Με νύχια και με δόντια κρατούν ζωντανό το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Λίγο περισσότεροι από 100 δανειολήπτες έχουν ενταχθεί.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Με νύχια και με δόντια προσπαθεί το Υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει ζωντανό το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, μετά την μεγάλη απογοήτευση που έφερε η προσέλευση του κόσμου.

Μέχρι τις προηγούμενες ημέρες, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μόλις και ξεπερνούσαν τις 1.000, με τις αρχικές προσδοκίες να κάνουν λόγο για 12.500 δικαιούχους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου ανέφερε ότι μετά την παράταση της προθεσμίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών έλαβε μια «εξαιρετική», όπως την αποκάλεσε, πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενοι δικαιούνται να υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής στο Σχέδιο, ακόμα και αν δεν έχουν συγκεντρώσει όλα τα δικαιολογητικά.

Αυτό έχει βοηθήσει στο να αυξηθεί η ροή των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο πλήθος δικαιολογητικών, η γραφειοκρατία, το υψηλό κόστος και η μη ετοιμότητα κρατικών υπηρεσιών όπως το Κτηματολόγιο, θεωρούνταν μέχρι πρότινος βασικές αιτίες της χαμηλής προσέλευσης.

«Έχουμε μια πραγματικά σημαντική αλλαγή στην συμπεριφορά των δανειοληπτών έναντι του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ. Υπάρχει μια πολύ σημαντική αύξηση των εισροών αιτήσεων για ένταξη στο Σχέδιο από την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία του Υπουργού, η οποία συνίσταται στο ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δέχονται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019 αιτήσεις, έστω κι αν δεν είναι πλέον συμπληρωμένες, με τους δανειολήπτες να αναλαμβάνουν την ευθύνη μέχρι την 31η Μαρτίου του 2020 να προσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά τα οποία λείπουν από την αίτηση», ανέφερε ο κος Ιωάννου.

Στην ερώτηση αν ακόμα και όποιος δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει κανένα από τα δικαιολογητικά, μπορεί να υποβάλλει αίτηση, η απάντηση ήταν θετική.

«Αυτή είναι η σκοπιμότητα μιας πολύ ριζοσπαστικής ενέργειας διευκόλυνση που παραχώρησε ο Υπουργός. Έχω μελετήσει τα στατιστικά από ορισμένες περιοχές του τραπεζικού συστήματος και είναι πραγματικά σημαντική διαφορά στην στάση των δανειοληπτών έναντι του Σχεδίου», είπε και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν την συγκεκριμένη δυνατότητα που τους δίνει το σύστημα.

Υπογράμμισε δε ότι ενδεχομένως πολλοί από τους δανειολήπτες, λόγω προβλημάτων βιωσιμότητας της αναδιάρθρωσης που θα μπορούσε να προκύψει από το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ να μην μπορούν να ενταχθούν.

«Ωστόσο, επειδή δηλώνουν συνεργασιμότητα, θα είναι φανερό ότι θα έχουν την ευκαιρία να τύχουν άλλου είδους αναδιάρθρωση, αφού ξεκαθαρίσει το θέμα των αιτήσεων. Υπάρχει ήδη και κάποιος αριθμός αιτήσεων που έχουν τύχει πλήρους επεξεργασίας και τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν ήδη ενταχτεί στο Σχέδιο», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι μόλις πάνω από 100.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ