Ετοιμάζουν στα «κρυφά» το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ No2;

Σε ανακοίνωσή του ο Κωνσταντίνος Πετρίδης κάνει λόγο για «κοινωνικό πρόγραμμα» που θα καλύψει τους πραγματικά ευάλωτους.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη σχετικά με ειδικό «κοινωνικό πρόγραμμα», το οποίο πρόκειται να ετοιμαστεί από την Κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει ευάλωτους δανειολήπτες που δεν μπόρεσαν να προστατευτούν από το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «για τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καταστούν βιώσιμοι παρά τις γενναιόδωρες πρόνοιες του ΕΣΤΙΑ, και των οποίων η αίτηση θα απορριφθεί, η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όπως στο επόμενο διάστημα προχωρήσει στην ετοιμασία κοινωνικού προγράμματος, από το οποίο θα μπορούν να επωφεληθούν».

Η εν λόγω αναφορά έρχεται να ενισχύσει την κατά καιρούς φημολογία που ήθελε το κράτος να προχωράει σε δεύτερο, βελτιωμένο και ευρύτερο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, καθώς το πρώτο δεν φαίνεται να αντιμετώπισε τα προβλήματα στα οποία στόχευε εξ αρχής. Ωστόσο η εν λόγω φρασεολογία προϊδεάζει για μια ενδιάμεση λύση που θα έχει περισσότερο τη μορφή κοινωνικού ωφελήματος, παρά ολοκληρωμένου σχεδίου.

Κατά το παρελθόν, ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε επιχειρήσει σε κάθε τόνο να διασκεδάσει τις όποιες φήμες για ένα νέο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα ότι κανείς δεν υποχρεούται να ενταχθεί σε αυτό αν δεν το επιθυμεί.

Πρόσφατα δε, μιλώντας στην «Πρώτη εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν έχει αποτύχει, παρά τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν μειωμένη προσέλευση και ελάχιστες συμπληρωμένες αιτήσεις, προσθέτοντας ότι οι αναφορές για 12.500 δικαιούχους δεν ήταν ορθές.

Τι απαντάει το Υπουργείο;

Σε επικοινωνία του Economy Today με ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις, τονίσθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια κρυφή διεργασία και καμία σχέση το νέο πρόγραμμα δεν σχετίζεται με Σχέδιο τύπου ΕΣΤΙΑ, αλλά πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης ώστε να προστατευτούν δύσκολες περιπτώσεις που ναι μεν πληρούσαν τα κριτήρια για το Σχέδιο, ωστόσο δεν κρίθηκαν βιώσιμες για να ενταχθούν. 

«Πρόκειται για τραγικές περιπτώσεις τις οποίες το κράτος οφείλει να φροντίσει, κάτι που δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό με το ΕΣΤΙΑ. Το Σχέδιο έχει επιτύχει το στόχο του για προστασία της πρώτης κατοικίας, από τη μια και του εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών από την άλλη. Στο άμεσο μέλλον θα δοθούν σχετικά στοιχεία. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διάσταση πολιτικής και απόψεων με τον τέως Υπουργό Χάρη Γεωργιάδη, καθώς και ο ίδιος στο παρελθόν είχε μιλήσει για το ίδιο ζήτημα που ενδεχομένως να πρόκυπτε», διευκρινίζουν οι εν λόγω πηγές. 

Σε αναβρασμό οι τράπεζες

Σε αναβρασμό εν τω μεταξύ βρίσκονται Τράπεζεςσε μια προσπάθεια να «τρέξει» όσο το δυνατόν καλύτερα το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Ανώτατοι τραπεζικοί κύκλοι που μίλησαν στο Economy Today αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν επικοινωνήσει με το σύνολο των δικαιούχων που ανέρχονται εν τέλει σε περίπου 11.000, εκ των οποίων περίπου οι μισοί έδειξαν ενδιαφέρον ένταξης στο Σχέδιο.

Εξάλλου, στην γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι ο τελικός αριθμός των αιτήσεων για ένταξη στο Σχέδιο υπερβαίνει τις 5.400 αιτήσεις.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι, πολλές από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή ακόμα και χωρίς δικαιολογητικά, μετά τη σχετική απόφαση του Υπουργείου που δίνει περιθώριο προσκόμισης μέχρι της 31 Μαρτίου, δεν είναι επιλέξιμες, καθώς δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Όμως, για δικούς τους λόγους, οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες επέλεξαν να «παίξουν το χαρτί» του ΕΣΤΙΑ.

Ωστόσο, οι αιτήσεις αυτές δεν αποτελούν την πλειοψηφία.

«Αυτή την στιγμή οι τράπεζες επεξεργάζονται επιχειρησιακά τις αιτήσεις που έχουν λάβει από την αρχή της προκήρυξης και είναι σε επικοινωνία με όσους μπήκαν ακόμα και την τελευταία στιγμή. Τις τελευταίες δέκα ημέρες, και ως απόρροια της ελαστικότητας που έδειξε το Υπουργείο, έχουν κατατεθεί περί τις 2.500 αιτήσεις με ελλιπή ή και χωρίς καθόλου δικαιολογητικά. Πλέον, χρειάζεται επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους και συντονισμός για να κριθεί κάθε περίπτωση και να προχωρήσουν όσες πληρούν τα κριτήρια», αναφέρουν.

Εξάλλου στις 31 Απριλίου εκπνέει ο χρόνος, εντός του οποίου οι τράπεζες πρέπει να έχουν καταθέσει τις αιτήσεις, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή.

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στην ανακοίνωσή του, «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, τα τραπεζικά και άλλα ιδρύματα θα αξιολογήσουν την επιδεξιότητα των δυνητικών δικαιούχων και θα προωθήσουν στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα αποτελέσματα, προκειμένου να τύχουν τελικής αξιολόγησης, για έγκριση ένταξης στο Σχέδιο».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ