Χάρης Γεωργιάδης: Το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν έχει αποτύχει

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δικαιούχοι δεν ήταν 12.500, όπως παρουσιάστηκε.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Την άποψη ότι το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν έχει αποτύχει, εξέφρασε ο τέως Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, παρά τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν μειωμένη προσέλευση και ελάχιστες συμπληρωμένες αιτήσεις.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Γεωργιάδης υποστήριξε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις όπως αυτές παρουσιάστηκαν στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με τις οποίες οι δικαιούχοι άγγιζαν τις 12.500, δεν ήταν ορθές.

«Αν υπάρχει κάποιο λάθος, αυτό βρίσκεται στις εκτιμήσεις, όπως αυτές παρουσιάζονται, ότι δηλαδή οι δικαιούχοι ήταν 12.500, ενώ ελάχιστοι τελικά υπέβαλαν αίτηση. Οι δικαιούχοι δεν ήταν τόσοι. Τόσοι ήταν όσοι πληρούσαν μόλις ένα εκ των κριτηρίων, το οποίο ήταν γνωστό: να έχουν υποθηκευμένη κατοικία αξίας μέχρι €350.000», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, δεν θα μπορούσε να είναι εκ των προτέρων γνωστό, είτε στις τράπεζες, είτε στις υπηρεσίες του κράτους, πόσοι εξ αυτών πληρούσαν τα υπόλοιπα, εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. 

«Αν κάποιος έχει σπίτι έως €350.000, αλλά έχει εισόδημα €70.000 και ως εκ τούτου δεν είναι δικαιούχος, αυτό σημαίνει αποτυχία του Σχεδίου; Εκ των πραγμάτων, ένας πολύ μεγάλος αριθμός από το αρχικό σύνολο των 12.500 δεν θα ήταν ποτέ δικαιούχοι. Ένα από τα καλά του Σχεδίου είναι ότι κάνει αυτό το ξεκαθάρισμα. Να δείξει πόσοι από αυτούς που φαίνονται στα χαρτιά των τραπεζών να έχουν τέτοια κατοικία με μη εξυπηρετούμενο δάνειο πληρούν τα κριτήρια και πόσοι από αυτούς που πληρούν τα κριτήρια έχουν το στοιχειώδες ενδιαφέρον να πάνε και να υποβάλουν μια αίτηση, η οποία κατά μέσο όρο μειώνει το δάνειό τους στο μισό», είπε.

Στην παρατήρηση ότι σε περίπτωση που πληροί τα κριτήρια και κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, ασφαλώς και ο ενδιαφερόμενος θα δείξει ενδιαφέρον να υπαχθεί στο Σχέδιο, ο κος Γεωργιάδης συμφώνησε, εξαιρώντας όποιον έχει την αίσθηση ότι με κανένα τρόπο το σπίτι του δεν πρόκειται να κινδυνεύσει, έστω κι αν εξακολουθήσει να μην πληρώνει.

«Αν αυτή είναι η προσέγγιση κάποιων, υποψιάζομαι και εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και μάλιστα σύντομα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ