Σε συναγερμό οι κυπριακές τράπεζες

Αναμένονται μέτρα για την προστασία της λειτουργίας.

Σε μέγιστη κινητοποίηση βρίσκεται το κυπριακό τραπεζικό σύστημα υπό τον τρόμο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τόσο σε όρους υγειονομικής προστασίας, όσο και για τον κίνδυνο να κλονιστεί η σταθερότητα του συστήματος.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, η κυπριακή οικονομία δεν θα βγει αλώβητη από αυτή την περιπέτεια, λέγοντας ότι αναμένεται επίσημη δήλωση από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα θωράκισης και να βρεθούν τρόποι όπως η κεφαλαιακή χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική  Τράπεζα θα μετακυλιστεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ήδη οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, κατόπιν και παρεμβάσεων της ΚΤΚ, είχαν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων δημιουργώντας στα συστημικά τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι €1,3 δισεκατομμυρίων. Οι νέες οδηγίες για την χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων είχαν ανακοινωθεί την περασμένη Πέμπτη, παράλληλα με τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Το μαξιλάρι αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να επιδείξουν μια πιο ευέλικτη στάση στην αντιμετώπιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τα οποία θα επηρεαστούν αρνητικά από τα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το επιπλέον κεφαλαιακό περιθώριο επιτρέπει στις τράπεζες να προσφέρουν λύσεις αναδιάρθρωσης με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και μείωση δόσεων.

Παράλληλα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η ΚΤΚ εξετάζει και επιπλέον μέτρα, πέραν του περιθωρίου που απέκτησαν οι εμπορικές τράπεζες συνεπεία της χαλάρωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων, τα οποία θα ανακοινωθούν εφόσον οριστικοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Υγειονομικοί κίνδυνοι εντός των εργασιακών χώρων

Την ίδια ώρα, μείζον ζήτημα εγείρεται σχετικά με την υγεία και την προστασία των υπαλλήλων στα τραπεζικά ιδρύματα,

Σε μια σκληρή ανακοίνωσή της η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) αναφέρει ότι οι διοικήσεις των τραπεζών ήταν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, λέγοντας ότι άργησαν να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα.

Τις καλεί δε να αναστείλουν Όλες τις εργασίες για 48 ώρες ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να εφαρμόσουν τα εξής προληπτικά μέτρα:

α) Ψεκασμός (απολύμανση) ΟΛΩΝ των χώρων που χρησιμοποιεί το προσωπικό και πελατεία τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα.

β) Επαναδιαρρύθμιση των χώρων εργασίας και εξυπηρέτησης πελατών, ούτως ώστε να τηρείται αυστηρά η απόφαση της Κυβέρνησης των 8 m2 για κάθε άτομο.

γ) Να μπουν διαχωριστικά / προστατευτικά για τους ταμίες αλλά και για κάθε ένα υπάλληλο που έρχεται σ’ επαφή με πελάτες

δ) Να γίνουν προετοιμασίες και ρυθμίσεις τέτοιες που ο κάθε πελάτης κατά την είσοδο του να :

I) Να ελέγχεται για πυρετό

ΙΙ) Απολυμαίνει τα χέρια του

ΙΙΙ) Να του παραχωρείται μάσκα

ΙV) Να του παραχωρούνται γάντια

Υπαλληλος να επιφορτιστεί σε κάθε χώρο να εποπτεύει / εφαρμόζει τα πιο πάνω.

ε) Όλο το προσωπικό να διαθέτει μάσκα και γάντια, ιδιαίτερα αυτοί που εξυπηρετούν πελάτες.

στ) Όλες οι Τράπεζες πρέπει να δώσουν εντολές σ’ ΟΛΟΥΣ τους χώρους να μη χρησιμοποιούν ασανσέρ (περιορισμένος χώρος με θετικές συνθήκες μετάδοσης του ιού).

ζ) Όλες οι Τράπεζες να συγκεντρώνουν όλα τα μετρητά (χαρτονομίσματα και κέρματα) κάθε μέρα και να τα καταθέτουν στην Κεντρική Τράπεζα ή άλλου όπου θα φυλάσσονται για τόσες μέρες ώστε να παύουν να είναι φορείς / μεταφορείς του ιού.

Ταυτόχρονα η Κεντρική Τράπεζα να φροντίζει να τους επανατροφοδοτεί με νέα μετρητά που είναι «καθαρά».

Πέραν των πιο πάνω, η ΕΤΥΚ θα κυκλοφορήσει και νέα εγκύκλιο σήμερα που να καθοδηγεί τους συναδέλφους για το χώρο δουλειάς τους και για όσους με βάσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης πρέπει να απέχουν απ’ αυτή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ