Χάρης: Οι αποφάσεις της Βουλής τους βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι

Καλεί την Βουλή να επανεξετάσει τις αποφάσεις της.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Εμμένει στην απόφαση του για αναπομπή της νέας νομοθεσίας σχετικά με τις εκποιήσεις, όπως αυτή τροποποιήθηκε την Παρασκευή από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων o Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνεται το νομικό πλαίσιο και δίνεται κάλυψη σε οφειλέτες που δεν θα πρέπει να προστατευτούν, εννοώντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Παράλληλα, ζητάει χρόνο ώστε να μπορέσει το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ να «δουλέψει», να γίνουν ορατά τα πρώτα αποτελέσματα και να διορθωθούν όποια σημεία χρήζουν βελτίωσης.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε την εισήγηση που έκανε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η Βουλή θα επανεξετάσει την στάση της και θα προβεί σε νέες τροποποιήσεις.

«Το εργαλείο (των εκποιήσεων) θα πρέπει να υπάρχει, ασχέτως αν δεν θα χρησιμοποιηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Δεν σημαίνει ότι επειδή η πρόθεση ήταν να μην γίνουν εκποιήσεις τέτοιων κατοικιών ότι θα πρέπει να ανασταλεί ο νόμος. Η δεύτερη πτυχή των αποφάσεων της Βουλής δεν περιορίζεται στους δυνητικά δικαιούχους του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, αλλά καλύπτει τους πάντες και τους μικρούς και τους μεγάλους και αυτούς που έχουν πραγματική δυσκολία, αλλά και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, προχωρώντας σε μια γενικευμένη εξουδετέρωση του νομοθετικού πλαισίου και βάζοντας τους όλους στο ίδιο τσουβάλι. Δυσκολεύομαι πραγματικά να πιστέψω ότι αυτή ήταν η πρόθεση. Θα εισηγηθώ την αναπομπή της νέας νομοθεσίας πίσω στη Βουλή, ώστε οι βουλευτές να αξιολογήσουν εκ νέου τα δεδομένα. Είμαι βέβαιος ότι δεν τους ενδιαφέρει να προσφέρουν κάλυψη γενικά και αόριστα σε όλους, με αποτέλεσμα πίσω από τον μανδύα της κοινωνικής ευαισθησίας τελικά να προστατεύσουν και αυτούς που δεν πρέπει», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε κάθε σύγχρονη οικονομία και σε κάθε σύγχρονο τραπεζικό σύστημα «πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες είσπραξης», καθώς οι τράπεζες, διαχειριζόμενες τις καταθέσεις των πολιτών και παραχωρώντας δανεισμό, πρέπει να είναι σε θέση να εισπράξουν τα οφειλόμενα.

«Δεν μπορεί μια διαδικασία είσπραξης να παίρνει χρόνια», είπε ο κος Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι αυτές οι συνθήκες ίσχυαν πριν το 2015, κάτι που αποτελούσε μείζονα διαρθρωτική αδυναμία, αναφέροντας ότι μέσα από συγκεκριμένες πτυχές της νομοθεσίας που αποφασίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, η κατάσταση επανέρχεται σε εκείνα τα επίπεδα.

Όπως ισχυρίστηκε, η κάθε διαδικασία επιχειρούμενης εκποιήσεις θα οδηγείται στο Δικαστήριο και όπως έχουν διατυπωθεί οι πρόνοιες του νόμου θα παραμένουν εκεί για χρόνια. Αυτό για μας είναι σοβαρότατο πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο τη σωστή λειτουργία της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ