχανία απασχολούνται εκατοντάδες άτοµα, όπως προπονητές, αναβάτες, ιπποκόµοι, κτηνίατροι, πεταλωτές, προµηθευτές τροφών, προσωπικό της Λέσχης Ιπποδροµιών Λευκωσίας και της Ιπποδροµιακής Αρχής Κύπρου, αντιπρόσωποι ιπποδροµιακών στοιχηµάτων, ιπποπαραγωγοί, γεωργοί και άλλοι που απασχολούνται σε δορυφορικές επιχειρήσεις σχετικές µε την ιππική βιοµηχανία. Εάν υπολογισθούν τα πιο πάνω άτοµα, υπερβαίνουν σηµαντικά τον αριθµό των 3.000 οικογενειών. 

Πόσα χρήµατα καταβάλλετε κάθε χρόνο στο κράτος και πόσα στον ∆ήµο Αγίου ∆οµετίου;

Η Λέσχη Ιπποδροµιών Λευκωσίας αποτελεί φορολογική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση, που το 2018 ήταν €2.021.974 και τα οποία, αφότου ψηφίστηκε ο σχετικός νόµος το 1973, ανήλθαν συνολικά σε €155.760.687. Επίσης, αποτελεί φορολογική πηγή εσόδων για τον ∆ήµο Αγίου ∆οµετίου, που το 2018 ήταν €331.739 και τα οποία, αφότου ψηφίστηκε ο σχετικός νόµος το 1982, ανήλθαν σε €19.057.623. Πρέπει να σηµειωθεί ότι η εν λόγω δηµοτική φορολογία καταβαλλόταν και όταν η Λέσχη πραγµατοποιούσε ζηµιά πέραν των €3 εκατ. Παρόµοια φορολογία δεν υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

∆ΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΠΟ Ι∆ΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΛΟΓΩΝ
Oι ιδιοκτήτες των αλόγων εκφράζουν παράπονα ότι είναι χαµηλά τα χρηµατικά έπαθλα που προσφέρετε. Είναι στις σκέψεις σας να αυξηθούν;

∆ικαιολογηµένα οι ιδιοκτήτες εκφράζουν παράπονα αλλά η µείωση των εισοδηµάτων τους προήλθε από τις αναγκαστικές µειώσεις των επάθλων και των επιδοµάτων για να αντιµετωπιστεί η οικονοµική κρίση. Λόγω της καλυτέρευσης της οικονοµικής κατάστασης της Λέσχης, που άρχισε περί τα τέλη του 2016, η Λέσχη, στην προσπάθειά της για την επιστροφή των αποκοπών και της περαιτέρω ενίσχυσης της ιδιοκτησίας, της ιπποπαραγωγής καθώς και των άλλων εργαζοµένων στον Ιππόδροµο, όπως είναι οι προπονητές, οι αναβάτες κ.ά., παραχώρησε αυξήσεις στα χρηµατικά έπαθλα καθώς και άλλες οικονοµικές παροχές που ανέρχονται για το 2017 σε €265.700, για το 2018 σε €410.550, για το 2019 σε €770.000 και για το 2020 σε €920.000. Όµως θα επαναλάβω κάτι που συχνά επαναλαµβάνει και ο πρόεδρος της Λέσχης, ότι επιθυµητός µας στόχος είναι η ολική επιστροφή των αποκοπών που έγιναν στους ιδιοκτήτες, ιπποπαραγωγούς, προπονητές, αναβάτες κ.ά. 

Tι κονδύλι απαιτείται σήµερα για τους ενδιαφεροµένους για να παρουσιάσουν ένα άλογο ως ιπποδροµιακό;

H ύπαρξη επιτυχηµένης ιππικής βιοµηχανίας σε όλες τις χώρες βασίζεται κυρίως στην εγχώρια παραγωγή αλόγων, σε αντίθεση µε την Κύπρο, που έχει δεχθεί καίριο πλήγµα τα τελευταία χρόνια. Χωρίς ντόπιους παραγωγούς αλόγων, οι οποίοι προάγουν το άθληµα των ιπποδροµιών, και χωρίς το ενδιαφέρον από φίλιππους για να γίνουν ιδιοκτήτες αλόγων, η ιππική βιοµηχανία µιας χώρας όπως είναι η Κύπρος δεν µπορεί να επιβιώσει. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι ένα διετές άλογο στοιχίζει περίπου €8.000-€10.000. Αλόγα µεγαλύτερης ηλικίας αλλά που συµµετέχουν σε ιπποδροµίες µπορούν να αγοραστούν σε χαµηλότερες τιµές.

Όµως, άλογα πωλούνται µέχρι και το ποσό των €30.000. Τελευταία, έχει πωληθεί άλογο γι’ αυτό το ποσό. Ένας ιδιοκτήτης, για να ενσταβλίζει το άλογό του στον Ιππόδροµο, χρειάζεται να πληρώνει περίπου €500 τον µήνα ως έξοδα προπόνησης, ενσταβλισµού και σίτισης για το άλογό του. Τα χρηµατικά έπαθλα για τους νικητές ίππους ανέρχονται περίπου κατά µέσο όρο σε €5.000 για κάθε ιπποδροµία ενώ υπάρχουν κλασικές ιπποδροµίες όπου τα χρηµατικά έπαθλα είναι πολύ περισσότερα, όπως π.χ. το Κυπριακό Ντέρµπι µε έπαθλο που ανέρχεται σε €34.000 περίπου. Με ανάλογα χρηµατικά έπαθλα αµείβονται και οι ίπποι οι οποίοι θα τερµατίσουν στη 2η, 3η και 4η θέση. Τώρα υπάρχουν 928 άλογα υπό προπόνηση, 37 επιβήτορες, 900 φορβάδες, 1.100 νεαρά άλογα µέχρι 3 ετών και 1.400 άλογα 4 ετών και άνω, ενώ το 2017 γεννήθηκαν 299 άλογα.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Οι υφιστάµενες εγκαταστάσεις σάς ικανοποιούν; Είναι στα πλάνα σας η περαιτέρω αναβάθµισή τους;

Όπως είναι γνωστό, οι υφιστάµενες εγκαταστάσεις του Ιπποδρόµου έχουν ανεγερθεί πριν από πολλά χρόνια. Λόγω όµως της οικονοµικής κρίσης που επηρέασε τον τόπο και τον Ιππόδροµο, η Λέσχη ήταν αναγκασµένη να αναστείλει οποιαδήποτε έργα συντήρησης και αναβάθµισης των εν λόγω εγκαταστάσεων. Στο παρόν στάδιο, οι εγκαταστάσεις κρίνονται ως ικανοποιητικές αλλά όχι στον επιθυµητό βαθµό. Όµως, µε τη βελτίωση των οικονοµικών της Λέσχης, ένας από τους στόχους είναι και η αναβάθµιση των κτιριακών και των άλλων εγκαταστάσεων του Ιπποδρόµου, περιλαµβανοµένου και του αγωνιστικού στίβου. Προς τούτο, θα προσκληθεί εµπειρογνώµονας από την Αµερική για να συµβουλεύσει τη Λέσχη κατά πόσον ο αγωνιστικός στίβος χρήζει βελτίωσης και αναβάθµισης. Όµως, συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία που διατηρούµε µε αυτά που αφορούν στίβους του εξωτερικού, κρίνεται ότι ο αγωνιστικός στίβος του δικού µας ιπποδρόµου είναι καλός.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΙΠΠΟ∆ΡΟΜΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ;
Tι απαντάτε σε όλους όσοι κάνουν λόγο για στηµένες ιπποδροµιακές συναντήσεις;

Είναι γεγονός ότι, όπου υπάρχει χρήµα και στοίχηµα, υπάρχει και προσπάθεια κάποιων να χρησιµοποιήσουν αθέµιτα µέσα για να επωφεληθούν. Πρέπει να σηµειωθεί ότι στον κυπριακό Ιππόδροµο, συγκρίνοντας µε άλλα αθλήµατα, είναι σχετικά χαµηλά τα ποσά που στοιχηµατίζονται και συνεπώς οι προσπάθειες καταδολίευσης δεν είναι στον βαθµό που αναφέρονται σε σχέση µε τα άλλα αθλήµατα στα οποία διενεργείται στοίχηµα. Επίσης, η Λέσχη έχει εγκατεστηµένα τεχνικά µέσα για παρακολούθηση των ιπποδροµιών, τα οποία, σε σύγκριση µε άλλες χώρες του εξωτερικού, κρίνονται ως πολύ προηγµένα, όπως π.χ. το Κάµερα Πατρόλ και το Φώτο Φίνις, το οποίο είναι ολυµπιακών προδιαγραφών. Επίσης, η Λέσχη έχει µετακαλέσει από το εξωτερικό και διορίσει στη θέση του προέδρου των Ελλανοδικών άτοµο πλήρως καταρτισµένο, που προΐσταται του υπεύθυνου Σώµατος των Ελλανοδικών, το οποίο είναι αρµόδιο για την εξέταση της κάθε ιπποδροµίας που διεξάγεται έτσι ώστε να διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν παρατυπίες, πάντοτε βέβαια στο µέτρο του δυνατού.

Όσον αφορά το θέµα του επηρεασµού του αποτελέσµατος των ιπποδροµιών λόγω της χορήγησης απαγορευµένων ουσιών στα άλογα, µετά από κάθε ιπποδροµία λαµβάνονται ούρα από τους νικητές ίππους, τα οποία αποστέλλονται σε εγκεκριµένο αγγλικό χηµείο, στο οποίο αποστέλλονται δείγµατα ούρων αλόγων από ιπποδρόµους από όλη την Ευρώπη για έλεγχο αντιντόπινγκ. Σε ό,τι αφορά τους αναβάτες, διενεργούνται σ’ αυτούς από την αρµόδια Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου τακτικοί και απροειδοποίητοι έλεγχοι. Για παραβάσεις των πιο πάνω, επιβάλλονται µεγάλες χρηµατικές ποινές και αποκλεισµοί. Οι ποινές κρίνονται ως άκρως αποτρεπτικές για κάποιον που σκέφτεται ή επιχειρεί να παρανοµήσει, δηλαδή λαµβάνονται όλα τα ενδεικνυόµενα µέτρα στο µέτρο του δυνατού για να αποτραπούν οποιεσδήποτε παρανοµίες.

ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Πέρυσι ανακοινώσατε τη στρατηγική συνεργασία σας µε τις Ιπποδροµίες Α.Ε. στην Ελλάδα. Πώς αποτιµάτε αυτή τη συνεργασία;
Είναι γεγονός ότι η συνεργασία µας µε την ελληνική εταιρεία Ιπποδροµίες Α.Ε. ήταν επικερδής για τη Λέσχη Ιπποδροµιών και αυτό συνέβαλε στην περαιτέρω κερδοφορία της Λέσχης. ∆υστυχώς, όµως, µε την αναστολή της λειτουργίας του ελληνικού Ιπποδρόµου λόγω κάποιων προβληµάτων που παρουσιάστηκαν, εδώ και έξι µήνες περίπου, αναστάληκε και η συνεργασία αυτή. Ευελπιστώ ότι µε την επαναλειτουργία του ελληνικού Ιπποδρόµου θα επαναρχίσει η εν λόγω συνεργασία. Πρέπει να σηµειωθεί όµως ότι η Λέσχη εξάγει στοίχηµα και στη Γερµανία αλλά το στοιχηµατικό ενδιαφέρον είναι περιορισµένο λόγω της έλλειψης στενών δεσµών της Κύπρου µε τη Γερµανία. Στον κυπριακό Ιππόδροµο συµµετέχουν αναβάτες από την Ελλάδα και η συνεργασία αυτή δηµιουργεί επιπλέον στοιχηµατικό ενδιαφέρον.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΚΑΝΙΑΝ
∆ιενεργείται σε όλες τις ιπποδροµίες στις οποίες συµµετέχουν δύο ή περισσότερα άλογα. Κερδίζει όποιος προβλέψει το άλογο που τερµατίζει πρώτο. Σε περίπτωση διαγραφής αλόγου, το ποσό του στοιχήµατος επιστρέφεται.

ΠΛΑΣΕ
∆ιενεργείται σε όλες τις ιπποδροµίες στις οποίες συµµετέχουν επτά ή περισσότερα άλογα. Κερδίζει όποιος προβλέψει σωστά ένα άλογο το οποίο τερµατίζει πρώτο ή δεύτερο. Πληρώνεται χωριστό µέρισµα για το άλογο που τερµατίζει πρώτο και για το άλογο που τερµατίζει δεύτερο. Σε περίπτωση διαγραφής αλόγου, το ποσό του στοιχήµατος επιστρέφεται.

ΔΙΔΥΜΟ
∆ιενεργείται σε όλες τις ιπποδροµίες στις οποίες συµµετέχουν πέντε ή περισσότερα άλογα. Κερδίζει όποιος προβλέψει τον συνδυασµό δύο αλόγων που τερµατίζουν πρώτο και δεύτερο ή δεύτερο και πρώτο. Σε περίπτωση διαγραφής ενός από τα δύο άλογα, το ποσό του στοιχήµατος επιστρέφεται.

ΔΙΔΥΜΟ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
∆ιενεργείται σε όλες τις ιπποδροµίες στις οποίες συµµετέχουν τρία ή περισσότερα άλογα. Κερδίζει όποιος προβλέψει τον συνδυασµό δύο αλόγων που τερµατίζουν πρώτο και δεύτερο µε την ακριβή σειρά τερµατισµού.

ΣΥΝΘΕΤΟ
∆ιενεργείται σε δύο συνεχόµενες ιπποδροµίες. Κερδίζει όποιος προβλέψει το άλογο που τερµατίζει πρώτο σε κάθε µια από τις δύο ιπποδροµίες (σκέλη) του στοιχήµατος. Το στοίχηµα διενεργείται πριν από τη διεξαγωγή της πρώτης ιπποδροµίας (σκέλους) του στοιχήµατος.

ΤΡΙΟ
Στο στοίχηµα κερδίζει όποιος προβλέψει σωστά τα τρία άλογα που τερµατίζουν πρώτα κατά ακριβή σειρά τερµατισµού.

ΤΕΤΡΑΚΑΣΤ
Στο στοίχηµα κερδίζει όποιος προβλέψει σωστά τα τέσσερα άλογα που τερµατίζουν πρώτα κατά ακριβή σειρά τερµατισµού.

ΟΜΝΙ
∆ιενεργείται σε όλες τις ιπποδροµίες στις οποίες συµµετέχουν έξι ή περισσότερα άλογα. Κερδίζει όποιος προβλέψει σωστά δύο άλογα τα οποία θα καταλάβουν δύο εκ των τριών πρώτων θέσεων, ανεξαρτήτως σειράς τερµατισµού.

ΠΑΡΟΛΙ
Το στοίχηµα Παρολί διενεργείται σε δύο µέχρι οκτώ ιπποδροµίες που δεν είναι ανάγκη να είναι συνεχόµενες, και κερδίζει όποιος προβλέψει σωστά τα αποτελέσµατα όλων των ιπποδροµιών που περιλαµβάνονται στο στοίχηµά του.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΕΣΧΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Πρόεδρος: Χάρης Σταυράκης
Αντιπρόεδρος: Αλέξης Χαραλαµπίδης
Μέλη: Ανδρέας Π. ∆ηµητριάδης, Γιαννάκης Χατζηγιάννης, Αιµίλιος Κούλλουρος, ∆ρ Μιχάλης Ανδρέου
Γενικός ∆ιευθυντής: Γεώργιος Χατζηµηνάς
Αν. Γενικός ∆ιευθυντής / Γραµµατέας:
Πάρις Κωνσταντινίδης
∆ιευθυντής Υπηρεσίας Πληροφορικής: Χρίστος Θεοδοσίου
∆ιευθυντής Οικονοµικών Υπηρεσιών:
Κώστας Χαραλάµπους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ